Wijnmaker Eduardo Ojeda van het sherryhuis La Guita in Sanlucar de Barrameda brengt een ongefilterde manzanilla op de markt, La Guita En Rama. Deze manzanilla wordt direct uit het vat en niet gefilterd gebotteld: en rama betekent onder andere ‘rauw’. La Guita produceert deze sherry zonder stabilisatie, filtering of klaring voorafgaand aan de botteling. Hierdoor is hij complexer en 100% puur. La Guita sluit hiermee aan bij een trend onder sherrybedrijven: er worden steeds meer wijnen ‘en rama’ op de markt gebracht.
Speciaal aan de nieuwe ongefilterde manzanilla van La Guita is dat er een botteldatum op de fles vermeld staat, in dit geval oktober 2015. Dat betekent dat de wijn vers, fris en crispy is. De sherry-typen manzanilla en fino moeten snel na botteling gedronken worden.
Manzanilla is een bleke, droge sherry, afkomstig uit plaatsje Sanlucar de Barrameda, aan de rivier de Guadalquiver. Net als fino, het equivalent uit Jerez en El Puerto de Santa Maria, rijpt de wijn onder flor, een schimmellaagje dat de sherry frisheid en wat amandelachtigs geeft. De flor sluit de wijn af van de zuurstof, waaronder oxidatie geen kans krijgt.
Direct serveren
Deze nieuwe en bijzondere La Guita is beperkt beschikbaar. De manzanilla en rama komt het best tot zijn recht als hij gekoeld geserveerd wordt, op ongeveer 10 °C. Na openen is dit type sherry niet al te lang houdbaar. Volgens de wijnmaker combineert de wijn het beste met zeevruchten zoals oesters, kokkels, langoustines, gegrilde- en gerookte vis of met gerechten uit de Japanse keuken.
La Guita En Rama wordt geïmporteerd door Oud Reuchlin & Boelen