• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Le vin, tijdschrift voor levensgenieters

14 januari 2007 door Mariëlla Beukers

“In de grote Europesche steden zoals Parijs, Londen enz. is het al mogelijk om bij de zéér exclusieve wijnhandel een paar flessen Californische wijn van topdomeinen te bemachtigen. Goedkoop zijn ze zeker niet maar voor een wijnliefhebber is het hoogst interessant om deze wijnen te kunnen proeven.”

Aldus David Peppercorn in een Nederlands wijntijdschrift uit 1979. Slechts 28 jaar geleden! Sindsdien is er veel veranderd. Californische wijn staat in grote hoeveelheden bij de Nederlandse supermarkten en namen als Gallo en Mondavi zijn bij de meeste wijndrinkers wel bekend. Maar toch is er ook weer niet zo heel veel veranderd: lees wat de Engelse wijnschrijver Peppercorn verderop in dit artikel te zeggen heeft: “De impressie die ik er van overhield was dat ik de lichte, jonge, fruitige exemplaren beter kon waarderen dan de zeer alcoholrijke exemplaren die sommige wijnboeren zo schijnen te beminnen. Eerlijk gezegd hou ik er helemaal niet van om wijnen te drinken met een alcoholgehalte van 14 graden en meer….” Ook toen al werd er dus geklaagd over de stijgende alcoholpercentages!

Een exemplaar van het betreffende tijdschrift Vin. Wijn & Gastronomisch Kwartaaltijdschrift tikte ik onlangs via een verkoopsite op de kop. Ik kende het totaal niet, maar was zeer aangenaam verrast toen het vrijdag in de bus viel. Leuke artikelen, aardige illustraties (voor de jaren zeventig in ieder geval) en goede informatie. Bijdragen werden geleverd door namen als David Peppercorn, Serena Sutcliffe, Paul Fagel, Robert Leenaers e.a. De eindredactie was in handen van Martin Versluis. Het tijdschrift verscheen van 1977 tot 1981 en was een voortzetting van het magazine van Les amis du vin de France, dat van 1976 tot 1977 verscheen. Volgens de catalogus van de Koninklijke Bibliotheek luidt de officiële titel: Le vin, tijdschrift voor levensgenieters.

Naast artikelen tref je ook nieuwtjes, boekrecensies, reacties van lezers en cartoons.
Een van de nieuwtjes is misschien voor velen van jullie ook nu nog nieuws: “In de Nederlandse jurisprudentie is onder nummer 534 van 1978 een uitspraak opgenomen waarin wordt gesteld dat het proeven van wijn door deskundigen (organoleptisch onderzoek) door de rechtbank wordt geaccepteerd als afdoende bewijs in het onderzoek naar de echtheid van een wijn. Een handelaar die door de keuringsdienst werd beschuldigd van knoeierijen met sherry was bij de Hoge Raad in beroep gegaan met als argument dat het proefonderzoek slechts een aanvullend bewijs en geen doorslaggevend bewijs opleverde.”

Wie mij meer kan vertellen over dit tijdschrift, de mensen die er aan werkten en de Stichting waar het uit voorkwam: reacties graag hieronder of naar mijn e-mailadres (rechtsbovenaan, onder mijn naam).

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in