Hoe we toch aan die kluwen van gebruiken en legenden rond Valentijnsdag zijn gekomen, dat zou ik wel eens willen lezen. Wikipedia geeft allerlei leuke weetjes, maar een samenhangend verhaal is het niet. Maar niet getreurd, Valentijnsdag is daarom misschien juist de perfecte dag om zelf leuke gebruiken te creëren. Zoals het geven van kleine cadeautje aan je geliefde, of een mooie fles wijn. Hoewel, er is wel degelijk een connectie tussen Valentijnsdag, 14 februari, en wijn. Maar anders dan je denkt. Er zijn diverse weerspreuken die beide zaken met elkaar in verband brengen. Zonneschijn op Sint-Valentijn geeft goede wijn, bijvoorbeeld. Een andere intrigerende is Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn. Betekent die laatste dat je druiven krijgt met veel sap, als het dooit op 14 februari?
Nieuwe traditie
Maar dit terzijde. Ik stel voor een nieuwe traditie in te stellen met Valentijnsdag: koekjes bakken met de liefcoeckspecerijenmix die eet!verleden samenstelde, en die eten bij een glaasje Monbazillac van Wijn!verleden! Een recept voor liefcoecken staat in het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboekje, een Notabel boecxken van cokeryen, dat in 1514 verscheen. De recepten in dit boek waren bedoeld voor de gegoede burgerij, te maken voor bruiloften en banketten. Heel uitgebreid is het recept voor liefcoecken niet: (rogge)meel wordt vermengd met honing en een specerijenmengsel. Het resultaat is een soort lebkuchen of taaitaai.
Eet!verleden experimenteerde met het specerijenmengsel en creëerde een moderne variant, speciaal voor Valentijnsdag. Naast zoete specerijen als kaneel, gember en kardemom zit er in het mengsel een flinke dot paradijskorrels, lange peper en staartpeper. Verleiding met pit dus! Als je dat mengsel in zandkoekjesdeeg gebruikt én er een glaasje Monbazillac bij schenkt, heb je de ultieme Valentijnscombinatie.
Al eeuwenlang populair
Monbazillac is een Franse zoete witte wijn uit de omgeving van Bergerac, die tot in de twintigste eeuw enorm populair was in Nederland. Dit type wijn, halfzoet of moelleux, kwam al sinds de zeventiende eeuw naar ons land, vaak onder de generieke naam Bergerac. Monbazillac wordt nu nog steeds gemaakt, van de druivenrassen semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De druiven ondergaan meestal edele rotting, waardoor ze indrogen en bij persen een dikke, kruidige vloeistof leveren. De wijnen zijn friszoet van smaak (zeker die van Château Barouillet die we bij Wijn!verleden verkopen), en hebben ook een mooi zuurtje om tegen het zoet op te kunnen. Vanwege al deze karaktereigenschappen, maar vooral vanwege dat kruidige, past Monbazillac uitstekend bij de pittige liefcoeck-specerijen!
Schenk de Monbazillac in mooie fluitglazen, net als de zeventiende-eeuwers op de vele schilderijen uit die tijd, en maak er met je geliefde een mooie dag van!
Recept voor speciale Valentijns liefcoeckjes van eet!verleden
Benodigdheden
125 gram zachte boter
75 gram poedersuiker
1 mespuntje zout
135 gram bloem
1 eetlepel mix voor liefcoeckjes (ca. 5 gram)
Bereiding
Kneed de boter, poedersuiker, zout, specerijenmix en bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 4 millimeter dik. Steek figuurtjes uit naar wens (wij adviseren hartjes natuurlijk!). Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.
Meer inspiratie voor Valentijnsdag nodig? Hier een aantal leuke suggesties.