• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Madeira uit het jaar van Carmen

5 april 2006 door Mariëlla Beukers

Deze week was ik te gast bij de Brabantse Wijnsociëteit in Tilburg. In het voor- en najaar organiseert deze club van wijngenieters iedere week een thema-avond waarop vaak blind geproefd wordt. Een van de leden bereidt zo’n avond voor, vertelt over de wijnen en leidt de discussie die over de wijnen ontstaat. Op dinsdag 4 april mocht Hans Lodewijkx vertellen over een zeer ondergewaardeerde wijn, madeira. De komende tijd zal ik een aantal blogjes wijden aan de wijnen die we op deze ‘rijke’ avond dronken. Het zou de zestien wijnen en het prachtige verhaal van Hans geen recht doen als ik alles in één stukje propte.

Hans had een werkelijk prachtige lijst samengesteld. Variërend van een moderne blend als de Monte Seco Extra Dry van Henriques & Henriques tot een zeer zeldzame Moscatel Reserva Velha Canteiro van Artur de Barros e Sousa. Naast sommige madeira’s werden ook een aantal gewone wijnen van dezelfde druivensoort geproefd. Zo waren er twee verdelho’s naast een madeira van die druivensoort, twee malvasia’s naast de malmsey en twee muscats naast de moscatel. Klapper van de avond waren twee zeer oude madeira’s: een Bual uit 1910 en een Malvazia (Malmsey) uit 1875 – het jaar dat de opera Carmen van Bizet in première ging, beide van Vinhos Barbeito. Moet je je voorstellen, nippen aan wijnen die al wijn waren toen mijn oma (1914) nog geboren moest worden. Onvoorstelbaar toch? Het bleef dinsdagavond bij nippen, want met 20 mensen moesten twee halve flesjes gedeeld worden. Voor wie echt een flesje van dergelijke wijn wil aanschaffen: de firma van Bert & Joep Dielen in Venlo heeft diverse oude jaargangen madeira op voorraad.

Vinhos Barbeito is een van de grotere madeira-producenten op het eiland. De firma bezit zelf geen wijngaarden, maar koopt de druiven in. Daarmee is dit bedrijf niet uniek: druiven worden op Madeira verbouwd door kleine boertjes – die geen van allen druiven als hun hoofdgewas hebben. Wijn wordt gemaakt door een paar grote en een enkele kleine producent. In totaal zijn er nog zo’n zeven exporterende firma’s op Madeira. Daarvan bezit alleen Henriques & Henriques eigen wijngaarden.
Schat van Vinhos Barbeito is de collectie oude jaargangen, waarvan wij er dus twee hebben mogen proeven. De wijnen worden onder andere verkocht in een klein winkeltje gevestigd naast het vermaarde Reid Hotel in Funchal. Een hotel waar de Engelse adel nog altijd graag mag vertoeven, heb ik mij laten vertellen.

halveoudelegeflessen.0De Bual 1910 en Malvazia 1875 zijn zogenaamde vintage wijnen of frasqueira’s: wijnen van één druivensoort en één jaar. Dergelijke wijnen moeten minimaal 20 jaar op vat gelagerd zijn.
In ons geval is dat wel gelukt! Maar hoe smaakte dat nu eigenlijk, 131 jaar oude wijn? Ik moet heel eerlijk bekennen dat dat na de veertien andere geproefde – versterkte! – wijnen niet echt makkelijk meer te omschrijven was. De smaak en aroma’s van madeira beschrijven is sowieso een lastige zaak. Vaak kom je op ‘notige’ aanduidingen uit. Ik noteerde bij de Bual: caramel-kleurig, geur van oplosmiddel, troebel (ik had het laatste beetje uit de fles), nog altijd veel zuur. Dat vond ik het meest opvallende: dat zo’n wijn nog zo ongelooflijk veel zuur heeft. En dan niet zuur zuur, maar mooi zuur, in balans met de zoetheid van de wijn.
Bij de malmsey noteerde ik: caramelkleurig, zoeter dan de Bual, olijfgroene zweem aan de rand van het glas. Dat schijnt een kenmerk van madeira’s te zijn: een groene tint in de kleur.

Het was een avond om nog regelmatig aan terug te denken! Ik ben de leden van de Brabantse Wijnsociëteit en speciaal Hans Lodewijkx dan ook erg dankbaar dat zij mij uitnodigden en dat ik een avond mocht meeproeven. Dit gezelschap van gewone wijnliefhebbers illustreert precies wat ik in mijn vorige blogje neerpende: wijn is er om in gezelschap van te genieten én vooral over te praten.

Categorie: Proeven Tags: Barbeito, bual, madeira, malmsey, malvasia

Lees Interacties

Reacties

  1. Peter zegt

    6 april 2006 om 21:25

    Leuk verslag Mariella. Ik heb een link naar jouw verslag gemaakt. Ben benieuwd naar jouw volgende verhalen. Hartelijke groet,Peter

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in