Een bekend Nederlands wijntijdschrift plaatste op het omslag van het eerste nummer van dit jaar de kop ‘Terugkeer naar Bordeaux’. Het bijbehorende artikel begon met de vraag ‘Bordeaux … is dat niet hopeloos uit?’ Gelukkig was de vraag rhetorisch en ging het artikel op een positieve noot verder: ‘de streek toont een verrassende dynamiek en er gebeurt van alles.’
De afgelopen jaren zijn er in de wijnpers (Nederlandstalig en Engelstalig) regelmatig artikelen te vinden waarin de schrijver zijn/haar twijfels uit over de kwaliteit van wijnen uit de Bordeaux-streek, hun concurrentiepositie ten opzicht van vergelijkbare wijnen uit andere landen, al dan niet in Europa, of de alsmaar oplopende bedragen die wijnliefhebbers moeten betalen voor de betere Bordeaux-wijnen. Het lijkt onderdeel uit te maken van een meerjarige cyclus: een bepaalde periode is Bordeaux uit de gratie en een paar jaar later worden Bordeaux-wijnen weer ‘herontdekt’.
In onze wijnvoorraad zijn (rode) wijnen uit de Bordeaux al ruim twintig jaar niet meer weg te denken. Op de eerste plaats omdat ik een francofiel ben, ook op wijngebied. Op de tweede plaats omdat deze wijnen – in ieder geval de betere – zo ontzettend mooi worden als je ze de kans geeft te rijpen.
Recent hadden we zin in eenvoudig, maar lekker eten: een stevig stuk lamsbout in de oven, met rozemarijn en knoflook (kijk in Jamie Oliver’s The Naked Chef als je wilt weten hoe je dat klaarmaakt). De wijnkeuze viel die avond op de Château Liversan 2000 (Haut-Médoc), van de wijnen in de wijnkast op dat moment de oudste en volgens Hugh Jonhson’s Wijngids 2009 een wijn die dit jaar moet worden gedronken. We werden niet teleurgesteld: een fraai gerijpte wijn, uitstekend op dronk, mooie helderrode kleur zonder oranjebruin randje, bijna fruitig als een mooie bourgogne en erg elegant.
Als ze jong zijn, zijn wijnen als deze diepviolet, soms bijna inktzwart van kleur, en staan de tannines nadrukkelijk op de voorgrond – eigenlijk niet om te drinken. Maar laat ze een aantal jaren liggen en je hebt een ideale begeleider voor gebraden lamsbout of rundvlees. Je moet natuurlijk wel geduld kunnen opbrengen en ze niet vroegtijdig ontkurken!