• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Mosselen met cider

13 mei 2012 door Mariëlla Beukers

Eigenlijk is het best bijzonder dat het gegiste sap van druiven zo’n enorme populariteit door de eeuwen heeft gekend, maar het gegiste sap van ander fruit vaak alleen lokale bekendheid geniet. Er is ook prima ‘wijn’ te maken van appels en peren, maar de resulterende dranken zijn in de 21ste eeuw alleen nog lokaal van belang, zo lijkt het wel. En dat terwijl cider en poiré (gegiste drank van peren) in vroeger eeuwen veel vaker gedronken werden. Ik duik binnenkort in de rijke geschiedenis van cider, en dank daarvoor nu alvast de vier gedreven cider-importeurs die ik van Twitter ken. Ik stel ze binnenkort aan jullie voor.

In de Nieuwsbrief van een van hen, Ciderwinkel.nl, gespecialiseerd in Engelse cider, trof ik een heerlijk recept met mosselen. Dat lijkt me nu een fantastische opwarmer en aftrap voor mijn cider-project. Ik ga het binnenkort maken, en geef het hier vast door!

Mussels & Cider

* een halve kilo mosselen
* 250 ml medium of droge Britse cider (geen fabriekssoorten)
* twee hele teentjes knoflook, ongepeld
* een klein theelepeltje geplette zwarte peperkorrels
* een flinke ui, klein gehakt
* een scheut olijfolie
* (evt. verse) laurierblad

Warm de olijfolie op in een pan waar even later ook de mossels in passen en bak ui, peperkorrels, knoflook en laurierblad korte tijd. Was intussen de mosselen goed, verwijder flink kapotte mosselen en welke na een paar tikken open blijven. Voeg de cider aan de pan toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Daarna kunnen de mosselen erbij worden gedaan. Meteen een deksel erop plaatsen en 2-3 minuten stomen totdat de schelpen open zijn.

Gooi mosselen die dicht blijven weg. Serveren met brood waarmee het heerlijke ‘mosselvocht’ kan worden opgesopt.

En natuurlijk een glas goed gekoelde cider erbij. Cheers!

Categorie: Meer dan wijn, Nieuws, Wijn & eten Tags: cider, mosselen, poiré

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in