Voor Wijn van eigen bodem, het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben (verschijnt november 2015), reisde ik vorig weekend naar Limburg. Nog veel te weinig was ik daar op bezoek, dus het was hoog tijd weer eens polshoogte te gaan nemen.
En wat een prachtige wijnprovincie is dit! Heerlijke wijnen proefde ik er, van de frisse Auxerrois 2014 van de Apostelhoeve tot de prachtige Pinot Gris van Domein Steenberg. En van de fraaie Pinot Noir 2012 van De Wijngaardsberg tot de verrassende Riesling 2013 van Wijngoed Thorn. Met alle respect voor de wijnen van nieuwe rassen van boven de grote rivieren: de Limburgse wijnen van klassieke rassen zijn werkelijk een klasse apart. Goed te merken ook dat er hier zo nauw samengewerkt wordt met de wijnboeren van over de grenzen. ‘Limburgse wijn’ betekent hier vaak wijn uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg!
Chateau Gilbert
In Limburg zijn ook tal van plekken waar Nederlandse wijn op de kaart staat. Eén van die restaurants is Chateau Gilbert, gevestigd in het indrukwekkende kasteel van Wijnandsrade. Op de binnenplaats van dat kasteel bevindt zich een heerlijk zonnig terras waar het al vroeg in de lente goed toeven is. Binnen is het modern maar sfeervol ingericht. Op de kaart staan gerechten met uitsluitend streekproducten, en de wijnen komen uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Wij kwamen er onaangekondigd aan rond lunchtijd en werden er zeer hartelijk ontvangen door gastvrouw Miranda van Krevel. Zij en chef de cuisine Marc Creusen doen er alles aan je een warm welkom te bereiden en je uiterst tevreden weer te laten vertrekken.
Bij de heerlijke salade met forel van de chef schonk de gastvrouw een uitstekende Pinot Gris van Domein Steenberg: wat een verrassing toen bleek dat deze Pinot Gris door Creusen zelf was gemaakt. Samen met zijn broer en een neef is hij eigenaar van Domein Steenberg, in het iets verderop gelegen Epen.
Naast restaurant is Chateau Gilbert ook wijnwinkel: in het Sjöpke troffen we een keur aan Limburgse wijnen. De Sang de Stokhem van Chateau Gilbert zelf stond er ook. Eigenaar Gijs van Esschoten van Chateau Gilbert heeft zijn wijngaarden bij het gehucht Stokhem liggen, op de Keutenberg bij Schin-op-Geul. (We zouden er later een prachtige wandeling maken.) Van Esschoten’s ambitie is de beste Pinot Noir van het land te maken, of, zoals onze gastvrouw het uitdrukte: de Romanée-Conti van het noorden. Of dat gelukt is, weten we nog niet. De fles Sang de Stokhem die we kochten staat nog ongeopend op een goed moment te wachten. Maar Limburgse wijnen, die hebben we dat weekend volledig in ons hart gesloten!
www.chateaugilbert.nl | www.domeinsteenberg.nl