• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Mail uit Arizona

9 juni 2007 door Mariëlla Beukers

Ondanks dit blog heb ik vrij weinig last van spam. Dit is te danken aan mijn provider, maar ook aan de fantastische systeembeheerder in ons huis. Toch bereiken mij af en toe vreemde mailtjes, soms interessant, soms minder interessant. Gisteren kreeg ik een wel heel curieuze:

Deze dus. Het bleek te gaan om promotie voor wijn van de Echo Canyon Vineyard and Winery in Arizona, een woestijnstaat in de VS ingeklemd tussen Californië en Texas. De wijnen worden gemaakt van klassieke druivenrassen als cabernet sauvignon, sangiovese, chardonnay, syrah en merlot en zijn onlangs opgemerkt door The Wall Street Journal.

Hoe ik aan dit mailtje kom, zal wel voor altijd een raadsel blijven. Misschien via een van de vele Amerikaanse blogs die ik volg, of via de websites en nieuwsbrieven van Susan Wittig Albert, die detectives schrijft waarin planten en kruiden een hoofdrol spelen en met wie ik eens correspondeerde over een detective waarin de wijnrank in Texas centraal zou staan. (Ze werkt eraan, mochten fans dit lezen.)

Hoe het ook zij: er blijkt dus wijn gemaakt te worden in Arizona. Volgens A History of Wine in America. From the Beginnings to Prohibition van Thomas Pinney werd er zelfs al wijn gemaakt ver voordat Arizona in 1912 een staat van de VS werd. Rond 1880 werden er scheuten van wijnranken in de woestijn geplant, waarna in 1890 wijn gemaakt werd en the Arizona Fruit Growers’ Association woestijnwijn ging promoten. Anno 2007 heeft de staat een AVA (Approved Viticultural Area): Sonoita. Er zijn inmiddels 24 wijngaarden en 22 ‘wineries’. De Arizon Wine Growers Association waakt over de belangen van de sector, waarin 18 miljoen dollar per jaar omgaat.
Volgens de wetten van de staat Arizona mogen wijnmakers die minder dan 20.000 gallon per jaar produceren, hun wijnen sinds 1 september jl. verschepen naar bestemmingen buiten de staat en orders aannemen via mail, fax en telefoon. Ze mogen de wijnen op het internet aanbieden, wat ze dus onlangs aan mij hebben gedaan.
Ga ik ze bestellen? Ik vrees van niet: voor onder de 15 dollar heb ik geen fles kunnen vinden. De prijzen lijken belachelijk hoog te liggen. Mocht ik er over een paar weken in de VS een fles van tegenkomen, zal ik ‘m natuurlijk proberen. Maar ik vrees dat zo’n fles uit Arizona in het wijngeweld van Californië weinig kans zal maken. Net zo min als op de Europese markt.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: USA

Lees Interacties

Reacties

  1. Robèrt zegt

    9 juni 2007 om 20:13

    In elke Amerikaanse staat, behalve Alaska en Hawaii, wordt er wijn gemaakt. Je zou het niet verwachten dat er in de warme staten als Arizona of New-Mexico druiven willen groeien.
    Maar het is toch zo.

  2. Mariëlla zegt

    10 juni 2007 om 09:08

    Zeker, zelfs in Texas wordt wijn gemaakt. En zelfs op Hawaii! Niet alleen van ananas, ook van druiven. Maar het blijft me iedere keer weer verrassen, uit welke hoek van de wereld er nu weer een wijnbericht komt.

  3. Ed van Wijnerij zegt

    10 juni 2007 om 09:14

    Ja, zelfs in het Limburgse Elsloo wordt er wijn gemaakt -)

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in