Mama mia, nog 7 nachtjes slapen, en dan ben ik op (of is het in?) Sicilië. Ik mag op uitnodiging van het Consorzio di Tutela dei Vini dell’Etna D.O.C. de wijnen van de wijngaarden op en om de Etna gaan proeven, rood, wit en mousserend. Zeventien internationale wijnbloggers gaan van 19 tot 23 september op pad, met bergschoenen aan en pen, smartphone en camera in de aanslag, om te leren over nerello mascalese, nerello cappuccio en carricante (druivenrassen), over palmento’s, vulkanische bodems en pre-phylloxera stokken. We zullen slapen in oude statige landhuizen, vervoerd worden naar de top van de Etna en ontelbare wijngaarden en wijnhuizen op prachtige locaties bezoeken.
Mijn voorbereiding bestaat vooral uit veel lezen, en iedere avond genieten van Giorgio Locatelli. Nou ja, van zijn nieuwe boek dan. Deze Italiaanse chef heeft inderdaad een charmant voorkomen, maar meer nog val ik voor zijn sublieme weergave van de Siciliaanse keuken in Made in Sicily. Zijn tweede boek (eerder verscheen Made in Italy) bevat vooral veel regionale recepten, geleerd van de lokale bevolking tijdens zijn verblijf in zijn vakantiehuis op het eiland, aangezien Locatelli zelf uit Noord-Italië afkomstig is. Made in Sicily verschijnt volgende week in Nederland, bij uitgeverij Fontaine/Lannoo, en biedt een geweldige kijk in de keuken van dit Italiaanse eiland. Naast recepten zijn er talloze korte verhalen over de diverse ingrediënten die belangrijk zijn in de Siciliaanse keuken. De fotografie is bovendien prachtig.
Ik las het boek en de recepten om wat meer te weten te komen over wat ik op Sicilië aan eten kon verwachten. De keuken van Sicilië is een boerenkeuken, met ingrediënten van het vruchtbare land én uit de zee. Wat er voorhanden is, bepaalt wat er gekookt wordt, en niet anders. Ontelbare culturen beïnvloedden de Siciliaanse keuken, van de Arabieren tot de Zuid-Amerikanen (denk aan de tomaat) en van de Grieken tot de Normandiërs. Broccoli, pistachenoten, olijven, tuinbonen, wijn, brood, artisjokken, tomaten, pasta, citroenen…. het speelt allemaal een rol in de simpele maar zo te lezen verrukkelijke recepten, die overigens van mama tot mama kunnen variëren.
Tijdens mijn reis zal ik mijn ogen en mijn tong goed de kost geven, en eens kijken wat ik aan herkenbare recepten voorgezet krijg. Uiteraard doe ik daarna verslag van de culinaire ervaringen en natuurlijk van de wijnen die we proefden. Verwacht in oktober dus veel Siciliaans, hier op Wijnkronieken. En duim voor me, dat de Etna ons goed gezind is volgende week!
Giorgio Locatelli, Made in Sicily, € 34,95, isbn 978 90 72975 10 2
Foto: Scilio Wines Agriturismo ValleGalfina, met zicht op de Etna