• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Ligurische wijn en oude muziek

6 juni 2006 door Mariëlla Beukers

Utrecht zal over twee maanden een restaurant rijker zijn. Helaas tijdelijk, maar het beloofd wel spannend te worden. Tijdens het Holland Festival Oude Muziek, van 24 augustus tot en met 3 september, wordt in de foyer van Vredenburg het Trattoria Ipermestra ingericht, met Ligurische specialiteiten. Restaurateur Fausto Cavanna zal zijn authentiek-Italiaanse kookkunsten en diverse wijnen meebrengen om het 25ste festival in zuidelijker sferen te brengen. (Het thema van het festival is Le Nuovo Musische: het Seicento in Italië. Jubileumproductie is de opera L’Ipermestra van Francesco Cavalli).
Cavanna heeft twee restaurants in Genua, een eigen wijngaard in Piemonte en is bovendien een groot liefhebber van oude muziek. Mede dankzij vriend en zanger Marco Beasley, in Nederland onder andere bekend van diverse optredens tijdens het Festival Oude Muziek en succesvolle concerten met het Nederlands Blazers Ensemble, komt Cavanna in augustus naar Utrecht.

Zelf ben ik vooral benieuwd naar de Ligurische wijnen: de smalle streek land tussen de bergen en de zee, met als centrale stad Genua, heeft diverse interessante wijngebieden, onder andere de Cinque Terre, een gebied dat op de Unesco-lijst van beschermde landschappen staat. Samen met de Val de Loire (initiatiefnemer), Saint Emilion, de bovenloop van de Douro, de bovenloop van de Rijn, Tokaj en de Neusiedlersee participeert het Nationaal Park Cinque Terre in Vitour, een initiatief om de wijngebieden op de Unesco-lijst met elkaar in contact te brengen. Cinque Terre staat vooral bekend om zijn witte wijnen, uitstekend bij diverse mediterrane vissoorten.

De wijnen in Ligurië worden veelal gemaakt van onbekendere druivensoorten. De Vermentino en de Malvasia zijn nog de bekendste. Helaas kom je deze wijnen dan ook weinig tegen buiten het gebied van herkomst. Het is te hopen dat Cavanna een interessante selectie meebrengt. Wij gaan het in ieder geval uitproberen, uiteraard nadat we voor het 25ste jaar weer van een paar mooie concerten hebben genoten.

Bron: onder andere Tijdschrift Oude Muziek 2/2006

Categorie: En verder.... Tags: Italië

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in