• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Moord (en ander zaken) in het Ahrdal

26 maart 2007 door Mariëlla Beukers

Het wijngebied de Ahr heeft iets met detectives en moordzaken: in een boekhandeltje in Ahrweiler trof ik dit weekend een opmerkelijke reeks boeken voor de wijnliefhebber. Broederlijk naast de wijngidsjes van het gebied stonden in een kast ook vier ‘wijnkrimi’s’ van de hand van Carsten Sebastian Henn. Hoofdpersoon is chef-kok Julius Eichendorff, die in zijn vrije tijd diverse moordzaken weet op te lossen. De vier detectives spelen zich af in het Ahrdal, en volgens de verkoopster in de boekhandel is het leven in het dal duidelijk in de boeken te herkennen. Mocht je minder makkelijk Duits lezen dan Duits aanhoren: van In vino veritas en Vinum Mysterium zijn ook luisterboeken op cd gemaakt.
Helaas zijn de boeken niet in het Nederlands vertaald, en ook de Openbare Bibliotheek in Utrecht heeft de Duitse versies niet op de plank staan. Had ik toch één van de boeken moeten kopen…. (De titels zijn natuurlijk wel te bestellen via internetboekhandels).

Wil je liever iets actievers, dan kun je in het dal ook terecht voor het WinzerKrimi-diner. Winzergenossenschaft Mayschoss organiseert een aantal keer per jaar een diner met als thema Weisses Blut – Blanc de Noir oder Das Geheimnis des alten Winzer. Tussen de gangen door wordt het verhaal verteld van de moord op de rijke ‘Weingutsherr’ Graf von Ahre in het jaar 1653. Het is aan de disgenoten om de zaak aan het eind van de avond op te lossen….

In het Ahrdal, het noordelijkste kwaliteitswijngebied van Europa op slechts een uurtje rijden van Venlo en luttele kilometers van Bonn, speelt wijn anno 2007 de absolute hoofdrol. Nooit eerder trof ik een streek waar wijn zo overduidelijk alles bepaalt. Overal in de openbare ruimte is de wijnbouw of wijnhandel wel op een of andere wijze aanwezig: druivenranken langs muren, bushaltes en pergola’s, een deurklopper in de vorm van een druiventros, een fontein van druiventrossen, een schildering aan een huis met alle stadia van het wijnmaakproces, een etalage met de geproduceerde wijnen, wijnvatten als reclameborden of, in het geval van de boekhandel, een display met wijnboekjes en wijndetectives. En natuurlijk is er het echte werk, de prachtig gelegen wijngaarden langs hellingen die soms zo goed als loodrecht omhoog rijzen vanuit de rivier de Ahr.

Het Ahrdal leeft echt van de wijn (en natuurlijk ook van de toeristen). Ik bezocht het dal het afgelopen weekend met een groep leden van Slow Food Nederland. We bezochten er het Frühburgunder Forum, proefden liters wijn, aten in twee toprestaurants en wandelden langs de Rotweinwanderweg. De komende tijd zal ik dan ook een aantal malen verslag doen van dit fantastische uitstapje.

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Duitsland, wijnboeken

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in