• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Minder trammelant in wijnland

3 november 2006 door Mariëlla Beukers


Alweer enige tijd geleden verscheen een aardig boek van de hand van Harold Hamersma: Minder trammelant in wijnland. Het werd geschreven in opdracht van de slijtersketen Mitra en is uitsluitend in die winkels verkrijgbaar voor het aangename prijsje van € 4,99.

Nieuwsgierig geworden naar de schrijfstijl van Hamersma besloot ik het boekje maar aan te schaffen, vooral om te kijken of ik het eens lekker af kon kraken. Maar er bleek niets af te kraken, het is gewoon een heel aardig boek, goed en vlot geschreven, boordevol wetenswaardigheden en adviezen over wijn.

Uiteraard komen een stevig aantal Mitra-wijnen aan bod. Daar ken ik er maar een paar van. Zo proefde ik op een feestje eens Preignes Le Vieux Merlot, Vin de Pays d’Oc. Ik was er niet kapot van. Maar er staan ook wijnen in het boek die me nieuwsgierig maken, zoals de wijnen van het huis Raimat. Ik zal ze zeker eens gaan uitproberen. Natuurlijk staat ook Cono Sur in het boek, een Chileens paradepaardje, en Banrock Station, een populair wijnhuis uit Australië.

Maar om de beschrijvingen van die wijnen moet je het boek eigenlijk helemaal niet kopen, wel om de met veel humor doorspekte teksten van Harold Hamersma. Zo goed als alles wat je als beginnend wijnliefhebber zou willen weten, komt aan bod, van druivenrassen tot flesafsluitingen en van de diverse wijnlanden tot bewaren of niet bewaren van wijn.

Erg nuttig is ook het hoofdstuk over wijn-spijscombinaties. Hierin geeft Hamersma bij 25 heel gewone gerechten die in doorsnee Nederlandse huishoudens regelmatig op tafel komen een aantal praktische tips voor wijnen die lekker bij die gerechten smaken. Boerenkoolstamppot met een Shiraz uit Zuid-Afrika of Australië bijvoorbeeld, of tuinbonen met spek met een ‘knisperende’ Sauvignon blanc.

De vormgeving van het boek is niet helemaal mijn smaak, maar wel functioneel. Er zit een duidelijke structuur in het boek en er zijn veel illustraties aangevuld met helaas wat overdreven cartoons. Maar dat mag je niet verhinderen dit boekje aan te schaffen, zeker als je nu eindelijk toch wel eens een paar dingetjes over wijn zou willen weten, maar nog niet helemaal zeker weet of zo’n dik standaardwerk nu iets voor jou is. Een aanrader dus, en ook erg geschikt voor schoen of zak of onder de boom!

Harold Hamersma, Minder trammelant in wijnland, Mitra C.S. 2006, 112 p., ill.
Alleen verkrijgbaar bij de Mitra slijterijen.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in