• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lentewijnen uit Frankrijk

17 maart 2014 door Mariëlla Beukers

lentewijnen

Met de lente komt ook weer het heerlijke in de tuin hangen, je in de laatste zonnestralen van de dag koesteren of het met een glas in de tuin je werkdag beëindigen. Uit de oogst proef-flessen van de afgelopen tijd koos ik drie wijnen, twee witte en een rode, die allemaal prima geschikt zijn voor dat doel. Het zijn makkelijke en vrolijke wijnen die de gedachten niet afleiden van de koesterende zonnestralen…

Pinot Blanc uit de Elzas
De beide witte wijnen komen uit de Elzas, en zijn ook nog eens allebei gemaakt van pinot blanc-druiven. Opvallend genoeg vielen beide wijnen in eerste instantie wat tegen, maar bleken ze helemaal los te gaan na enige tijd in het glas, of zelfs een dag later. (Op tijd openmaken dus!) Vooral de Pinot Blanc Tradition 2011, AOC Alsace, van Domaine Charles Sparr was spannend: na een dag had deze wijn aardig wat complexiteit opgebouwd, en kwamen de aroma’s van peer en mandarijn je uit het glas tegemoet. Een vrolijke wijn, met veel rijp fruit, die voor € 9,75 te koop is via IC Wines.

Iets makkelijker, maar daarom niet minder lekker, was de Pinot Blanc 2012, AOC Alsace van Kuentz-Bas, een wijnhuis dat al sinds 1795 bestaat. Perziken en ander geurend steenfruit rook je, vooral als de wijn een tijdje in je glas zat. Voor € 7,99 haal je deze smakelijke allemansvriend bij Albert Heijn.

Rood uit de Languedoc
De rode lentewijn komt ook al uit Frankrijk, maar dan uit de Languedoc. Bij Albert Heijn is sinds kort de eerst biologische wijn van Château Tapie te krijgen (prijs € 4,99). De afgelopen vier jaar waren eigenaren Suzanne en Georges Ortola bezig met de omschakeling naar bio, sinds de oogst van 2012 mag er eindelijk ‘bio’ op het etiket.  Georges Ortola was ooit werkzaam als ingenieur aan de Universiteit van Twente, en is jaren geleden uit overtuiging overgestapt naar duurzame wijnbouw.  “We hebben het beheer over een fantastisch stukje van onze planeet en dat willen we graag heel zorgvuldig doen. Op het landgoed loopt een kudde van zo’n dertig schapen, die grazend hun steentje bijdragen, net zoals de bodembedekkers tussen de wijnstokken een functie hebben. Het wemelt in de bodem dan ook van torretjes, wormen en spinnetjes, wat kenmerkend is voor een gezonde bodem en dat vinden de wijnstokken weer fijn”.

Chateau Tapie ligt op een plateau dat uitkijkt over het Étang de Bages, onder Narbonne en niet ver van de Middellandse Zee. Het omringende gebied behoort  tot de oudste wijngaarden in Frankrijk. Op de plaats waar nu de wijngaarden van Tapie zijn, stonden ooit Romeinse villa’s. “Je hoeft bij mij maar een steen om te keren en je vindt weer Romeinse overblijfselen”, aldus Ortola.

Château Tapie is gemaakt van grenache, mourvèdre en grenache, zit barstensvol rijp rood fruit, drinkt (wel een beetje te) makkelijk weg en laat zich het best gekoeld drinken.

Categorie: Proeven Tags: chateau Tapie, Elzas, Frankrijk, Languedoc, pinot blanc

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in