• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Liever Liversan

4 mei 2009 door Mariëlla Beukers

Een bekend Nederlands wijntijdschrift plaatste op het omslag van het eerste nummer van dit jaar de kop ‘Terugkeer naar Bordeaux’. Het bijbehorende artikel begon met de vraag ‘Bordeaux … is dat niet hopeloos uit?’ Gelukkig was de vraag rhetorisch en ging het artikel op een positieve noot verder: ‘de streek toont een verrassende dynamiek en er gebeurt van alles.’

De afgelopen jaren zijn er in de wijnpers (Nederlandstalig en Engelstalig) regelmatig artikelen te vinden waarin de schrijver zijn/haar twijfels uit over de kwaliteit van wijnen uit de Bordeaux-streek, hun concurrentiepositie ten opzicht van vergelijkbare wijnen uit andere landen, al dan niet in Europa, of de alsmaar oplopende bedragen die wijnliefhebbers moeten betalen voor de betere Bordeaux-wijnen. Het lijkt onderdeel uit te maken van een meerjarige cyclus: een bepaalde periode is Bordeaux uit de gratie en een paar jaar later worden Bordeaux-wijnen weer ‘herontdekt’.

In onze wijnvoorraad zijn (rode) wijnen uit de Bordeaux al ruim twintig jaar niet meer weg te denken. Op de eerste plaats omdat ik een francofiel ben, ook op wijngebied. Op de tweede plaats omdat deze wijnen – in ieder geval de betere – zo ontzettend mooi worden als je ze de kans geeft te rijpen.

Recent hadden we zin in eenvoudig, maar lekker eten: een stevig stuk lamsbout in de oven, met rozemarijn en knoflook (kijk in Jamie Oliver’s The Naked Chef als je wilt weten hoe je dat klaarmaakt). De wijnkeuze viel die avond op de Château Liversan 2000 (Haut-Médoc), van de wijnen in de wijnkast op dat moment de oudste en volgens Hugh Jonhson’s Wijngids 2009 een wijn die dit jaar moet worden gedronken. We werden niet teleurgesteld: een fraai gerijpte wijn, uitstekend op dronk, mooie helderrode kleur zonder oranjebruin randje, bijna fruitig als een mooie bourgogne en erg elegant.

Als ze jong zijn, zijn wijnen als deze diepviolet, soms bijna inktzwart van kleur, en staan de tannines nadrukkelijk op de voorgrond – eigenlijk niet om te drinken. Maar laat ze een aantal jaren liggen en je hebt een ideale begeleider voor gebraden lamsbout of rundvlees. Je moet natuurlijk wel geduld kunnen opbrengen en ze niet vroegtijdig ontkurken!

Categorie: Proeven Tags: Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in