• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Madeira en chocoladetaart

27 februari 2006 door Mariëlla Beukers

madeiraBinnenkort ben ik uitgenodigd door een kennis om madeira’s te komen proeven. Uiteraard zal daar verslag van komen. Voorbereidend aan die proeverij bezochten we afgelopen vrijdagmiddag Van Wageningen en de Lange in Utrecht, om door te nemen welke madeira’s zij kunnen leveren. De firma is importeur van Henriques and Henriques, een zeer bekend en goed madeirahuis. Uiteraard proefden we ook diverse wijnen. Aangezien ik me nog te weinig heb verdiept in hoe madeira wordt gemaakt en welke verschillende types er nu precies zijn, zal ik daar nu niet op ingaan. Maar ik wilde wel alvast een verrukkelijke combinatie met madeira doorgeven: 10 jaar oude Bual of Malmsey met een stuk chocoladetaart!

Madeira staat al sinds het liedje van Ted de Braak uit de jaren zeventig zo ongeveer onderaan de ladder van favoriete wijnen in Nederland. Je weet wel… ‘Een glaasje madeira my dear….’ Geheel ten onrechte, want madeira is ongelooflijk veelzijdig, heeft een schitterende zoet-zuur balans, is met veel gerechten te combineren en zeker niet alleen geschikt voor in de ossenstaartsoep. Als we daar Nederland nu eens van konden doordringen….
Zo’n acht jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met madeira tijdens een proeverij. We waren meteen verkocht en hebben sindsdien af en toe, maar nog veel te weinig, wat flessen gekocht.
Ook na het (voor)proeverijtje vrijdag besloot ik een flesje mee naar huis te nemen, om Nico eens te verrassen. Het werd een 10 jaar oude Bual. Bual is een witte druivensoort die een halfzoete wijn produceert. Andere druivensoorten waarvan madeira wordt gemaakt zijn sercial (droog), verdelho (halfdroog) en malmsey of malvasia (zoet).

De tip om chocoladetaart te eten bij een glaasje Bual kreeg ik vrijdag ook. Bedoeld werd Sachertorte, maar ik besloot de chocoladetaart van Jamie te maken (The Naked Chef, pagina 221). Schoonzus en vriendin maken die taart regelmatig, zelf hadden we er ons nog altijd niet aan gewaagd. Gelukkig lukte alles perfect en smaakte de taart uitstekend. Ook de Bual was verrukkelijk. Voor deze chocoladetaart had onze Bual echter net iets te weinig zoet, ik vermoed dat een malmsey, de zoetste variant madeira, beter geweest was. In een Sachertorte zit meen ik nog room en kersen, in onze taart zit alleen chocolade (72% cacao!).
Ik vind het nog vrij moeilijk het aroma en de smaak van een madeira te beschrijven. Ik kom tot iets als rokerige amandelen, noten. Als ik verslag doe van de proeverij over een maand zal ik iets meer mijn best doen!
Ondanks de niet optimale combinatie hebben we toch genoten en kan ik iedereen aanraden: koop eens een fles halfzoete tot zoete madeira, maak of koop er een taart à la Sacher bij en geniet! Ook als aperitief is een madeira heerlijk. Neem dan een sercial (droog) of verdelho (halfdroog). Er is zelfs ook nog beendroog te krijgen!
Meer info over madeira onder andere op de informatieve site van Wolf Peter Reutter.
N.B. De foto toont niet mijn taart, maar wel chocoladetaart met 15 jaar oude malmsey!

Categorie: Wijn & eten Tags: bual, madeira, malmsey

Lees Interacties

Reacties

  1. ailko zegt

    8 maart 2006 om 22:55

    Blij met deze aandacht voor het mooie en onderschatte product madeira! ga zo door!

  2. Ariane zegt

    7 januari 2007 om 21:12

    Een anekdote bij de opmerking over Sachertorte. Als student zou ik een keer Sachertorte maken met een vriendin. Op het boodschappenlijstje stond abrikozenjam. Ik vond dit vreemd, dus kocht ik kersenjam. Mijn vriendin maakte me daarna fijntjes duidelijk dat ik Sachertorte met Schwarzwalder Kirschtorte verwarde. Sachertorte bestaat uit chocoladecake, abrikozenjam en chocoladeglazuur, waaronder ook een laag abrikozenjam. Een nog betere combinatie met madera!!

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in