• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Kruisbessenwijn maken: een beeldverslag

11 februari 2007 door Mariëlla Beukers

Tjee, zit ik daar rustig achter mijn pc te werken aan een nieuw blogje over Italiaanse wijn, komt er bericht van mijn wijnmakers: onze kruisbessenwijn is overgestoken!

Dit behoeft even wat toelichting: al weer enige tijd ben ik lid van het Utrechts Wijnmakers- en Wijngaardeniersgilde. Niet om nou zelf wijn te gaan maken, was de bedoeling, en al helemaal niet van ander fruit dan druiven. Ik werd lid vanwege de uitwisseling van kennis, het echte gilde-idee: de leden leren mij over het snoeien van druivenranken en het maken van wijn, ik breng mijn kennis van de wijnwereld in. Maar vruchtenwijn, ach, dat was mij toch wat te min. Totdat ik in 2005 een workshop wijnmaken volgde met Ariane, mijn medewaardin van Herberg De Ketel en de Kurk. Inmiddels ben ik toch wel geïnteresseerd geraakt in het proces, zeker nu Ariane een hele wijnmakersset heeft gekocht.

Bij het opruimen van mijn diepvries kwam ik onlangs nog tweeënhalve kilo kruisbessen tegen, waar ik geen bestemming voor wist. Maar Ariane dus wel… Wij hebben er enkele weken geleden sap van gemaakt en inmiddels is de most op een mooi alcoholgehalte gekomen.

Ik laat Ariane even aan het woord: “Zojuist de kruisbessenwijn geproefd. Hij is absoluut verrukkelijk! Goede zoet-zuur balans, fantastisch fruitig boeket, duidelijke kruisbessengeur. Er moeten meer kruisbessenstruiken geplant worden, dat is duidelijk! Hij is nog beter dan ik dacht te ruiken. Omdat de hoeveelheid zoet net goed is nu, gaan we hem snel in de kelder zetten, zodat het gisten stopt. Echt wachten tot hij helemaal droog wordt (en misschien daardoor te zuur), bederft hem misschien wel.”

Op de foto’s zie je het proces van ontstelen, persen, most in de gistingsflessen, het klaar maken voor overhevelen, hevelslang aanzuigen en terughevelen.
Op dit moment is de wijn nog troebel, en ik ben heel benieuwd hoe hij er binnenkort uitziet. Wordt uiteraard vervolgd. Bovendien zal ik binnenkort aandacht besteden aan het verschil tussen het maken van druivenwijn en van vruchtenwijn.

Categorie: Proeven, Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in