• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Sherryhuis La Guita bottelt eerste ongefilterde sherry

18 mei 2016 door Mariëlla Beukers

La Guita en ramaWijnmaker Eduardo Ojeda van het sherryhuis La Guita in Sanlucar de Barrameda brengt een ongefilterde manzanilla op de markt, La Guita En Rama. Deze manzanilla wordt direct uit het vat en niet gefilterd gebotteld: en rama betekent onder andere ‘rauw’. La Guita produceert deze sherry zonder stabilisatie, filtering of klaring voorafgaand aan de botteling. Hierdoor is hij complexer en 100% puur. La Guita sluit hiermee aan bij een trend onder sherrybedrijven: er worden steeds meer wijnen ‘en rama’ op de markt gebracht.

Speciaal aan de nieuwe ongefilterde manzanilla van La Guita is dat er een botteldatum op de fles vermeld staat, in dit geval oktober 2015. Dat betekent dat de wijn vers, fris en crispy is. De sherry-typen manzanilla en fino moeten snel na botteling gedronken worden.

Manzanilla is een bleke, droge sherry, afkomstig uit plaatsje Sanlucar de Barrameda, aan de rivier de Guadalquiver. Net als fino, het equivalent uit Jerez en El Puerto de Santa Maria, rijpt de wijn onder flor, een schimmellaagje dat de sherry frisheid en wat amandelachtigs geeft. De flor sluit de wijn af van de zuurstof, waaronder oxidatie geen kans krijgt.

Direct serveren
Deze nieuwe en bijzondere La Guita is beperkt beschikbaar. De manzanilla en rama komt het best tot zijn recht als hij gekoeld geserveerd wordt, op ongeveer 10 °C. Na openen is dit type sherry niet al te lang houdbaar. Volgens de wijnmaker combineert de wijn het beste met zeevruchten zoals oesters, kokkels, langoustines, gegrilde- en gerookte vis of met gerechten uit de Japanse keuken.

La Guita En Rama wordt geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen

Categorie: Nieuws Tags: Manzanilla, Sherry

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in