• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Malevezeien – Malvasia – Malmsey

12 april 2006 door Mariëlla Beukers

Als de oude stadsbestuurders van Utrecht rond 1500 vergaderden, moesten uiteraard de kelen gesmeerd worden: bijna altijd stond er dan ook een kan wijn op tafel, vergezeld van een schaal appels, peren of noten. Meestal noteerde de kameraar (de penningmeester van het stadsbestuur) uitgaven voor ‘wijn’, soms voor ‘ypocras’ en regelmatig voor ‘malevezeien’. Deze laatste wijn was duur en werd zeker niet voor Jan en alleman geschonken. Hij kwam dan ook uit het Middellandse Zeegebied, van een van de Griekse eilanden of mogelijk ook van Sicilië. Tegenwoordig noemen wij deze wijn – want hij bestaat nog steeds – malvasia, naar de druivensoort. Oorspronkelijk komt de naam van de wijn echter van het Byzantijnse fort Monemvasia, op de zuid-westelijke punt van de Peloponnesos. Het fort gaf zijn naam aan zowel de wijn als aan de druif.
Samen met de muskaatdruif is de malvasia een van de meest ‘historische’ druiven. Door de eeuwen heen zijn naam én karakter onveranderd gehandhaafd. Malvasia is echter in later eeuwen het bekendst geworden onder zijn Engelse benaming Malmsey. Tegenwoordig wordt daarmee uitsluitend de zoetste soort madeira bedoeld, gemaakt van de druivensoort Malvasia bianca – die overigens wel weer diverse subvariëteiten kent.

Tijdens de madeira-proeverij bij de Brabantse Wijnsociëteit stonden naast een 15 jaar oude Malmsey van Henriques & Henriques twee bijzondere malvasia-wijnen: Ca’del Solo Malvasia Bianca van Bonny Doon (Californië) en een Malvasia della Lipari Passita 2003 van Carlo Hauner (Sicilië). Carlo Hauner is voor de herwaardering van de malvasia van groot belang geweest. Met zijn malvasia’s in oude stijl heeft hij de variëteit in Italië de afgelopen decennia weer op de kaart gezet. Hauner sr. is in 1996 overleden, inmiddels leidt zijn zoon Carlo jr. het bedrijf.
Ook Grahm van Bonny Doon maakt al vele jaren malvasia’s in Santa Cruz, Californië. In het rijtje Italiaanse druiven dat een plaats kreeg in het ‘koninkrijk’ van Ca’del Solo hoort deze druif dan ook absoluut thuis.

Eerlijk gezegd zijn mijn proefnotities voor de malvasia nog summierder dan die van de moscatels. Wat wil je ook, na elf voornamelijk versterkte wijnen op één avond…. Wel vond ik dat evenals bij de moscatels bij de malvasia’s het karakter van de druif ook in de madeira-variant goed naar voren kwam.
Van de Malmsey heb ik al helemaal niets opgeschreven. Maar die kende ik dan ook al, van proeverijen bij Van Wageningen en de Lange. Zij zijn sinds enige jaren de exclusieve importeur in Nederland van Henriques & Henriques. Deze Malmsey is een absolute aanrader bij chocoladetaart!
Bij de Malvasia delle Lipari hebt ik nog genoteerd: geur van hyacinthen. Deze oude, historische wijn is voor Nederlanders te bestellen via dé wijnwinkel van het 21ste eeuw: het internet – op www.sicil-store.com. Bonny Doon is verkrijgbaar bij de Gouden Ton.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Roger Ligter zegt

    11 maart 2008 om 14:09

    Vergeet niet dat de beste Malvasia van de Canarische eilanden komt.
    Shakespeare schreef er over. Met name het eiland La Palma kent een van de beste soorten. B.v. Teneguia heeft een soort die al vele prijzen heeft weten te bemachtigen. Toevallig heb ik zelf 35 hectare Malvasia hier op La Palma, de wijn is superieur aan die van de andere eilanden.

    M.v.g. Roger Ligter
    info@la-palma-villa.nl

  2. Mariëlla zegt

    11 maart 2008 om 14:19

    Roger, je weet zeker hoe somber het hier vandaag in NL is ;-)? Hmm, een weekje La Palma tussen de Malvasia zou wel leuk zijn…..
    Maak je (of laat je maken) er ook wijn van, van je 35 ha Malvasia?

  3. Roger Ligter zegt

    26 maart 2008 om 08:13

    Haha, ja Pasen in de sneeuw, heel appart…Net als Kerstmis in de zon hier.
    We zitten nu in het vierde jaar en het duurt nog enkele jaren voordat we op een echte produktie zitten.
    Dit jaar de eerste oogst gehad waar we een paar dozen Malmsey van hebben. Later zal Bodega Teneguia de produktie op zich nemen.
    Je moet ervan houden (erg zoet) mar de smaak is erg uniek.

    Met zonnige groet,
    Roger.

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in