• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Limoux en het Twittervat

1 april 2010 door Mariëlla Beukers

In het Zuid-Franse Limoux vond afgelopen weekend de 21e aflevering van Toques et Clochers plaats. Van oorsprong is Toques et Clochers een benefietveiling ten behoeve van de restauratie van 41 uit de 11e en 12e eeuw daterende klokkentorens (Clochers). Deze klokkentorens bevinden zich allemaal binnen de appellation Limoux, in het zuiden van Frankrijk, in het departement Aude. De klokkentorens staan in 41 dorpjes. Ieder dorpje laat tijdens Toques et Clochers twee van hun mooiste vaten Chardonnay veilen en daar komen ieder jaar duizenden kopers op af. Gemiddelde prijs van een vat is zo’n € 4.500.

Chefkoks
Op zaterdag wordt ieder jaar in een van de 41 dorpjes feest gevierd in de kelders en op straat, op zondag kunnen de wijnen van de vaten geproefd worden en begint om 14.00 uur de veiling. ’s Avonds vindt een galadiner voor genodigden plaats. Dat galadiner wordt telkens door een andere chefkok (Toque) verzorgd. Jonnie Boer mocht al eens optreden, dit jaar was het een Italiaan: Massimiliano Alajmo uit Padua. Alles vond dit jaar plaats in Couiza, ter ere van de toren van de Saint-Jean Baptiste. Het dorpje ligt diep in Katharenland, niet ver van Rennes-le-Chateau (bekend van onder andere The Da Vinci Code).

Twittervat
Dankzij wijnjournalist Cuno van ’t Hoff heb ik dit jaar ook deelgenomen aan de veiling. Cuno vroeg op Twitter om mede-afnemers voor een vat, en vond er binnen no time voldoende om een vat te bekostigen. Een vat bevat circa 225 liter wijn en is dus goed voor 300 flessen. Daarvan zijn er, als Cuno is uitgerekend en zijn boekhouding heeft gedaan, twee voor mij.
Andere gelukkigen zijn onder andere restaurant de Nonnerie in Maarssen, hoofdredacteur van Delicious Makkie Mulder en diverse andere Twitteraars.

Haut Vallee
‘Onze’ wijn komt van Jean Louis Fabre uit de Haut Vallee, waar ik nu nog niet zoveel van weet. Maar als mijn flesjes binnenkomen, volgt meer info. Andere vaten komen naar Nederland dankzij de inspanningen van Gilles Faëlens, van wijnhandel Bacchantes. Gilles is de grote drijvende kracht achter de Nederlandse interesse voor Toques et Clochers, en heeft er zelfs een fraaie website over opgericht.

Cuno, bedankt! Ik reageerde op Twitter in een opwelling, zonder te beseffen wat een geweldig verhaal dit is en wat een unicum je gecreëerd hebt. Twitter rocks!

Categorie: Beleven Tags: Evenementen, Frankrijk

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in