Binnenkort ben ik uitgenodigd door een kennis om madeira’s te komen proeven. Uiteraard zal daar verslag van komen. Voorbereidend aan die proeverij bezochten we afgelopen vrijdagmiddag Van Wageningen en de Lange in Utrecht, om door te nemen welke madeira’s zij kunnen leveren. De firma is importeur van Henriques and Henriques, een zeer bekend en goed madeirahuis. Uiteraard proefden we ook diverse wijnen. Aangezien ik me nog te weinig heb verdiept in hoe madeira wordt gemaakt en welke verschillende types er nu precies zijn, zal ik daar nu niet op ingaan. Maar ik wilde wel alvast een verrukkelijke combinatie met madeira doorgeven: 10 jaar oude Bual of Malmsey met een stuk chocoladetaart!
Madeira staat al sinds het liedje van Ted de Braak uit de jaren zeventig zo ongeveer onderaan de ladder van favoriete wijnen in Nederland. Je weet wel… ‘Een glaasje madeira my dear….’ Geheel ten onrechte, want madeira is ongelooflijk veelzijdig, heeft een schitterende zoet-zuur balans, is met veel gerechten te combineren en zeker niet alleen geschikt voor in de ossenstaartsoep. Als we daar Nederland nu eens van konden doordringen….
Zo’n acht jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met madeira tijdens een proeverij. We waren meteen verkocht en hebben sindsdien af en toe, maar nog veel te weinig, wat flessen gekocht.
Ook na het (voor)proeverijtje vrijdag besloot ik een flesje mee naar huis te nemen, om Nico eens te verrassen. Het werd een 10 jaar oude Bual. Bual is een witte druivensoort die een halfzoete wijn produceert. Andere druivensoorten waarvan madeira wordt gemaakt zijn sercial (droog), verdelho (halfdroog) en malmsey of malvasia (zoet).
De tip om chocoladetaart te eten bij een glaasje Bual kreeg ik vrijdag ook. Bedoeld werd Sachertorte, maar ik besloot de chocoladetaart van Jamie te maken (The Naked Chef, pagina 221). Schoonzus en vriendin maken die taart regelmatig, zelf hadden we er ons nog altijd niet aan gewaagd. Gelukkig lukte alles perfect en smaakte de taart uitstekend. Ook de Bual was verrukkelijk. Voor deze chocoladetaart had onze Bual echter net iets te weinig zoet, ik vermoed dat een malmsey, de zoetste variant madeira, beter geweest was. In een Sachertorte zit meen ik nog room en kersen, in onze taart zit alleen chocolade (72% cacao!).
Ik vind het nog vrij moeilijk het aroma en de smaak van een madeira te beschrijven. Ik kom tot iets als rokerige amandelen, noten. Als ik verslag doe van de proeverij over een maand zal ik iets meer mijn best doen!
Ondanks de niet optimale combinatie hebben we toch genoten en kan ik iedereen aanraden: koop eens een fles halfzoete tot zoete madeira, maak of koop er een taart à la Sacher bij en geniet! Ook als aperitief is een madeira heerlijk. Neem dan een sercial (droog) of verdelho (halfdroog). Er is zelfs ook nog beendroog te krijgen!
Meer info over madeira onder andere op de informatieve site van Wolf Peter Reutter.
N.B. De foto toont niet mijn taart, maar wel chocoladetaart met 15 jaar oude malmsey!
ailko zegt
Blij met deze aandacht voor het mooie en onderschatte product madeira! ga zo door!
Ariane zegt
Een anekdote bij de opmerking over Sachertorte. Als student zou ik een keer Sachertorte maken met een vriendin. Op het boodschappenlijstje stond abrikozenjam. Ik vond dit vreemd, dus kocht ik kersenjam. Mijn vriendin maakte me daarna fijntjes duidelijk dat ik Sachertorte met Schwarzwalder Kirschtorte verwarde. Sachertorte bestaat uit chocoladecake, abrikozenjam en chocoladeglazuur, waaronder ook een laag abrikozenjam. Een nog betere combinatie met madera!!