• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kort maar krachtig: Château de Rey

24 augustus 2008 door Mariëlla Beukers

Handeling? Wijnproeven, niet te lang, want de pubers hebben geen zin.

Waar? Château de Rey, route de Saint Nazaire van Canet naar Saint Nazaire, net onder Perpignan. De wijngaarden kijken uit over het Étang de Canet en de zee. Een smal weggetje slingert vanaf de doorgaande route tussen wijngaarden en oleanderstruiken naar het huis. Roofvogels bevolken de telefoonpalen, cicaden tsjirpen erop los.

Hoe kwamen we aan het adres? Dankzij de presentatie van de wijnen van de Roussillon in het middeleeuwse Palais de Rois de Majorque, in Perpignan. Ook de Guide Hachette vermeldt het domein. Geproefd in het paleis? Le Muté sur Grain 2006, versterkte wijn, voor bij een chocoladedessert, of iets heel anders: eendenborst met perziken. Eerste indruk daar? Frisse fruitige stijl, met veel diepgang en lengte.

Eigenaren? Cathy en Philippe Sisqueille. Lijfspreuk: Entre la fougue, l’amour & la volonté. Professioneel, modern, wijnmakers met passie, liefde en gedrevenheid. En humor, wat blijkt uit de namen van de wijnen, de Nieuwsbrief, de vormgeving van etiketten en het reclamemateriaal.

Wat proefden we op het domein?
1. Oh de Muscat 2007. Een droge Muskaat, mag alleen als vin de pays verkocht worden, aangezien muskaat binnen de AOC-regels alleen is toegelaten voor de zoete versterkte wijnen. Prima aperitiefwijn, om ter plekke gezellig samen met vakantievrienden op een terras te drinken. Zal daarbij zowel de liefhebbers van zoet als van droog bevallen. Niet naar Nederland halen.
2. Sisquò Rouge 2006, een rode basiswijn van syrah, grenache en carignan. Open trekken bij de barbecue, zowel op de camping als thuis. Maar wat chiquer vlees kan ook. Vrolijk, kruidig en fruitig, het doorstoofde struikgewas met rozemarijn en tijm komt duidelijk je glas uit. Takje rozemarijn op het vuur van die barbecue kan dan ook geen kwaad.
3. Galets Roulés Rouge 2006. Wijn die de Guide Hachette heeft gehaald. Ligt nu te rusten in onze wijnkast, gaan we niet openmaken de komende jaren (we hopen het vijf jaar vol te houden). Oude stokken carignan, met syrah en grenache. Eentje voor bij het geroosterde zwijn, of zomaar, bij de openhaard, in een zeer romantische bui, als de herfststormen om het huis gieren. Rode wijn uit de Roussillon op zijn best.
4. Le Chouchou no. 4, 2003. Vin doux naturel, Rivesaltes, van grenache noir. Toch al liefhebbers van zoete wijnen, waren we hier helemaal van ondersteboven. Echt een ‘lieveling’ dus. Visioenen van chocoladetaarten met frambozen, desserts met rijpe pruimen. Deze fles houden we helemaal voor onszelf, eigenlijk wil ik helemaal niet schrijven dat ik er één heb liggen…Geheim houden, niet verder vertellen.

Verkrijgbaar in Nederland? Jazeker. Te vinden via de database van Wijninfo, maar die is waarschijnlijk niet compleet. Ter plekke verzekerde men ons dat er diverse importeurs waren en Pays Bas, dus hou oren en ogen open.

En verder? Via RyanAir kun je voor 5 euro naar Perpignan vliegen, als je het treft. Château de Rey verhuurt ook twee appartementen…..

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in