Moldavische wijn mag weer gedronken worden in Rusland. De Russen hebben de importbeperkingen opgeheven. Het ziet er naar uit dat er vooral politieke motieven achter de ban hebben gezeten.
Al sinds de eerdere berichten over deze kwestie vroeg ik me af of de Russen nu iets misten, toen ze de wijnen niet mochten drinken. En dat blijkt inderdaad zo te zijn.
Gelukkig heb ik voor dergelijke kleine onderzoekjes tegenwoordig uitstekende naslagwerken in huis, waaronder de al diverse malen genoemde Wijnencyclopedie, en sinds kort ook de 2007-editie van Hugh Johnson’s Wijngids. Uit deze gidsen put ik vanavond voor onderstaand stukje.
Het huidige land Moldavië is historisch gezien nauw verbonden met de provincie Moldava in Roemenië. En zowel in Moldavië als in Moldava wordt al 4000 jaar wijn gemaakt. Het huidige Moldavië kent zeven wijnproducerende districten, waar vooral internationaal bekende druivensoorten als cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, aligoté en malbec het goed doen. Romanov-tsaren hadden een grote belangstelling voor het gebied en stimuleerden er de wijnindustrie.
Olaf Tempelman, journalist voor de Volkskrant, schreef op 13 november al een aardige column over de Moldavische wijnindustrie. Hij meldt onder andere in zijn stukje Topwijn in Fantaflessen: ‘Moldavische wijnen behoorden tot de beste die er te krijgen waren. Een doorbraak in het Westen is uitgebleven, terwijl Moldavië in de jaren negentig ook zijn Oost-Europese afzetmarkt grotendeels kwijtraakte.”
Historisch gezien moet de Moldavische wijnbouw zoals al aangegeven in één adem genoemd worden met de Roemeense. Moldavië ligt pal tegen de oostgrens van Roemenië aan en vormt daar historisch gezien één geheel mee. En ook Roemenië heeft een wijntraditie waar wij eigenlijk veel te weinig van weten. De bovengenoemde naslagwerken en het internet bieden ook over Roemenië een schat aan informatie. En in het land zelf is de wijnliefhebberij ook veel moderner dan je zou denken. Kijk bijvoorbeeld eens op deze Roemeense wijnsite. Je vindt er heel verschillende informatie, van pikante foto’s van de Roemeense wijnkoningin tot adressen van belangrijke wijnproducenten. Van fraaie reclamefilmpjes over wijn tot een blog en van proefnotities tot een gastronomische rubriek. Mijn Roemeens reikt niet zo ver dat ik echt iets kan lezen, maar met een beetje kennis van Frans, Italiaans, Spaans of Latijn kun je in ieder geval wel koppen ontcijferen.
Wie in Nederland Roemeense wijn wil drinken, kan onder andere terecht bij Van Houten Wijnkoperij. Gilbert van Houten verkoopt de wijnen van Vinterra, een wijnbedrijf dat in 1998 is opgericht met zowel Roemeens als Nederlands geld. Het bedrijf wordt zelfs genoemd in Johnson’s Wijngids, vooral als belangrijke promotor van de inheemse druivensoort feteasca neagra.
Misschien dat we er deze Kerst nog niet van horen: Roemeense of Moldavische wijn bij de hertenbout. Maar let op: als in 2014 in Roemenië alle hybride druivensoorten volgens EU-regels zijn verwijderd, staat niets Roemenië meer in de weg om een belangrijke speler op de Europese wijnmarkt te worden. En over Moldavië hebben we ook het laatste woord nog niet gehoord…..