Mijn ouders maakten een cruise over de Zwarte Zee en over de Dnjepr. Ze bezochten ook Jalta en omgeving en proefden er de wijnen van de beroemde wijnkelders van Massandra. Met veel moeite wisten ze voor mij een brochure mee te nemen van die wijnen. Bij het lezen en bekijken van die brochure val je van de ene verbazing in de andere… Het lijkt zo uit de eerste helft van de 20ste eeuw te komen; typografie en afbeeldingen nemen je onmiddellijk mee naar vervlogen tijden. Maar nee, de brochure is van na 1993!
In de brochure staat kort de geschiedenis van deze wijnkelders, gesticht aan het eind van de 19e eeuw, onder de tsaren. Daarnaast worden alle wijnen opgesomd die nu nog gemaakt worden: vooral zoete likeurwijnen, ‘port’, ‘sherry’ en ‘madera’.
Wat dacht je van deze beschrijving? The marvel of the wine colour – amber with a pinky-chrome yellow gleam, a unique bouquet including an aroma odd a freshbaked rye-bread crust and a delicate tint of a sweet-scenting quince, fascinate the taste of connoisseurs of fine wines. The full-bodied taste of the wineand its inherent extraordinary oiliness fuse to form a unique harmony.
Je zou hier toch niet zo snel een Pinot Gris uithalen, toch? De wijn blijkt 23 gram restsuiker te bevatten, aldus de beschrijving….
Ik kom nog terug op Massandra, als ik de port heb geproefd die mijn ouders meenamen!