Het schrijven van boeken over wijn en wijngaarden, over wijngeschiedenis en historische drankjes behoort tot de leukste dingen die ik de afgelopen jaren heb gedaan. Alle boeken zijn bij mij te bestellen.
Borreltijd! Hapjes en drankjes uit de historische keuken
geschreven met Manon Henzen van eet!verleden
Eet!verleden, 2021
Omvang: 60 pagina’s
ISBN 978 90 82780741
Bindwijze: geniet gebrocheerd
Prijs: € 12,50
Punch, kandeel en clairet. Historische drankjes om zelf te maken
Maak zelf frisdrank en likeur van vroeger aan de hand van historische recepten.
Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 2019
Formaat: 11,5 x 18 cm
Omvang: 80 pagina’s
ISBN: 978 94 92821 11 9
Bindwijze: gebonden
Prijs: € 13,50
De mooiste wijnwandelingen in Nederland
Wandelgids met 10 wandelingen langs en door Nederlandse wijngaarden.
Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 2019
Formaat: 12,6 x 21,0 cm
Omvang: 120 pagina’s
ISBN: 978-90-78641-78-0
Bindwijze: paperback
Prijs: € 17,95
Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn
Het digitale boek dat in 2017 uitkwam verscheen op 22 oktober 2018 als gedrukte versie, onder de titel Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. In zes hoofdstukken vertelt dit rijk geïllustreerde boek verhalen over wijn in de Romeinse tijd, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie door de eeuwen heen. Alles wat je altijd al had willen weten over de relatie van de Nederlanders met wijn, van het jaar 0 tot in onze tijd! En meer. Het boek besluit met een lijst van moderne wijnen met de smaak van vroeger. Om van te genieten bij het lezen van dit boek.
Uitgeverij Het Zwarte Schaap, 2018
128 pagina
21 x 21 cm.
€ 16,50
Literatuurlijst
Download hier de literatuurlijst die bij Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn hoort.
Nederlanders en wijn
Mijn digitale boek Nederlanders en wijn vertelt in vijftien rijk geïllustreerde verhalen voor het eerst de eeuwenlange geschiedenis die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot de twintigste eeuw. Ik ging op zoek naar het ware verhaal achter middeleeuwse wijngaarden, Hollandse ingenieurs in de Médoc, de route van de wijn, de gebruiken rondom wijn drinken en nog veel meer. En ik verzamelde bovendien de mooiste afbeeldingen uit tientallen hoofdzakelijk Nederlandse musea en archieven. Deze toepassing is speciaal ontworpen om te lezen op een tablet, maar ook te gebruiken op een smartphone. Je leest hier meer informatie over de inhoud.
- Prachtig beeldmateriaal, veelal in hoge resolutie.
- Vlot geschreven verhalen, op basis van eigen onderzoek en nooit eerder verteld.
- Citaten uit 20 eeuwen literatuur.
- Tips voor een lekker glas moderne wijn met een historisch verhaal.
- Nederlandse geschiedenis vanuit een bijzonder standpunt.
- Interactieve kaart, kennistest en video’s van Tasty Tales.
Verkrijgbaar voor Android bij Google Play. Helaas is de versie voor iOS niet meer beschikbaar. Prijs € 5,49.
OVERIGE BOEKEN
In March 2017, Discover Dutch Wine was published, the English translation of Wijn van eigen bodem, a book on Dutch vineyards and wine. Buy the ebook here
Discover Dutch Wine on Kobo
Discover Dutch Wine: Interviews, Wines, Vineyards, Restaurants on Amazon
In november 2015 verscheen Wijn van eigen bodem, een boek over Nederlandse wijn en wijnbouw dat ik samen met Irene de Vette schreef. Meer informatie vind je hier.
November 2011: Rainbow Wijngids, verschenen bij Uitgeverij Maarten Muntinga.
Oktober 2010: WijnWebWinkelgids, verschenen bij MM Boeken.
ARTIKELEN
Historische publicaties:
- Diverse artikelen in de rubriek Culinaire geschiedenis van Historisch Nieuwsblad.
- Bouillon 44, herfst 2014: In vino veritas. Schutters aan de maaltijd
- ‘Bottelen en spoelen aan de Oudegracht. De gouden jaren van de firma Finjé Stadskelder’, verschenen in Tijdschrift Oud-Utrecht 86, oktober 2013.
- Bouillon 41, winter 2013: Wijnkoelers door de eeuwen heen
- Catavino: 23 september 2013 – The Top 10 Untold Stories of Rioja Wine
- WineLife 22, februari/maart 2013 – Kalenderprent: de oogstmaand
- ‘Wijn in de Gouden Eeuw’ – een serie artikelen voor de Krant van de Gouden Eeuw: 1648, 1659, 1663, 1669, 1676, 1680, 1688.
- ‘Meiwijn, tapwijn, rosé en Bourgogne. Interview met Ad van Dongen en Dick van Veen van 100-jarige wijnhandel A.C. van Dongen’, in Tijdschrift Oud-Utrecht 84, december 2011.
- Jubileumboek 125 jaar Van Wageningen en de Lange, november 2011.
- Goede zuivere wijnen tot redelijke prijs. De geschiedenis van de Utrechtse wijnkoperij Van Wageningen en De Lange, verschenen in Tijdschrift Oud-Utrecht
- De route van de wijn. Wijn en wijnhandel in de stad Utrecht in de veertiende en vijftiende eeuw: een eerste verkenning, verschenen in Jaarboek Oud-Utrecht 2007, pp. 5-4
Over wijn en wijntoerisme in het algemeen:
- Winerist, The Mosel-Wein-Nachts-Markt: Wine, Culture and Christmas Shopping on the Mosel
- BestWineRoutes, diverse bijdragen over wijnhuizen
- Weigth Watchers, blog, diverse bijdragen
- Leven! Utrecht, december 2014: Winterwijnen
- Perswijn (website): augustus 2014 – Tien culinaire en andere redenen voor een bezoek aan Bozen
- Perswijn (website): augustus 2014 – Wijnwandelen in Südtirol
- Leven! Utrecht, september 2014: Herfstwijnen
- Leven! Utrecht, juni 2014: Zomerwijnen
- Leven! Utrecht, maart 2014: Lentewijnen
- Perswijn (website), 1 oktober 2013 – Oogsten, of niet oogsten: een dagje druivenplukken in het Burgenland
- Bouillon 39, voorjaar 2013: Oude stokken, mooie wijnen (over de wijnen van de Etna)
- Perswijn (website): 11 december 2012 – Narince, Emir en Kalecik Karasi: een impressie van de Turkse wijnwereld
- Perswijn (website): juni 2012 – Een middagje Roter Hang: proef de verschillen
- Bouillon 34, voorjaar 2012 – Tsjechië’s rijke wijngeschiedenis