• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Monbazillac

16 maart 2006 door Mariëlla Beukers

In de Volkskeuken had Onno Kleyn woensdag 15 maart een leuk stukje over zoete wijnen. In dit geval uit de Bergerac, een gebied dat overloopt in de voor Nederlanders bekende Dordogne. Hij raadt een glaasje goed gekoelde Monbazillac aan bij eigengemaakte kippenleverpaté. Heerlijk!

Goed dat er weer aandacht is voor zoete wijnen, zeker die uit Monbazillac. Vreemd: aan de ene kant moet alles steeds zoeter, van mayonaise tot droge wijn. Proef maar eens een goedkope Zuid-Afrikaanse rode. Je weet soms niet wat je meemaakt, zoveel zoet (veelal extra toegevoegd) zit daarin. Maar aan de andere kant is er geen markt voor echt goede zoete wijnen, wijnen die gewoon zoet bedoeld zijn. Zoals Onno Kleyn het beschreef: “voluit rondborstige wijnen, galmend van de suikers, vrolijk achter de kiezen rinkelend van weelde en rijkdom, vergezichten openend op heerlijk gebonbonneerde landschappen waar tandartsrekeningen dwarrelen in de lauwe wind.” Dat soort wijnen dus.

Het verhaal in de Volkskrant deed me denken aan één van onze leuke wijnontmoetingen in Montbazillac, met Thierry Després van Grande Maison. Ik schreef er al eerder over. Recent hebben ze hem in Amerika ook ontdekt.
Helaas is de laatste fles Cuvée du Chateau 1999 deze winter opgedronken. De kippenleverpaté zal het met een andere wijn moeten doen. Gelukkig ligt er nog van alles in onze rekken: een goede Coteaux du Layon zal er vast ook bij smaken. Of we moeten weer eens naar de Dordogne op vakantie gaan. Ook geen slecht idee.

Categorie: En verder....

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in