• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Moldavië – Moldava

7 december 2006 door Mariëlla Beukers

Moldavische wijn mag weer gedronken worden in Rusland. De Russen hebben de importbeperkingen opgeheven. Het ziet er naar uit dat er vooral politieke motieven achter de ban hebben gezeten.
Al sinds de eerdere berichten over deze kwestie vroeg ik me af of de Russen nu iets misten, toen ze de wijnen niet mochten drinken. En dat blijkt inderdaad zo te zijn.
Gelukkig heb ik voor dergelijke kleine onderzoekjes tegenwoordig uitstekende naslagwerken in huis, waaronder de al diverse malen genoemde Wijnencyclopedie, en sinds kort ook de 2007-editie van Hugh Johnson’s Wijngids. Uit deze gidsen put ik vanavond voor onderstaand stukje.

Het huidige land Moldavië is historisch gezien nauw verbonden met de provincie Moldava in Roemenië. En zowel in Moldavië als in Moldava wordt al 4000 jaar wijn gemaakt. Het huidige Moldavië kent zeven wijnproducerende districten, waar vooral internationaal bekende druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, aligoté en malbec het goed doen. Romanov-tsaren hadden een grote belangstelling voor het gebied en stimuleerden er de wijnindustrie.

Olaf Tempelman, journalist voor de Volkskrant, schreef op 13 november al een aardige column over de Moldavische wijnindustrie. Hij meldt onder andere in zijn stukje Topwijn in Fantaflessen: ‘Moldavische wijnen behoorden tot de beste die er te krijgen waren. Een doorbraak in het Westen is uitgebleven, terwijl Moldavië in de jaren negentig ook zijn Oost-Europese afzetmarkt grotendeels kwijtraakte.”

Historisch gezien moet de Moldavische wijnbouw zoals al aangegeven in één adem genoemd worden met de Roemeense. Moldavië ligt pal tegen de oostgrens van Roemenië aan en vormt daar historisch gezien één geheel mee. En ook Roemenië heeft een wijntraditie waar wij eigenlijk veel te weinig van weten. De bovengenoemde naslagwerken en het internet bieden ook over Roemenië een schat aan informatie. En in het land zelf is de wijnliefhebberij ook veel moderner dan je zou denken. Kijk bijvoorbeeld eens op deze Roemeense wijnsite. Je vindt er heel verschillende informatie, van pikante foto’s van de Roemeense wijnkoningin tot adressen van belangrijke wijnproducenten. Van fraaie reclamefilmpjes over wijn tot een blog en van proefnotities tot een gastronomische rubriek. Mijn Roemeens reikt niet zo ver dat ik echt iets kan lezen, maar met een beetje kennis van Frans, Italiaans, Spaans of Latijn kun je in ieder geval wel koppen ontcijferen.

Wie in Nederland Roemeense wijn wil drinken, kan onder andere terecht bij Van Houten Wijnkoperij. Gilbert van Houten verkoopt de wijnen van Vinterra, een wijnbedrijf dat in 1998 is opgericht met zowel Roemeens als Nederlands geld. Het bedrijf wordt zelfs genoemd in Johnson’s Wijngids, vooral als belangrijke promotor van de inheemse druivensoort feteasca neagra.

Misschien dat we er deze Kerst nog niet van horen: Roemeense of Moldavische wijn bij de hertenbout. Maar let op: als in 2014 in Roemenië alle hybride druivensoorten volgens EU-regels zijn verwijderd, staat niets Roemenië meer in de weg om een belangrijke speler op de Europese wijnmarkt te worden. En over Moldavië hebben we ook het laatste woord nog niet gehoord…..

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in