• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

L’histoire du Père Pinard

5 januari 2010 door Mariëlla Beukers

Wijnliefhebbers klagen regelmatig dat er zoveel goedkope zooi verkocht wordt, voor een prikkie te halen bij de supermarkt of de Aldi en de Lidl. Maar goedkope wijn, bocht zelfs, is er altijd al geweest. Gewone mensen in vroeger eeuwen dronken piquette, een aftreksel van de druivenschillen en -pitjes die overbleven na het persen. Daar werden ze meestal niet echt vrolijk van…

Hoe belangrijk dergelijke goedkope wijnen konden zijn, illustreert het verhaal rondom pinard en Père Pinard, beroemd en berucht in de Eerste Wereldoorlog.

Pinard was zeer goedkope mengwijn. Om dit bocht aan de man (of liever de soldaat) te brengen, bedacht men een reclamefiguurtje, Père Pinard, dat rond 1914 erg populair werd. (Père) Pinard werd bezongen in diverse liedjes en de wijn werd vereeuwigd door beroemde dichters als Guillaume Apollinaire. Pinard bracht dan ook troost in de grauwe loopgraven, precies de reden dat het op de markt werd gebracht. Die troost hadden de Duitsers aan de andere kant van de loopgraaf zeker niet!

J’ai comme toi pour me réconforter
Le quart de pinard
Qui met tant de différence entre nous et les boches.

Guillaume Apollinaire, ‘A l’Italie’ (1915) in Calligrammes.

Pinard vormde de troost van de soldaat in de loopgraven, die op zijn beurt weer de hoop van het vaderland vormde. In die zin speelde pinard dan ook een belangrijke rol in de Franse (sociale) geschiedenis. Meer over die rol van (Père) Pinard is te lezen in de online bibliotheek van Cepdivin.

Nu nog is het woord pinard in het Frans synoniem met goedkope wijn. Een pinardier is bovendien een kroes of wijnbeker, opnieuw bedoeld voor de simpelste wijnen.

De naam pinard leeft zelfs in Nederland voort: denk maar aan de pakken Pinard die Albert Heijn in de jaren zeventig verkocht. Ook dat was niet de beste wijn, om het maar eens zwak uit te drukken. Ik zie nog de moeder van een vriendinnetje voor me, die die pakken regelmatig in de deur van de ijskast had staan. Helaas vond ik geen afbeelding van de pakken op internet, maar ik zou ze zo herkennen!

Met dank aan Jeroen, die mij op het spoor van Père Pinard zette.

Categorie: En verder.... Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in