Het wijngebied de Ahr heeft iets met detectives en moordzaken: in een boekhandeltje in Ahrweiler trof ik dit weekend een opmerkelijke reeks boeken voor de wijnliefhebber. Broederlijk naast de wijngidsjes van het gebied stonden in een kast ook vier ‘wijnkrimi’s’ van de hand van Carsten Sebastian Henn. Hoofdpersoon is chef-kok Julius Eichendorff, die in zijn vrije tijd diverse moordzaken weet op te lossen. De vier detectives spelen zich af in het Ahrdal, en volgens de verkoopster in de boekhandel is het leven in het dal duidelijk in de boeken te herkennen. Mocht je minder makkelijk Duits lezen dan Duits aanhoren: van In vino veritas en Vinum Mysterium zijn ook luisterboeken op cd gemaakt.
Helaas zijn de boeken niet in het Nederlands vertaald, en ook de Openbare Bibliotheek in Utrecht heeft de Duitse versies niet op de plank staan. Had ik toch één van de boeken moeten kopen…. (De titels zijn natuurlijk wel te bestellen via internetboekhandels).
Wil je liever iets actievers, dan kun je in het dal ook terecht voor het WinzerKrimi-diner. Winzergenossenschaft Mayschoss organiseert een aantal keer per jaar een diner met als thema Weisses Blut – Blanc de Noir oder Das Geheimnis des alten Winzer. Tussen de gangen door wordt het verhaal verteld van de moord op de rijke ‘Weingutsherr’ Graf von Ahre in het jaar 1653. Het is aan de disgenoten om de zaak aan het eind van de avond op te lossen….
In het Ahrdal, het noordelijkste kwaliteitswijngebied van Europa op slechts een uurtje rijden van Venlo en luttele kilometers van Bonn, speelt wijn anno 2007 de absolute hoofdrol. Nooit eerder trof ik een streek waar wijn zo overduidelijk alles bepaalt. Overal in de openbare ruimte is de wijnbouw of wijnhandel wel op een of andere wijze aanwezig: druivenranken langs muren, bushaltes en pergola’s, een deurklopper in de vorm van een druiventros, een fontein van druiventrossen, een schildering aan een huis met alle stadia van het wijnmaakproces, een etalage met de geproduceerde wijnen, wijnvatten als reclameborden of, in het geval van de boekhandel, een display met wijnboekjes en wijndetectives. En natuurlijk is er het echte werk, de prachtig gelegen wijngaarden langs hellingen die soms zo goed als loodrecht omhoog rijzen vanuit de rivier de Ahr.
Het Ahrdal leeft echt van de wijn (en natuurlijk ook van de toeristen). Ik bezocht het dal het afgelopen weekend met een groep leden van Slow Food Nederland. We bezochten er het Frühburgunder Forum, proefden liters wijn, aten in twee toprestaurants en wandelden langs de Rotweinwanderweg. De komende tijd zal ik dan ook een aantal malen verslag doen van dit fantastische uitstapje.