Ik bezocht Ontdek de Nieuwe Wereld vorige week zondag vooral vanwege de masterclasses door diverse wijnmakers. Voor mij waren deze masterclasses bedoeld om eens rustig een aantal nieuwwereldse wijnen door te kunnen proeven, iets wat staande aan een tafeltje met om je heen tientallen andere belangstellenden nooit goed lukt.
Philip Laffer, sinds 1995 chief wine maker van Jacob’s Creek (Australië), hield een masterclass over shiraz – hoewel een presentatie over ‘new varietals’ werd aangekondigd. (Die komen binnenkort op een andere manier nog aan de buurt hier op Wijnkronieken).
Tijdens de masterclass werden vijf wijnen doorgenomen – na een aangenaam bubbelend indrinkertje. De vijf wijnen waren:
– Cabernet – Shiraz 2007
– Shiraz 2007
– Shiraz Reserve 2006
– Cabernet Sauvignon Reserve 200?
– Johann Shiraz Cabernet 2002
In Australië is shiraz het meest aangeplante druivenras; ongeveer 40% van alle rode druiven die jaarlijks in Australië geperst worden is shiraz!
Australische Shiraz wordt in verschillende stijlen gemaakt. Aan de ene kant van het spectrum zijn dat zachte, makkelijk drinkbare wijnen waarbij de nadruk ligt op het fruitkarakter. Aan de andere kant zijn er de stevige, volle, rijke, tanninerijke wijnen, gemaakt van stokken met lage opbrengst en de mogelijkheid ze lang te laten ouderen.
In Australië heeft veel shiraz de neiging weinig zuren te ontwikkelen, naast een beperkte hoeveelheid tannine en een hoog fruitbom gehalte; wat we meestal ‘jammy’ noemen. Om toch elegante, gebalanceerdere wijnen te krijgen, wordt vaak cabernet sauvignon bijgemengd. Bovendien – en misschien wel als belangrijkste reden – wordt de Shiraz zo makkelijker te combineren met eten.
De vijf wijnen die we proefden, illustreerden het gelijk van deze uitleg. De beste twee waren voor mij inderdaad de simpele Cabernet Shiraz 2007 en de Johann Shiraz Cabernet 2002, die ik ook al bij de lunch had gedronken. De pure Shirazwijnen hadden veel smaak en fruit, maar weinig zuur, tannine of elegantie. Daarbij was de Shiraz Reserve 2006 echt het soort Shiraz dat we uit Australië kennen: dieppaars, vol, met duidelijke houtrijping (15-18 maanden), veel zwart fruit als cassis, kruidigheid die vooral ook van het hout leek te komen. De pure Cabernet, uit Coonawarra, had herkenbaar de zure bessigheid en de elegantie die je verwacht.
Op het moment dat deze twee elementen samengevoegd werden in de Johann 2002, ontstaat een zeer complexe, krachtige en interessante wijn. Johann wordt gemaakt van circa 65% shiraz en 35% cabernet, variërend al naar gelang het jaar. En nu maar hopen dat ik geen fouten meer maak in het blind beoordelen van Australische Shiraz….
Naast deze verhelderende les in Australische shiraz viel me in de presentatie van Laffer ook de enorme aandacht voor terroir op: er is down under zeer veel aandacht voor de beste percelen, de invloed van het klimaat en de geografie op de wijngaarden, voor de juiste druivenrassen op de juiste plaats én uiteraard voor de beschikbaarheid van water. Maar dat is weer een heel ander verhaal…..