Mijn zondagen staan op dit moment in het teken van een lezing: op 9 februari a.s. mag ik in de serie Okura-lezingen, georganiseerd door de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn, een verhaal houden over de geschiedenis van wijn.
Een heerlijke opdracht, want daardoor trek ik momenteel menig lang vergeten boek en lang verwaarloosde internet-link weer open. Ik (her)ontdek van alles: de letterlijke tekst én afbeeldingen van het manuscript van de Capitulare de Villis, waarin Karel de Grote zijn bepalingen voor onder andere de keldermeesters en wijngaardbeheerder vastlegde. Verschillende kruidenmengels voor hypocras, mét en zonder citroenschillen. Prachtige afbeeldingen van een Romeinse wijnbar in Pompeï en idyllische wijngaarden op een kaap in Sicilië. Kleurrijke middeleeuwse miniaturen over de druivenoogst, de hoeveelheden wijn aan boord van een VOC-schip en de druivenrassen in de wijngaarden van Simon van der Stel.
Naast nieuwe ontdekkingen en oude feiten noteer ik ook nieuwe plannen voor onderzoek. Samengevat valt dat onderzoek onder de noemer: wie dronk wat wanneer en waarom… 2014 beloofd daarom weer een fantastisch wijnjaar te worden op Wijnkronieken 🙂
Maar eerst dus die lezing. Lezers van Wijnkronieken zijn van harte uitgenodigd aanwezig te zijn. Als je je aanmeldt voor mijn Nieuwsbrief, kan ik je zelfs een kortingscode ter waarde van € 7,00 euro toezenden!
Datum: zondag 9 februari a.s., plaats het Okurahotel in Amsterdam, aanvangstijd 16.00 uur. En natuurlijk gaan we ook proeven! Een van de wijnen die op tafel zullen staan is hypocras, gemaakt door Manon Hentzen van Eet!verleden.
Na afloop kun je deelnemen aan een gezamenlijk diner in het Serrerestaurant. Aanmelding en meer informatie op de website van de Akademie Culinair Schrijven.