Van de Reestlandhoeve, een wijnproducent op de rand van Overijssel en Drenthe, ontving ik dit weekend een uitgebreid bericht omtrent de stand in de wijngaard. Lees mee wat er hier zoal is gebeurd de afgelopen maanden. Ik laat Wilma Huisman zelf aan het woord:
“Nadat de koude temperaturen van begin februari verdreven waren, werd het al heel snel lenteachtig weer. De temperaturen klommen op tot boven normaal. Dit had als gevolg dat eind februari de sapstroom in de wijnstokken al op gang kwam. Dit was erg vroeg en zelfs vroeger dan ooit tevoren. Enerzijds altijd weer fijn om te zien dat er weer leven in de kale takken komt, anderzijds toch ook heel spannend. Dit vooral in verband met de kans op nachtvorst in het voorjaar. En dat nachtvorst zo maar op de loer kan liggen, bleek wel na een dag hard werken tijdens een meewerkdag.
Nadat we met een flinke groep mensen de laatste wijnstokken hadden aangebonden en dachten te kunnen gaan genieten van het weekend, hoorden we tijdens het weerbericht dat er kans was op flinke vorst. Echter toen we ’s nachts de nachtvorstberegening aanzetten en achter in de wijngaard checkten of alles goed werkte, viel de waterdruk weg. Eenmaal terug bij de pomp bleek het hele buizensysteem richting schakelkast ontploft te zijn. Een hoop werk voor niets en grote kans dat alles kapot zou vriezen. Op dat moment vroor het al aan de grond. Gelukkig werd het bewolkt en liep het met een sisser af. Wijnboer zijn is af en toe een spannende bezigheid…
De wijnen van 2011
Binnenkort worden de wijnen 2011 gebotteld. Zoals u misschien nog weet was de zomer 2011 niet echt geweldig. De nazomer was echter prima. Dat betekent dat de hoeveelheid wijn zeer beperkt is maar de kwaliteit uitstekend. We hebben echter wel wat pijnlijke keuzes moeten maken. Zo zal er geen stille rosé 2011 gebotteld worden. De hoeveelheid wijn is te beperkt om zowel een Reestlander Rosé als een Reestlander Parel te bottelen. Aangezien we nog een kleine hoeveelheid rosé 2010 hebben, wordt er binnenkort alleen Reestlander Parel gebotteld.
De Reestlander Wit 2011 is van prima kwaliteit en zal deze maand gebotteld worden. Helaas is ook hiervan de hoeveelheid beperkt.
De Reestlander Muscat 2011 zal niet gebotteld worden. De hoeveelheid druiven was zeer beperkt en problemen tijdens de gisting hebben ervoor gezorgd dat de wijn niet goed genoeg is om af te bottelen. We hopen dat de zomer van 2012 wat meer geluk geeft en een rijke oogst op zal leveren.
Burenwijn…
De Reestlander Rood 2011 zal dit jaar een mengwijn zijn van regentdruiven van de Reestlandhoeve en van regentdruiven van een Duitse collega. Uiteraard zit deze wijn nog in het vat en zal pas in de loop van het jaar gebotteld worden. We denken nog even na over een passende naam, bijvoorbeeld Noaberwijn (burenwijn). Misschien hebt u wel suggesties? We horen ze graag. Het wordt dus inderdaad wijn gemaakt met hulp van onze Duitse buren. Het zal daardoor geen Nederlandse landwijn zijn, maar wijn uit de EU. Uiteraard willen we liever Nederlandse wijn maken, maar de omstandigheden hebben er toe geleid deze oplossing te kiezen.”
[Bron: Nieuwsbrief De Reestlandhoeve]
Wilma Huisman zegt
De afgelopen nacht heeft de pomp weer volop staan draaien en dat gaf weer een vergelijkbaar plaatje zoals hier boven. Een bijzonder beeld inderdaad maar wat mij betreft wordt het snel zomer met lange zomerse avonden met een lekker fris Reestlander Groen of zo….