Is er nog wel wat te ontdekken in de (wijn)wereld? The New York Times vindt van wel, en publiceerde gisteren 52 ‘places to go’ in 2015. ‘Untrammeled oases beckon, once-avoided destinations become must-sees and familiar cities offer new reasons to visit’, luidde de inleidende tekst. Onder die 52 plaatsen om dit jaar te zoeken treffen we ook een aantal wijngebieden, waaronder de Elqui Valley in Chili, Macedonië (een van de weinige plaatsen in de wereld zonder McDonalds), Adelaide in Australië, het Zwitserse kanton Valais (terecht…), Bourgogne, de Portugese Alentejo én ’s werelds oudste wijngebied, de Republiek Georgië. Waarom we volgens The New York Times naar Georgië moeten? Vanwege die oude wijntradities, waaronder het maken van wijn in grote amforen van klei die ingegraven zijn in de grond, vanwege de natuurlijke wijnen, de talloze inheemse druivenrassen, het prachtige landschap, maar ook het groeiend aantal wijnbarren in Tbilisi, de opening van een wijnroute in Kakheti en de diverse wijnhuizen die de mogelijkheid bieden de Georgische keuken te leren kennen.
Georgië wordt onder wijnliefhebbers steeds populairder, zo lijkt het wel. De European Wine Bloggers Conference (inmiddels Digital Wine Communications Conference) organiseerde er al eens een persreis naar, en ik heb een wijnvriendin die haar hart volledig aan het land, de wijnen, het eten en de mensen heeft verloren. Die vriendin woont in Rome, en heeft daar een succesvol bedrijf voor wijn-, food- en cultuurtoerisme. De afgelopen jaren bezocht zij echter regelmatig Georgië, en besloot samen met een aantal Georgische contacten een bedrijf op te zetten om het wijn- en foodtoerisme in Georgië te promoten. Uiteraard gebruikte zij daarvoor haar in Rome en Lazio opgedane ervaringen. Taste Georgia was het resultaat, en is sinds eind 2014 in bedrijf. Dat Taste Georgia onmiddellijk in The New York Times werd genoemd als tip om kennis te maken de rijke culinaire tradities van Georgië, is natuurlijk een enorme opsteker.
Ik ben benieuwd of de nieuwe wijnbestemming aanslaat. De foto’s op de website zijn er in ieder geval smakelijk uit. Op Instagram en Twitter vind je onder @TasteGeorgia nog veel meer mooie foto’s. En met de wijnen kun je hier in Nederland al kennismaken. Je koopt ze onder andere hier en besprekingen van die wijnen vind je hier.
Photos © Taste Georgia