• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lezing: eeuwen wijngeschiedenis in een notendop

5 januari 2014 door Mariëlla Beukers

Pompei.jpgMijn zondagen staan op dit moment in het teken van een lezing: op 9 februari a.s. mag ik in de serie Okura-lezingen, georganiseerd door de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn, een verhaal houden over de geschiedenis van wijn.

Een heerlijke opdracht, want daardoor trek ik momenteel menig lang vergeten boek en lang verwaarloosde internet-link weer open. Ik (her)ontdek van alles: de letterlijke tekst én afbeeldingen van het manuscript van de Capitulare de Villis, waarin Karel de Grote zijn bepalingen voor onder andere de keldermeesters en wijngaardbeheerder vastlegde. Verschillende kruidenmengels voor hypocras, mét en zonder citroenschillen. Prachtige afbeeldingen van een Romeinse wijnbar in Pompeï en idyllische wijngaarden op een kaap in Sicilië. Kleurrijke middeleeuwse miniaturen over de druivenoogst, de hoeveelheden wijn aan boord van een VOC-schip en de druivenrassen in de wijngaarden van Simon van der Stel.

Naast nieuwe ontdekkingen en oude feiten noteer ik ook nieuwe plannen voor onderzoek. Samengevat valt dat onderzoek onder de noemer: wie dronk wat wanneer en waarom…  2014 beloofd daarom weer een fantastisch wijnjaar te worden op Wijnkronieken 🙂

Maar eerst dus die lezing. Lezers van Wijnkronieken zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Als je je aanmeldt voor mijn Nieuwsbrief, kan ik je zelfs een kortingscode ter waarde van € 7,00 euro toezenden!

Datum: zondag 9 februari a.s., plaats het Okurahotel in Amsterdam, aanvangstijd 16.00 uur. En natuurlijk gaan we ook proeven! Een van de wijnen die op tafel zullen staan is hypocras, gemaakt door Manon Hentzen van Eet!verleden.

Na afloop kun je deelnemen aan een gezamenlijk diner in het Serrerestaurant. Aanmelding en meer informatie op de website van de Akademie Culinair Schrijven.

Categorie: Nieuws Tags: Okuralezing, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in