• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lezend door Luilekkerland: grasduinen in onze kookgeschiedenis

7 november 2018 door Mariëlla Beukers

Vreemd, hoe dingen kunnen lopen. Toen ik studeerde, namen jaargenoten met veel plezier deel aan middeleeuwse kookexperimenten bij prof. Van Winter. Zelf voelde ik me daar helemaal niet toe aangetrokken, en ik heb dan ook nooit een van die bijeenkomsten bijgewoond. Nu vind ik dat jammer, nu ik alweer enige jaren met veel plezier lees over culinaire geschiedenis. Veel van wat er verschijnt, verslind ik en ik ben een trouwe bezoeker van het Amsterdam Symposium on the History of Food (volgende week weer, ik verheug me er op!).

Verlekkerd heb ik me onlangs dan ook overgegeven aan Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, het boek dat Onno en Charlotte Kleyn schreven over hun ontdekkingstochten door de gedrukte kook- en receptenboeken in de Bijzondere Collecties van de Amsterdamse Universiteitsbibliotheek. Aan de hand van 11 thema’s krijgt de lezer in dit boek een beeld van wat er in de afgelopen vier eeuwen in Nederland (bij de beter gesitueerden) op tafel kwam. Die thema’s zijn: Zuivel, Presentatie, Groente, Ongelijkheid, Pudding, Oorlog, Vogels, Gezondheid, Vet, Exotisme en Etiquette. Ieder thema kent een handvol recepten, waarbij de meeste ook uitgewerkt zijn voor de moderne hobby-kok.

Aardappelen en vanille

Bij elk thema staan de in de collectie aanwezige kookboeken centraal, maar worden daarnaast allerlei weetjes en wetenswaardigheden gegeven. Zo leerde ik dat de Zeeuwen al in 1697 aardappelen aten, en dat Het Hollands, of Neederlands Kook-boek van Johannes Du Vivié uit 1725 mogelijk het eerste bekende aardappelrecept geeft. Of dat vanille weliswaar in Europa bekend was sinds de zestiende eeuw, maar dat het eeuwenlang zo duur was dat het pas vanaf 1850 in receptenboeken begon door te dringen. Pas toen kon vanille op commerciële manier gemaakt worden buiten het land van herkomst, Mexico. De prachtige illustraties, niet alleen uit de Bijzondere Collecties, vullen die informatie bovendien heel mooi aan. Persoonlijk vind ik het pakje Saroma op pagina 118 geweldig! Ik zie ze nog staan, in de voorraadkast van mijn ouders, in de jaren zeventig.

En de wijn?

Uiteraard ga ik in zo’n boek meestal op zoek naar de wijn, en tegenwoordig ook naar alles wat drinkbaar is. Helaas komt ‘drank’ er niet veel in voor, maar het is niet helemaal afwezig. Er wordt mee gekookt (Wortelpudding met wijnsaus) bijvoorbeeld, en in het hoofdstuk Gezondheid komt zelfs een Korianderlimonade voor, met recept. Ik heb het drankje nog niet gemaakt, maar ga dat zeker nog eens doen. Het hoofdstuk over Gezondheid is voor de geïnteresseerde in de geschiedenis van wijn ook het meest interessant. Net als suiker en specerijen gold wijn heel lang als medicijn, en je vindt vaak meer over wijn in de ‘medische’ sectie van de receptenboeken dan in het kookgedeelte. Diverse van de oudste kookboekauteurs waren arts, zoals bijvoorbeeld Carolus Battus (1540?-1617?), en receptencollecties uit die zestiende en zeventiende eeuw zijn vaak een mengeling van huisapotheek en kookboek.

Warme dranken

De warme dranken, koffie, thee en chocolade, komen aan bod in het hoofdstuk over Exotisme. Nu zijn dit alledaagse dranken, maar in de zeventiende eeuw waren ze het ‘nieuwste van het nieuwste’. Pas aan het eind van de achttiende eeuw komen de eerste recepten met koffie en chocolade in de kookboeken voor, constateren Onno en Charlotte Kleyn. Maar dat deze dranken al veel eerder breed geaccepteerd waren, blijkt uit het feit dat er ook al maataanduidingen als ‘koffiekop’ gebruikt werden rond 1750.

Kinderbowl

Wijn komt nog een keer terug in het hoofdstuk over Etiquette, onder andere met een bowlrecept uit 1870 voor kinderen (uit: Anna, de kleine keukenmeid): Hiervoor gebruike men zooveel wijn als men van zijne moeder bekomen zal, vulle er eene kleine terrine mede, giete er zooveel water bij dat men de wijn nog kan proeven en verzoete dezen drank met suiker. Gij hebt dan een bowl die u wel smaken zal.

Dat waren nog eens tijden…

Onno en Charlotte Kleyn, Luilekkerland. 400 jaar Koken in Nederland, isbn 9789462987395, prijs € 24,99. Te verkrijgen in de boekhandel en online.

Categorie: Beleven, Meer dan wijn, Wijngeschiedenis Tags: Charlotte Kleyn, culinaire geschiedenis, Onno Kleyn

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in