• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lezing Le Roy Ladurie

23 februari 2006 door Mariëlla Beukers

Tip voor liefhebbers van wijngeschiedenis: volgende week dinsdag 28 februari om 20.00 uur geeft de Franse historicus Emmanuel Le Roy Ladurie een lezing in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Le Roy Ladurie is bij het grote publiek bekend als schrijver van het boek Montaillou, maar heeft daarnaast een zeer indrukwekkende staat van dienst in de geschiedwetenschappen. In de maand februari is hij te gast van de KB, om zich te verdiepen in Nederlandse bronnen rondom de geschiedenis van het klimaat in Europa. Daarover publiceerde hij al in 1967 een boek getiteld Histoire du climat depuis l’an mil (Engelse titel Times of Feast, Times of Famine), maar het onderwerp heeft hem sindsdien niet losgelaten. In 2004 verscheen Histoire humaine et comparée du climat. Canicules et glaciers XIIIe-XVIIIe siècles. Beide boeken schijnen voor doorzetters te zijn, ik ken ze zelf (nog) niet.

De lezing die hij dinsdag geeft zal gaan over de invloed van het klimaat op de geschiedenis. Zo schijnt het dat de Franse Revolutie, in 1789, voorafgegaan is door een koude winter en een slechte oogst, wat leidde tot volksoproeren. Ook bekend is dat de Vlaamse wijnbouw, onder andere rond Leuven en Hasselt, in de 16e eeuw verdween onder andere als gevolg van wat we tegenwoordig de kleine ijstijd noemen. (Denk ook aan al die beroemde winterlandschappen van onze Nederlandse schilders: die stammen allemaal uit de late 16e en de 17e eeuw!).
Niet altijd is er direct verband tussen klimaat en een gebeurtenis: zo zou de wijnbouw rond Parijs in de 14e eeuw niet verdwenen zijn als gevolg van afkoeling en toegenomen neerslag, zoals vaak beweerd wordt, maar meer door economische omstandigheden als bijvoorbeeld te hoge arbeidslonen.

Voor zijn onderzoek baseert Le Roy Ladurie zich onder andere op de startdata van de jaarlijkse wijnoogsten. Daar zijn hele reeksen van bekend, onder andere uit Frankrijk. Als een oogst vroeg in september begon, is de kans groot dat de zomer ervoor zonnig en warm was. Als er pas in oktober geoogst werd, was de zomer waarschijnlijk nat en koud. ‘Zo is het jaar 1816 een goed voorbeeld: dat jaar staat bekend als het jaar zonder zomer. De oogst begon pas op 24 oktober en leverde slechte wijnen op’, aldus de Franse historicus.

Bron: Historisch Nieuwsblad, maart 2006, nr. 2
Lezing: dinsdag 28 februari 20.00 uur, Koninklijke Bibliotheek Den Haag
Toegang gratis, aanmelden verplicht

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in