Een van de succesvolste wijn-bij-het-eten combinaties met Kerst was een kwarktaart bij een Scheurebe Auslese uit de Pfalz! Eigenlijk probeer ik met dit soort feestdagen zelden iets nieuws uit; het is zo’n teleurstelling als het mislukt. Maar er was mij verzekerd dat het niet mis kón gaan, dus vooruit maar, geprobeerd. En lekker dat het was!
Erbij, op advies van de wijnproducente, een glaasje Scheurebe Auslese 2007 van Weingut Gabel: heerlijk, puur genieten. De Scheurebe is een relatief jonge druif, in Duitsland ontwikkeld door meneer Scheu in 1915. De zuren zijn lekker fris, en in de neus kun je aroma’s van rijpe grapefruit en honing ontdekken, zeker in de zoetere varianten, zoals deze Auslese.
Het recept is van Rianne Gabel, en ik kan je verzekeren: gewoon proberen. Overigens geef ik hier het volledige recept. Zelf maakte ik de taart met halve hoeveelheden, en dat ging ook uitstekend.
Nodig voor Kwarktaart zonder bodem, van Weingut Gabel
- 200 gram margarine
- 6 eierdooiers
- 250 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 kg magere kwark (ik nam volle, overigens)
- 100 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 6 eiwitten
Roer de margarine romig, voeg de eierdooiers, de suiker en de vanillesuiker toe en meng goed. Vermeng dan de kwark, de bloem en het bakpoeder met de massa, en spatel er tot slot stijfgeklopte eiwitten doorheen.
Doe het geheel in een ingevette en met bloem bestoven springvorm en bak circa 1 uur op 175 C in een voorverwarmde oven.
Ik serveerde er wat frambozen bij, maar andere fruit kan ook. Volgende keer ga ik experimenteren met citroenschil in het beslag.
Eet smakelijk!
Meer over de Scheurebe van Weingut Gabel.
Anonymous zegt
Deze taart is écht het proberen waard! Ik heb alleen wat minder bloem gebruikt 😛
Trouwens échte thee van Thieme's is er ook heerlijk bij!
Mariëlla zegt
Ja ja, Thieme thee hè 😉 Volgens mij heb jij ook een Google Alert aanstaan, Lisa (denk ik zo… ;-))
Ariane zegt
Auw, margarine, waarom geen boter? Het moet wel een heel erg lekker recept zijn dat het ook geweldig is met margarine. Ik vervang tegenwoordig alle margarine in gebakrecepten door boter. Dat levert een veel verfijndere smaak op.
Rianne zegt
Het is inderdaad een lekkere frisse taart. Geen boter nodig. Probeer het zelf maar eens Ariane.