• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Late vorst zorgt dit jaar voor kleine oogst in Loire

17 juni 2016 door Mariëlla Beukers

GENERIQUE_1207Vakanties in wijngebieden zullen dit jaar misschien een ander tintje hebben dan anders. Sombere wijnboeren, minder vrolijke stemming. Want uit tal van gebieden komen de berichten over de schade door vorst in het voorjaar. Uit Oostenrijk bijvoorbeeld, maar deze week ook uit de Loire. Het onderstaande persbericht zegt voldoende.

De wijngaarden van de Loire Vallei zijn afgelopen april geteisterd door late vorst. In sommige gebieden daalde het kwik zelfs tot -6 °C. Dit heeft ernstige gevolgen voor de aankomende oogst. Eind mei heeft InterLoire een vergadering ingelast met alle Val de Loire-wijnprofessionals om de balans op te maken en te beslissen welke maatregelen genomen moeten worden.

Variërende verliezen
Een gemiddelde jaaroogst van de Loire Vallei is ongeveer 1,9 miljoen hl. Het technische team van InterLoire meldt dat de totale verloren oogst geschat kan worden tussen de 20 en 30%. Er zitten echter grote verschillen tussen diverse wijngaarden en gebieden. De zwaarst getroffen gebieden zijn Touraine, Nantais en Sarthe, waar sommige wijnboeren maar liefst 80% van hun oogst zijn verloren.

Verkoop blijft stabiel
Als gevolg van de marktrente en lage oogst in de Loire Vallei de afgelopen jaren is de wijnvoorraad van de Loire op dit moment historisch laag. InterLoire voorman Gérard Vinet noemt de situatie ernstig en introduceert een ‘gezamenlijke strategie’ om de verkoop te reguleren. Dit houdt in dat in 2016 een beroep wordt gedaan op de uitstekende oogst van 2015. In 2017 zullen de appellations die minder zwaar getroffen zijn zoals Cabernet d’Anjou, Rosé-d’Anjou, Crémant-de-Loire en Vouvray met oogsten van 100.000 hl en meer, in staat zijn om de vraag voldoende aan te vullen. Bernard Jacob, vicepresident van InterLoire, heeft verzekerd dat de prijzen als gevolg van dit alles, niet zullen stijgen waardoor de markt stabiel zal blijven.

Om een dergelijke ramp in de toekomst te voorkomen, hebben verschillende stichtingen hulp aangeboden. Zo hebben FranceAgriMer en de verschillende provincies voorgesteld om onderzoek en verstrekking van beschermingsmiddelen tegen vorst te financieren. De bonden hebben ondertussen overheidsinstanties en verzekeringen benaderd voor werkeloosheidsuitkeringen en financiële concessies voor 2017 voor de getroffen werknemers.

Over InterLoire
InterLoire (Interprofession des Vins du Val de Loire) is de derde interprofessionele organisatie van AOC producerende wijnmakers in Frankrijk en omvat de gebieden Pays Nantais, Anjou, Saumur en Touraine in de Loire vallei. InterLoire vertegenwoordigt 50 appellations en dénominations verspreid over een totaal van 41.000 ha. De organisatie vertegenwoordigt 270 wijnproducenten, 190 wijnhandelaren en 13 coöperaties die gezamenlijk gemiddeld 2.000.000 hl per jaar op de markt brengen.

Categorie: Nieuws Tags: Loire, oogst 2016, vorst

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in