• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Lunchen met Limburgse wijnen

25 april 2015 door Mariëlla Beukers

ChGilbert1Voor Wijn van eigen bodem, het boek over Nederlandse wijn dat ik samen met Irene de Vette aan het schrijven ben (verschijnt november 2015), reisde ik vorig weekend naar Limburg. Nog veel te weinig was ik daar op bezoek, dus het was hoog tijd weer eens polshoogte te gaan nemen.

En wat een prachtige wijnprovincie is dit! Heerlijke wijnen proefde ik er, van de frisse Auxerrois 2014 van de Apostelhoeve tot de prachtige Pinot Gris van Domein Steenberg. En van de fraaie Pinot Noir 2012 van De Wijngaardsberg tot de verrassende Riesling 2013 van Wijngoed Thorn. Met alle respect voor de wijnen van nieuwe rassen van boven de grote rivieren: de Limburgse wijnen van klassieke rassen zijn werkelijk een klasse apart. Goed te merken ook dat er hier zo nauw samengewerkt wordt met de wijnboeren van over de grenzen. ‘Limburgse wijn’ betekent hier vaak wijn uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg!

Chateau Gilbert
In Limburg zijn ook tal van plekken waar Nederlandse wijn op de kaart staat. Eén van die restaurants is Chateau Gilbert, gevestigd in het indrukwekkende kasteel van Wijnandsrade. Op de binnenplaats van dat kasteel bevindt zich een heerlijk zonnig terras waar het al vroeg in de lente goed toeven is. Binnen is het modern maar sfeervol ingericht. Op de kaart staan gerechten met uitsluitend streekproducten, en de wijnen komen uit zowel Nederlands als Belgisch Limburg. Wij kwamen er onaangekondigd aan rond lunchtijd en werden er zeer hartelijk ontvangen door gastvrouw Miranda van Krevel. Zij en chef de cuisine Marc Creusen doen er alles aan je een warm welkom te bereiden en je uiterst tevreden weer te laten vertrekken.

ChGilbert2Bij de heerlijke salade met forel van de chef schonk de gastvrouw een uitstekende Pinot Gris van Domein Steenberg: wat een verrassing toen bleek dat deze Pinot Gris door Creusen zelf was gemaakt. Samen met zijn broer en een neef is hij eigenaar van Domein Steenberg, in het iets verderop gelegen Epen.

Naast restaurant is Chateau Gilbert ook wijnwinkel: in het Sjöpke troffen we een keur aan Limburgse wijnen. De Sang de Stokhem van Chateau Gilbert zelf stond er ook. Eigenaar Gijs van Esschoten van Chateau Gilbert heeft zijn wijngaarden bij het gehucht Stokhem liggen, op de Keutenberg bij Schin-op-Geul. (We zouden er later een prachtige wandeling maken.) Van Esschoten’s ambitie is de beste Pinot Noir van het land te maken, of, zoals onze gastvrouw het uitdrukte: de Romanée-Conti van het noorden. Of dat gelukt is, weten we nog niet. De fles Sang de Stokhem die we kochten staat nog ongeopend op een goed moment te wachten. Maar Limburgse wijnen, die hebben we dat weekend volledig in ons hart gesloten!

www.chateaugilbert.nl | www.domeinsteenberg.nl

Wijngaard op de Keutenberg
Wijngaard op de Keutenberg

 

Categorie: Nederlandse wijn Tags: Chateau Gilbert, Domien Steenberg, Limburg, Nederland, Wijn van eigen bodem

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in