• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lente in de wijngaard: bericht van de Reestlandhoeve

17 april 2012 door Mariëlla Beukers

Van de Reestlandhoeve, een wijnproducent op de rand van Overijssel en Drenthe,  ontving ik dit weekend een uitgebreid bericht omtrent de stand in de wijngaard. Lees mee wat er hier zoal is gebeurd de afgelopen maanden. Ik laat Wilma Huisman zelf aan het woord:

“Nadat de koude temperaturen  van begin februari verdreven  waren,  werd het al heel snel lenteachtig weer. De temperaturen klommen op tot boven normaal. Dit had als gevolg dat eind februari de sapstroom in de wijnstokken al op gang kwam. Dit was erg vroeg en zelfs vroeger dan ooit tevoren. Enerzijds altijd weer fijn om te zien dat er weer leven in de kale takken komt, anderzijds toch ook heel spannend. Dit vooral in verband met de kans op nachtvorst in het voorjaar. En dat nachtvorst zo maar op de loer kan liggen,  bleek wel na een dag hard werken tijdens een meewerkdag.

Nadat we met een flinke groep mensen de laatste wijnstokken hadden aangebonden en dachten te kunnen gaan genieten van het weekend, hoorden we tijdens het weerbericht dat er kans was op flinke vorst. Echter toen we ’s nachts de nachtvorstberegening aanzetten en achter in de wijngaard checkten of alles goed werkte,  viel de waterdruk weg. Eenmaal terug bij de pomp bleek het hele buizensysteem richting schakelkast ontploft te zijn. Een hoop werk voor niets en grote kans dat alles kapot zou vriezen. Op dat moment vroor het al aan de grond. Gelukkig werd het bewolkt en liep het met een sisser af. Wijnboer zijn is af en toe een spannende bezigheid…

De wijnen van 2011
Binnenkort worden de wijnen 2011 gebotteld. Zoals u misschien nog weet was de zomer 2011 niet echt geweldig. De nazomer was echter prima. Dat betekent dat de hoeveelheid wijn zeer beperkt is maar de kwaliteit uitstekend. We hebben echter wel wat pijnlijke keuzes moeten maken. Zo zal er geen stille rosé 2011 gebotteld worden. De hoeveelheid wijn is te beperkt om zowel een Reestlander Rosé als een Reestlander Parel te bottelen. Aangezien we nog een kleine hoeveelheid rosé 2010 hebben, wordt er binnenkort alleen Reestlander Parel gebotteld.

De Reestlander Wit 2011 is van prima kwaliteit en zal deze maand gebotteld worden. Helaas is ook hiervan de hoeveelheid beperkt.

De Reestlander Muscat 2011 zal niet gebotteld worden. De hoeveelheid druiven was zeer beperkt en problemen tijdens de gisting hebben ervoor gezorgd dat de wijn niet goed genoeg is om af te bottelen. We hopen dat de zomer van 2012 wat meer geluk geeft en een rijke oogst op zal leveren.

Burenwijn…
De Reestlander Rood 2011 zal dit jaar een mengwijn zijn van regentdruiven van de Reestlandhoeve en van regentdruiven van een Duitse collega. Uiteraard zit deze wijn nog in het vat en zal pas in de loop van het jaar gebotteld worden. We denken nog even na over een passende naam, bijvoorbeeld Noaberwijn (burenwijn). Misschien hebt u wel suggesties? We horen ze graag. Het wordt dus inderdaad wijn gemaakt met hulp van onze Duitse buren. Het zal daardoor geen Nederlandse landwijn zijn,  maar wijn uit de EU. Uiteraard willen we liever Nederlandse wijn maken, maar de omstandigheden hebben er toe geleid deze oplossing te kiezen.”

[Bron: Nieuwsbrief De Reestlandhoeve]

 

Categorie: Nieuws, Wijnmaken en wijngaard Tags: Nederland en België

Lees Interacties

Reacties

  1. Wilma Huisman zegt

    17 april 2012 om 11:43

    De afgelopen nacht heeft de pomp weer volop staan draaien en dat gaf weer een vergelijkbaar plaatje zoals hier boven. Een bijzonder beeld inderdaad maar wat mij betreft wordt het snel zomer met lange zomerse avonden met een lekker fris Reestlander Groen of zo….

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in