• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kreeft en wijn: het kreeftenseizoen is bijna geopend!

12 maart 2012 door Mariëlla Beukers

Nog even en dan is het zover: dan mag er weer kreeft gevangen worden in de Oosterschelde, en zetten de Zeeuwse restaurants kreeft uit eigen wateren bereid op allerlei wijzen op het menu. Ter ere van deze Oosterscheldekreeft de komende weken regelmatig aandacht voor wijn en kreeft op Wijnkronieken. Want wat drink je daar nu eigenlijk bij, bij kreeft?  Ik sloeg er eens wat boeken op na: Hugh Johnson, in zijn Wijngids 2012 om te beginnen.

Bij kreeft met rijke saus adviseert deze Britse wijnschrijver: vintage champagne, witte Bourgogne, cru classé Graves, Californische Chardonnay of Australische Riesling, Spätlese uit de Pfalz (Riesling neem ik dan aan) en Grosses Gewächs (ook Riesling, vermoed ik).

Bij koude kreeft: champagne zonder jaartal, Riesling uit de Elzas, Chablis Premier Cru, Condrieu, Moezel Spätlese, of een lokale mousserende wijn.

Joanna Simon, in Wijn aan Tafel uit 1996, adviseert: ‘verfijnde volle Chardonnay van hoogste kwaliteit, vooral Bourgogne; Condrieu, gerijpte witte Graves en Champagne rosé bij rijke sauzen.’

En onze eigen Hubrecht Duijker in Welke wijn waarbij (2000): ‘hoogwaardige wijnen van de chardonnaydruif: Chablis, Puligny-Montrachet, op fust gerijpte Chardonnays uit Australië, Californië, Chili of Nieuw-Zeeland. Droge Champagne of gelijkwaardige wijnen harmoniëren eveneens – ook qua prijs.’

Opvallend aan al deze adviezen van de wijnautoriteiten: Chardonnay, Chardonnay en nog eens Chardonnay. Want Champagne bestaat ook meestal uit een fors deel Chardonnay…. Oké, nog een paar Rieslings dan, maar andere druiven worden dus nauwelijks genoemd.

En welke druivensoort het ook is, het zijn allemaal zeer klassiek wijntypes, zelfs de Condrieu (Rhône). Bijzonder is dan ook dat eerder dit jaar een heel andere wijn als Kreeftenwijn 2012 werd gekozen: de Italiaanse Doceassaje 2010, Irpania DOC  van Vinosia. Importeur is wijnhandel Vino & Vetro uit Den Haag. Deze kreeftenwijn 2012 zal als begeleider dienen bij het kreeftenmenu van de leden van de Kring van de Oosterscheldekreeft. Dit drie-gangen menu is van 1 april tot en met 15 juli bij de leden van de kreeftenkring te verkrijgen en kost  € 59,50 per persoon. De deelnemende restaurants zijn: De Etage (Bruinisse), De Perenboom (Burgh-Haamstede), Mondriaan (Domburg), De Stadsschuur (Goes), De Korenbeurs (Kortgene), Auberge Des Moules (Philippine), Vis aan de Markt (Scherpenisse), Hostellerie Schuddebeurs (Schuddebeurs-Noordgouwe), Auberge De Campveerse Toren (Veere), Oesterbeurs (Yerseke), Our Seaside (Renesse) en Brasserie Maritime (Zierikzee).

Meer over deze wijn volgende week, als hij door het proefteam van Wijnkronieken gekeurd is… 😉

Er verschijnt op 29 maart trouwens ook een mooi boek over de Oosterscheldekreeft, mét aandacht voor de Zeeuwse wijnen. We zijn benieuwd!

 

Categorie: Wijn & eten Tags: chardonnay, kreeft, Oosterscheldekreeft, Riesling

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in