Ondanks dit blog heb ik vrij weinig last van spam. Dit is te danken aan mijn provider, maar ook aan de fantastische systeembeheerder in ons huis. Toch bereiken mij af en toe vreemde mailtjes, soms interessant, soms minder interessant. Gisteren kreeg ik een wel heel curieuze:
Deze dus. Het bleek te gaan om promotie voor wijn van de Echo Canyon Vineyard and Winery in Arizona, een woestijnstaat in de VS ingeklemd tussen Californië en Texas. De wijnen worden gemaakt van klassieke druivenrassen als cabernet sauvignon, sangiovese, chardonnay, syrah en merlot en zijn onlangs opgemerkt door The Wall Street Journal.
Hoe ik aan dit mailtje kom, zal wel voor altijd een raadsel blijven. Misschien via een van de vele Amerikaanse blogs die ik volg, of via de websites en nieuwsbrieven van Susan Wittig Albert, die detectives schrijft waarin planten en kruiden een hoofdrol spelen en met wie ik eens correspondeerde over een detective waarin de wijnrank in Texas centraal zou staan. (Ze werkt eraan, mochten fans dit lezen.)
Hoe het ook zij: er blijkt dus wijn gemaakt te worden in Arizona. Volgens A History of Wine in America. From the Beginnings to Prohibition van Thomas Pinney werd er zelfs al wijn gemaakt ver voordat Arizona in 1912 een staat van de VS werd. Rond 1880 werden er scheuten van wijnranken in de woestijn geplant, waarna in 1890 wijn gemaakt werd en the Arizona Fruit Growers’ Association woestijnwijn ging promoten. Anno 2007 heeft de staat een AVA (Approved Viticultural Area): Sonoita. Er zijn inmiddels 24 wijngaarden en 22 ‘wineries’. De Arizon Wine Growers Association waakt over de belangen van de sector, waarin 18 miljoen dollar per jaar omgaat.
Volgens de wetten van de staat Arizona mogen wijnmakers die minder dan 20.000 gallon per jaar produceren, hun wijnen sinds 1 september jl. verschepen naar bestemmingen buiten de staat en orders aannemen via mail, fax en telefoon. Ze mogen de wijnen op het internet aanbieden, wat ze dus onlangs aan mij hebben gedaan.
Ga ik ze bestellen? Ik vrees van niet: voor onder de 15 dollar heb ik geen fles kunnen vinden. De prijzen lijken belachelijk hoog te liggen. Mocht ik er over een paar weken in de VS een fles van tegenkomen, zal ik ‘m natuurlijk proberen. Maar ik vrees dat zo’n fles uit Arizona in het wijngeweld van Californië weinig kans zal maken. Net zo min als op de Europese markt.
Robèrt zegt
In elke Amerikaanse staat, behalve Alaska en Hawaii, wordt er wijn gemaakt. Je zou het niet verwachten dat er in de warme staten als Arizona of New-Mexico druiven willen groeien.
Maar het is toch zo.
Mariëlla zegt
Zeker, zelfs in Texas wordt wijn gemaakt. En zelfs op Hawaii! Niet alleen van ananas, ook van druiven. Maar het blijft me iedere keer weer verrassen, uit welke hoek van de wereld er nu weer een wijnbericht komt.
Ed van Wijnerij zegt
Ja, zelfs in het Limburgse Elsloo wordt er wijn gemaakt -)