• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Laagalcoholische gevaren

23 mei 2007 door Mariëlla Beukers

Het is momenteel aan de orde van de dag: het alcoholgebruik onder jongeren neemt schrikbarende vormen aan. Ondanks dat blijven zoete drankjes als breezers gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Lekker gekoeld drinkt het stevig door, zonder dat je merkt dat je uiteindelijk een enorme lading alcohol binnenkrijgt, met alle gevolgen vandien.
Als ouder van opgroeiende pubers slaat de schrik me regelmatig om het hart. Om me heen maken vriendinnen hetzelfde mee: vervelende avonturen van hun kroost met alcohol. Vanzelfsprekend wordt je je dan ook steeds meer bewust van wat er op de markt is. Vanuit dat uitgangspunt was de afgelopen proefavond van laagalcoholische wijnen ook heel interessant, met conclusies die eigenlijk vreselijk zijn.

Mijn conclusie is: laagalcoholische dranken zijn eigenlijk nog gevaarlijker voor de jeugd dan dranken met ‘normale’ alcoholpercentages. Want wat blijkt: koel een laagalcoholische wijn van 8% heel stevig en je proeft absoluut niet meer dat je een drank met alcohol nuttigt. Het ergst was dit maandag het geval met de Qool Merlot van Ilja Gort. Op kamertemperatuur was het gewoon een vreselijke wijn, dat is elders en ook op Wijnkronieken al vastgesteld. Maar na een uurtje of twee in de ijskast proefde het gewoon als water! Geef zo’n fles aan jongeren onder het mom van “het kan minder kwaad”, en ze drinken er geheid veel te veel van!

Daarnaast is er veel te veel van dit soort troep. We proefden onder andere een ondrinkbaar mengsel van Chardonnay en bronwater met 5,5% alcohol, genaamd Sprizzo en ‘wijnen’ van Carl Jung met 0,5% alcohol waarvan iedereen zei: neem toch gewoon druivensap! En dan natuurlijk de Qool Wines, die het ongetwijfeld toch goed gaan doen, vooral onder jongeren.
Diverse malen is het maandag gezegd: als je wel wijn wilt drinken, maar niet teveel alcohol wilt binnenkrijgen, vermeng dan gewoon rosé of witte wijn met koel bronwater of gooi er ijsblokjes in. Met wat citroen erbij voor de pit heb je heerlijke dorstlessers. In de landen om ons heen kun je het gewoon op het terras bestellen. In Duitsland en Oostenrijk bestaat de Gespritzter: half om half bruisend bronwater en witte wijn met een schijfje citroen.
Volgens mij is dat bovendien een goed voorbeeld voor de jeugd: gewoon als ouder regelmatig je wijn met water aanlengen. Er volgt dan vanzelf discussie waarom je dat doet en je kunt weer eens goed uitwijden over de gevaren van drank. Ik ga het in ieder geval uitproberen deze zomer!

Categorie: Beleven Tags: Gezondheid

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    23 mei 2007 om 16:17

    Alcohol en jeugd gaan eigenlijk niet samen…..

    Laag-alcholische drankjes zijn inderdaad een gevaar. De regels zijn er wel maar worden niet strik nageleefd.
    Optrekken naar een minimum leeftijd van 18 jaar zou helpen maar dan moet je het wel strikt volgen.
    Goed opvoeden helpt natuurlijk ook…..

  2. Ed van Wijnerij zegt

    23 mei 2007 om 16:37

    Gespritzter in Oostenrijk en Duitsland.

    In het Ahrgebied en misschien ook in andere Duitse wijnbouwgebieden, wordt de combinatie van bubbelend bronwater en wijn, maar ook druivensap en wijn, Schorle genoemd.

    Ik heb me door ingewijden laten vertellen dat dit woord afkomstig is van “Schorle-Morle” oftewel in duidelijk Nederlands “schorrie-morrie” -)

    Een andere variant, die herinneringen oproept aan de kapitalistische klassenstrijd was “Arbeitersekt”.

  3. Anonymous zegt

    19 september 2007 om 08:29

    Misschien had u eens moeten kijken wat Sprizzo is!! Sprizzo is namelijk wijn met water dus alleen kant en klaar zoals u aan gaf is dit beter om niet meteen dronken te worden!! Dus geef mij maar een sprizzo zonder zo’n serveester die met haar handen in de ijsblokjes zit. Trouwens het is een bestaand product uit Duitsland onder andere en daar drinkt iedereen het. Dus lever geen commentaar als u er niks van begrijpt of duidelijk ook niks van snapt. Doe onderzoek en trek dan pas je conclussie.

  4. Mariëlla zegt

    19 september 2007 om 14:20

    Beste anoniem, volgens mij zeggen we duidelijk dat Sprizzo Chardonnay met bronwater is. Aangezien Chardonnay wijn is, en bronwater water, zeggen we dus precies hetzelfde. Sprizzo was gewoon vies! Echt, dan heb ik veel liever witte wijn met bronwater, ter plekke gemengd.
    En je krijgt nog steeds 5.5% alcohol binnen met zo’n flesje Sprizzo. Het lijkt zo weinig, maar dat is net zoveel als een stevig speciaal bier.

  5. Anonymous zegt

    15 december 2010 om 15:35

    De alcoholarme wijnen van Carl Jung (0,5 %) en met name de witte zijn een prima alternatief! Krijg je alsnog ook een feestgevoel! En de prijs (3,99) is ook nog eens zeer acceptabel.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in