Het is eigenlijk tegen mijn normale beleid om zo maar blog-entries van elders over te nemen. Maar dit keer maak ik een uitzondering voor Alder van Vinography.com. Alder heeft weer een fantastisch stukje geschreven over het toevoegen van ‘additieven’ aan wijn. Ditmaal gaat het om een substantie die Mega Purple heet en die toegevoegd zou worden om de kleur van een wijn op te halen. Mega Purple zou bestaan uit extract van 100% druivenschillen en is dus puur natuur. Toch heeft Alder zo zijn twijfels, en met hem velen die reageerden. Zelf moest ik denken aan de praktijken van wijnhandelaren in de Douro in de 17e en 18e eeuw: om portwijnen donkerder te laten lijken, werd er vlierbessensap aan de wijnen toegevoegd. Met als gevolg dat op een gegeven moment alle vlierbessenstruiken gerooid en verboden werden in de vallei van de Douro…. Er is eigenlijk helemaal niets nieuws onder de zon.
Is het bovendien niet erg naief om te denken dat we wijnen uit de hele wereld kunnen drinken – die dus grote afstanden afleggen – zonder dat daar bepaalde stoffen aan toegevoegd worden om smaak, houdbaarheid, kleur e.d. te ‘verbeteren’? Ik weet het antwoord echt niet, en Alder ook niet. Ik heb mijn wijn ook het liefst puur natuur, zonder enige toevoeging. Maar wat weet ik nou eigenlijk van wat er in mijn wijn zit????