Nog even en dan is het zover: dan mag er weer kreeft gevangen worden in de Oosterschelde, en zetten de Zeeuwse restaurants kreeft uit eigen wateren bereid op allerlei wijzen op het menu. Ter ere van deze Oosterscheldekreeft de komende weken regelmatig aandacht voor wijn en kreeft op Wijnkronieken. Want wat drink je daar nu eigenlijk bij, bij kreeft? Ik sloeg er eens wat boeken op na: Hugh Johnson, in zijn Wijngids 2012 om te beginnen.
Bij kreeft met rijke saus adviseert deze Britse wijnschrijver: vintage champagne, witte Bourgogne, cru classé Graves, Californische Chardonnay of Australische Riesling, Spätlese uit de Pfalz (Riesling neem ik dan aan) en Grosses Gewächs (ook Riesling, vermoed ik).
Bij koude kreeft: champagne zonder jaartal, Riesling uit de Elzas, Chablis Premier Cru, Condrieu, Moezel Spätlese, of een lokale mousserende wijn.
Joanna Simon, in Wijn aan Tafel uit 1996, adviseert: ‘verfijnde volle Chardonnay van hoogste kwaliteit, vooral Bourgogne; Condrieu, gerijpte witte Graves en Champagne rosé bij rijke sauzen.’
En onze eigen Hubrecht Duijker in Welke wijn waarbij (2000): ‘hoogwaardige wijnen van de chardonnaydruif: Chablis, Puligny-Montrachet, op fust gerijpte Chardonnays uit Australië, Californië, Chili of Nieuw-Zeeland. Droge Champagne of gelijkwaardige wijnen harmoniëren eveneens – ook qua prijs.’
Opvallend aan al deze adviezen van de wijnautoriteiten: Chardonnay, Chardonnay en nog eens Chardonnay. Want Champagne bestaat ook meestal uit een fors deel Chardonnay…. Oké, nog een paar Rieslings dan, maar andere druiven worden dus nauwelijks genoemd.
En welke druivensoort het ook is, het zijn allemaal zeer klassiek wijntypes, zelfs de Condrieu (Rhône). Bijzonder is dan ook dat eerder dit jaar een heel andere wijn als Kreeftenwijn 2012 werd gekozen: de Italiaanse Doceassaje 2010, Irpania DOC van Vinosia. Importeur is wijnhandel Vino & Vetro uit Den Haag. Deze kreeftenwijn 2012 zal als begeleider dienen bij het kreeftenmenu van de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Dit drie-gangen menu is van 1 april tot en met 15 juli bij de leden van de kreeftenkring te verkrijgen en kost € 59,50 per persoon. De deelnemende restaurants zijn: De Etage (Bruinisse), De Perenboom (Burgh-Haamstede), Mondriaan (Domburg), De Stadsschuur (Goes), De Korenbeurs (Kortgene), Auberge Des Moules (Philippine), Vis aan de Markt (Scherpenisse), Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs-Noordgouwe), Auberge De Campveerse Toren (Veere), Oesterbeurs (Yerseke), Our Seaside (Renesse) en Brasserie Maritime (Zierikzee).
Meer over deze wijn volgende week, als hij door het proefteam van Wijnkronieken gekeurd is… 😉
Er verschijnt op 29 maart trouwens ook een mooi boek over de Oosterscheldekreeft, mét aandacht voor de Zeeuwse wijnen. We zijn benieuwd!