“In de grote Europesche steden zoals Parijs, Londen enz. is het al mogelijk om bij de zéér exclusieve wijnhandel een paar flessen Californische wijn van topdomeinen te bemachtigen. Goedkoop zijn ze zeker niet maar voor een wijnliefhebber is het hoogst interessant om deze wijnen te kunnen proeven.”
Aldus David Peppercorn in een Nederlands wijntijdschrift uit 1979. Slechts 28 jaar geleden! Sindsdien is er veel veranderd. Californische wijn staat in grote hoeveelheden bij de Nederlandse supermarkten en namen als Gallo en Mondavi zijn bij de meeste wijndrinkers wel bekend. Maar toch is er ook weer niet zo heel veel veranderd: lees wat de Engelse wijnschrijver Peppercorn verderop in dit artikel te zeggen heeft: “De impressie die ik er van overhield was dat ik de lichte, jonge, fruitige exemplaren beter kon waarderen dan de zeer alcoholrijke exemplaren die sommige wijnboeren zo schijnen te beminnen. Eerlijk gezegd hou ik er helemaal niet van om wijnen te drinken met een alcoholgehalte van 14 graden en meer….” Ook toen al werd er dus geklaagd over de stijgende alcoholpercentages!
Een exemplaar van het betreffende tijdschrift Vin. Wijn & Gastronomisch Kwartaaltijdschrift tikte ik onlangs via een verkoopsite op de kop. Ik kende het totaal niet, maar was zeer aangenaam verrast toen het vrijdag in de bus viel. Leuke artikelen, aardige illustraties (voor de jaren zeventig in ieder geval) en goede informatie. Bijdragen werden geleverd door namen als David Peppercorn, Serena Sutcliffe, Paul Fagel, Robert Leenaers e.a. De eindredactie was in handen van Martin Versluis. Het tijdschrift verscheen van 1977 tot 1981 en was een voortzetting van het magazine van Les amis du vin de France, dat van 1976 tot 1977 verscheen. Volgens de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek luidt de officiële titel: Le vin, tijdschrift voor levensgenieters.
Naast artikelen tref je ook nieuwtjes, boekrecensies, reacties van lezers en cartoons.
Een van de nieuwtjes is misschien voor velen van jullie ook nu nog nieuws: “In de Nederlandse jurisprudentie is onder nummer 534 van 1978 een uitspraak opgenomen waarin wordt gesteld dat het proeven van wijn door deskundigen (organoleptisch onderzoek) door de rechtbank wordt geaccepteerd als afdoende bewijs in het onderzoek naar de echtheid van een wijn. Een handelaar die door de keuringsdienst werd beschuldigd van knoeierijen met sherry was bij de Hoge Raad in beroep gegaan met als argument dat het proefonderzoek slechts een aanvullend bewijs en geen doorslaggevend bewijs opleverde.”
Wie mij meer kan vertellen over dit tijdschrift, de mensen die er aan werkten en de Stichting waar het uit voorkwam: reacties graag hieronder of naar mijn e-mailadres (rechtsbovenaan, onder mijn naam).