Met de lente komt ook weer het heerlijke in de tuin hangen, je in de laatste zonnestralen van de dag koesteren of het met een glas in de tuin je werkdag beëindigen. Uit de oogst proef-flessen van de afgelopen tijd koos ik drie wijnen, twee witte en een rode, die allemaal prima geschikt zijn voor dat doel. Het zijn makkelijke en vrolijke wijnen die de gedachten niet afleiden van de koesterende zonnestralen…
Pinot Blanc uit de Elzas
De beide witte wijnen komen uit de Elzas, en zijn ook nog eens allebei gemaakt van pinot blanc-druiven. Opvallend genoeg vielen beide wijnen in eerste instantie wat tegen, maar bleken ze helemaal los te gaan na enige tijd in het glas, of zelfs een dag later. (Op tijd openmaken dus!) Vooral de Pinot Blanc Tradition 2011, AOC Alsace, van Domaine Charles Sparr was spannend: na een dag had deze wijn aardig wat complexiteit opgebouwd, en kwamen de aroma’s van peer en mandarijn je uit het glas tegemoet. Een vrolijke wijn, met veel rijp fruit, die voor € 9,75 te koop is via IC Wines.
Iets makkelijker, maar daarom niet minder lekker, was de Pinot Blanc 2012, AOC Alsace van Kuentz-Bas, een wijnhuis dat al sinds 1795 bestaat. Perziken en ander geurend steenfruit rook je, vooral als de wijn een tijdje in je glas zat. Voor € 7,99 haal je deze smakelijke allemansvriend bij Albert Heijn.
Rood uit de Languedoc
De rode lentewijn komt ook al uit Frankrijk, maar dan uit de Languedoc. Bij Albert Heijn is sinds kort de eerst biologische wijn van Château Tapie te krijgen (prijs € 4,99). De afgelopen vier jaar waren eigenaren Suzanne en Georges Ortola bezig met de omschakeling naar bio, sinds de oogst van 2012 mag er eindelijk ‘bio’ op het etiket. Georges Ortola was ooit werkzaam als ingenieur aan de Universiteit van Twente, en is jaren geleden uit overtuiging overgestapt naar duurzame wijnbouw. “We hebben het beheer over een fantastisch stukje van onze planeet en dat willen we graag heel zorgvuldig doen. Op het landgoed loopt een kudde van zo’n dertig schapen, die grazend hun steentje bijdragen, net zoals de bodembedekkers tussen de wijnstokken een functie hebben. Het wemelt in de bodem dan ook van torretjes, wormen en spinnetjes, wat kenmerkend is voor een gezonde bodem en dat vinden de wijnstokken weer fijn”.
Chateau Tapie ligt op een plateau dat uitkijkt over het Étang de Bages, onder Narbonne en niet ver van de Middellandse Zee. Het omringende gebied behoort tot de oudste wijngaarden in Frankrijk. Op de plaats waar nu de wijngaarden van Tapie zijn, stonden ooit Romeinse villa’s. “Je hoeft bij mij maar een steen om te keren en je vindt weer Romeinse overblijfselen”, aldus Ortola.
Château Tapie is gemaakt van grenache, mourvèdre en grenache, zit barstensvol rijp rood fruit, drinkt (wel een beetje te) makkelijk weg en laat zich het best gekoeld drinken.