• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Monbazillac met liefcoeckjes voor Valentijnsdag

6 februari 2016 door Mariëlla Beukers

Codex_Manesse_271r_Von_BuchheimHoe we toch aan die kluwen van gebruiken en legenden rond Valentijnsdag zijn gekomen, dat zou ik wel eens willen lezen. Wikipedia geeft allerlei leuke weetjes, maar een samenhangend verhaal is het niet. Maar niet getreurd, Valentijnsdag is daarom misschien juist de perfecte dag om zelf leuke gebruiken te creëren. Zoals het geven van kleine cadeautje aan je geliefde, of een mooie fles wijn. Hoewel, er is wel degelijk een connectie tussen Valentijnsdag, 14 februari, en wijn. Maar anders dan je denkt. Er zijn diverse weerspreuken die beide zaken met elkaar in verband brengen. Zonneschijn op Sint-Valentijn geeft goede wijn, bijvoorbeeld. Een andere intrigerende is Dooi op Sint-Valentijn doet veel water in de wijn. Betekent die laatste dat je druiven krijgt met veel sap, als het dooit op 14 februari?

Nieuwe traditie
Maar dit terzijde. Ik stel voor een nieuwe traditie in te stellen met Valentijnsdag: koekjes bakken met de liefcoeckspecerijenmix die eet!verleden samenstelde, en die eten bij een glaasje Monbazillac van Wijn!verleden! Een recept voor liefcoecken staat in het eerste gedrukte Nederlandstalige kookboekje, een Notabel boecxken van cokeryen, dat in 1514 verscheen. De recepten in dit boek waren bedoeld voor de gegoede burgerij, te maken voor bruiloften en banketten. Heel uitgebreid is het recept voor liefcoecken niet: (rogge)meel wordt vermengd met honing en een specerijenmengsel. Het resultaat is een soort lebkuchen of taaitaai.

Liefcoeckjesmix_webshop-510x600Eet!verleden experimenteerde met het specerijenmengsel en creëerde een moderne variant, speciaal voor Valentijnsdag. Naast zoete specerijen als kaneel, gember en kardemom zit er in het mengsel een flinke dot paradijskorrels, lange peper en staartpeper. Verleiding met pit dus! Als je dat mengsel in zandkoekjesdeeg gebruikt én er een glaasje Monbazillac bij schenkt, heb je de ultieme Valentijnscombinatie.

Al eeuwenlang populair
Monbazillac is een Franse zoete witte wijn uit de omgeving van Bergerac, die tot in de twintigste eeuw enorm populair was in Nederland. Dit type wijn, halfzoet of moelleux, kwam al sinds de zeventiende eeuw naar ons land, vaak onder de generieke naam Bergerac. Monbazillac wordt nu nog steeds gemaakt, van de druivenrassen semillon, sauvignon blanc en muscadelle. De druiven ondergaan meestal edele rotting, waardoor ze indrogen en bij persen een dikke, kruidige vloeistof leveren. De wijnen zijn friszoet van smaak (zeker die van Château Barouillet die we bij Wijn!verleden verkopen), en hebben ook een mooi zuurtje om tegen het zoet op te kunnen. Vanwege al deze karaktereigenschappen, maar vooral vanwege dat kruidige, past Monbazillac uitstekend bij de pittige liefcoeck-specerijen!
Schenk de Monbazillac in mooie fluitglazen, net als de zeventiende-eeuwers op de vele schilderijen uit die tijd, en maak er met je geliefde een mooie dag van!

Recept voor speciale Valentijns liefcoeckjes van eet!verleden

Benodigdheden
125 gram zachte boter
75 gram poedersuiker
1 mespuntje zout
135 gram bloem
1 eetlepel mix voor liefcoeckjes (ca. 5 gram)

Bereiding
Kneed de boter, poedersuiker, zout, specerijenmix en bloem tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 170 ºC. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een plak van circa 4 millimeter dik. Steek figuurtjes uit naar wens (wij adviseren hartjes natuurlijk!). Leg de figuurtjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

Meer inspiratie voor Valentijnsdag nodig? Hier een aantal leuke suggesties.

Categorie: Wijn & eten, Wijngeschiedenis Tags: Monbazillac, Valentijnsdag, Wijnverleden

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in