• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Koken met wijn: tips van een expert

7 februari 2011 door Mariëlla Beukers

Over het koken met wijn lopen de meningen uiteen. De één zweert bij topwijn in het gerecht, om het beste resultaat te krijgen. De andere giet gewoon een restje plonk bij de kip of stoofschotel, het maakt toch niet uit… Zelf pakken wij altijd een huiswijntje van een bekende kruidenier; de geopende fles wordt in de ijskast bewaard.
Maar van Peter Klosse en Theus de Kok, van Hotel Restaurant De Echoput, leerde ik hoe het echt moet! Het is namelijk eeuwig zonde om die dure fles Chateau X Y Z in de pan te gooien en te laten verdampen. Daar betaal je toch niet al dat geld voor, om een kostbare Bordeaux of wat dan ook in te laten koken? Bij De Echoput kopen ze deze goedkope Merlot (zie foto hieronder), en gebruiken dat om de basis van een saus te maken: uitje fruiten, wijn en fond erbij en dan inkoken. Pas als de saus bijna gereed is, ja, dan mag er wel een scheutje van de goede wijn bij, voor de smaak. Maar die verdampt dan niet, die geeft alleen maar smaak. Laatst hebben we dit principe toegepast bij de kip in vin jaune (een bijzondere en kostbare wijn uit de Jura) en het resultaat was uitstekend!
Merlot
Overigens is de afgebeelde Merlot weliswaar een goedkope bulkwijn, maar hij is wel met zorg uitgezocht. Klosse en zijn team hebben een hele rij goedkope wijnen uitgetest voor gebruik in sauzen. Daarna werd geproefd wat er van de wijnen aan concentraat overbleef; dat was in veel gevallen niet veel soeps, maar deze sprong eruit. Een idee dus voor hobbykoks: maak dezelfde saus eens met verschillende goedkope wijnen die je laat inkoken en bepaal wat de beste wijn is. Die schaf je dus voortaan aan als kookwijn!

Categorie: Wijn & eten

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in