Eigenlijk is het best bijzonder dat het gegiste sap van druiven zo’n enorme populariteit door de eeuwen heeft gekend, maar het gegiste sap van ander fruit vaak alleen lokale bekendheid geniet. Er is ook prima ‘wijn’ te maken van appels en peren, maar de resulterende dranken zijn in de 21ste eeuw alleen nog lokaal van belang, zo lijkt het wel. En dat terwijl cider en poiré (gegiste drank van peren) in vroeger eeuwen veel vaker gedronken werden. Ik duik binnenkort in de rijke geschiedenis van cider, en dank daarvoor nu alvast de vier gedreven cider-importeurs die ik van Twitter ken. Ik stel ze binnenkort aan jullie voor.
In de Nieuwsbrief van een van hen, Ciderwinkel.nl, gespecialiseerd in Engelse cider, trof ik een heerlijk recept met mosselen. Dat lijkt me nu een fantastische opwarmer en aftrap voor mijn cider-project. Ik ga het binnenkort maken, en geef het hier vast door!
Mussels & Cider
* een halve kilo mosselen
* 250 ml medium of droge Britse cider (geen fabriekssoorten)
* twee hele teentjes knoflook, ongepeld
* een klein theelepeltje geplette zwarte peperkorrels
* een flinke ui, klein gehakt
* een scheut olijfolie
* (evt. verse) laurierblad
Warm de olijfolie op in een pan waar even later ook de mossels in passen en bak ui, peperkorrels, knoflook en laurierblad korte tijd. Was intussen de mosselen goed, verwijder flink kapotte mosselen en welke na een paar tikken open blijven. Voeg de cider aan de pan toe en breng het geheel zachtjes aan de kook. Daarna kunnen de mosselen erbij worden gedaan. Meteen een deksel erop plaatsen en 2-3 minuten stomen totdat de schelpen open zijn.
Gooi mosselen die dicht blijven weg. Serveren met brood waarmee het heerlijke ‘mosselvocht’ kan worden opgesopt.
En natuurlijk een glas goed gekoelde cider erbij. Cheers!