• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lang leve de coupe: Royal Leerdams Experts’ Collection gelanceerd

22 september 2015 door Mariëlla Beukers

Mijn tafelgenoot was uiterst verbaasd: witte wijn uit een groot glas, rode wijn uit een kleintje? Dat klopte toch niet? Toch was dat de uitslag van de glazenproeverij die Royal Leerdam in samenwerking met Barbara Verbeeks Wijntheater onlangs organiseerde. Terwijl wij allemaal opgevoed zijn met deze basiskennis – witte wijnglazen zijn kleiner dan rode wijnglazen – en vele glasserviezen ook van dit idee uitgaan, probeert Royal Leerdam nu met de sinds dit voorjaar op de markt zijnde Experts’ Collection een nieuwe weg in te slaan. Eentje die overigens ook al door diverse andere glashuizen wordt bewandeld, zoals bijvoorbeeld Riedel. Maar daar kreeg ieder druivenras zo ongeveer zijn eigen glas. Verbeek en Royal Leerdam houden het bij een serie van vijf, waarbij één glas niet voor een druivenras maar voor een type wijn staat.

_PSL3488

Ruim een jaar geleden benaderde Royal Leerdam Barbara met de vraag het perfecte wijnglas te ontwerpen. Zij kwam uiteindelijk niet met één, maar met vijf glazen. Hoewel ze ervan overtuigd is dat ieder druivenras inderdaad een eigen glas verdient, besefte ze dat de gemiddelde Nederlandse wijndrinker maar een beperkt aantal wijnen van een beperkt aantal druivenrassen drinkt. Deze verdeelde ze over vijf types: Licht & Fris, Fruitig & Soepel, Vol & Rijp, Krachtig & Kruidig en tot slot Mousserend. Op basis van deze vijf wijnkarakters ontwierp ze samen met Royal Leerdam vijf nieuwe glazen. Onder één bepaald type kunnen daarbij zowel witte als rode wijnen vallen. Onder Fruitig & Soepel vallen onder andere Merlot én Chardonnay zonder houtrijping.

Tijdens de glasproeverij kwam de Argentijnse Viognier vervolgens het meest tot zijn recht in een glas voor Vol & Rijp, terwijl de Merlot beter uitkwam in een kleiner glas. Welk glas precies, daarover verschilden de meningen: zelf prefereerde ik het Licht & Fris-glas, Barbara had de wijn bedoeld voor het Fruitig & Soepel glas. Maar beide waren in ieder geval kleiner en anders van vorm dan het Vol & Rijp-glas.

_PSL3398

Meest opvallende onderdeel van de proeverij was echter de ervaring met een Luxemburgse crémant. Deze werd geschonken in zowel een traditionele flûte als in een nieuw, door Barbara ontworpen coupe. ‘Een mousserende wijn mag echt niet meer in een flûte’, stelt Barbara, ‘maar moet je uit een kleine lady coupe drinken. Dat is revolutionair, maar ook volkomen logisch. Aangezien je neus er ook in past, kun je met een lady coupe veel meer ruiken.’ Vandaar dat het glas is opengegooid en eleganter is gemaakt. Verder is de bolle mondrand, het gebrande ronde randje aan de bovenkant van een wijnglas, vervangen door een laser gesneden fijne rand.

De glasproeverij was kort, en werd buiten op de Lingedijk gehouden, in een open tent. Heel erg goed proeven lukte daar niet, maar aangezien de aanwezigen een doosje met coupes mee naar huis kregen, ga ik het experiment zeker nog eens herhalen. En dan pak ik gelijk al die oude champagne-coupes erbij, om eens te kijken hoe bubbels daar uit smaken. Grote verschil met de nieuw door Barbara ontworpen coupe is in ieder geval dat die naar binnen toe loopt boven de bolling, terwijl oudere coupes juist na de bolling even breed blijven.

_PSL3355

De glasproeverij werd voorafgegaan door een bezoek aan de productielijnen van Royal Leerdam. Een bijzondere en spannende ervaring! Loeiende ovens, ratelende banden, vlammen, vuur, glasscherven. Geen omgeving om rustig op je gemak rond te lopen. (Wat overigens al niet lukte vanwege de twee maten te grote veiligheidsschoenen en een knellende veiligheidsbril.) En dan te bedenken dat het proces 24 uur per dag, 7 dagen per week doorgaat. Hoofdzakelijk glazen met voet voor wijnconsumptie worden er gemaakt, onder eigen naam maar ook voor winkels als Ikea of Xenos. Meer dan 150 miljoen glazen komen er jaarlijks van de band, waarbij meer dan 90% bestemd is voor export.

Proeverij en bezoek vonden plaats in het kader van 250 jaar glas in Leerdam: in 1765 werd er voor het eerste glas vervaardigd in dit plaatsje aan de Linge. NV Nederlandsche Glasfabriek Leerdam dateert van 1878. Bekendste ontwerper is ongetwijfeld A.D. Copier, die ook tekende voor hét standaard wijnglas van Nederland, het Gilde-glas (1930). En nu is er dan de Experts’ Collection. Tijdens diverse evenementen zal de glaslijn verder geïntroduceerd worden: Perswijn Select op 25 oktober in Amsterdam en het Wine Weekend op 21 en 22 november in Rijswijk bijvoorbeeld.

_PSL3448-bewerkt

Categorie: Beleven, Meer dan wijn, Nieuws, Proeven Tags: Barbara Verbeek, Experts' Collection, Royal Leerdam

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in