• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Mosselen met Weissburgunder

20 september 2006 door Mariëlla Beukers

Het is alweer woensdag: tijd om aandacht te besteden aan Pinot Blancs in het kader van Wine Blogging Wednesday.

We openden de WBW-wijnen van september bij een gerecht waarbij vaak Pinot Blanc wordt aanbevolen: mosselen. Het recept komt uit een prachtig nieuw boek van uitgeverij Lannoo, het Mosselboek, geschreven door Stefaan Daeninck en met foto’s van Sven Everaert. Voor elk seizoen wordt aandacht besteed aan mosselen of de mosselkweek én aan passende recepten. Daarnaast worden de Duitse wijngebieden stevig gepromoot, maar op een prettige wijze. Voor ieder recept wordt een bijpassende Duitse wijn gesuggereerd. Uiteraard kom je dan ook Weissburgunders tegen, geen Pinot Blancs.

Ik maakte gisteren een ‘lenterecept’: mosselen ‘a la plancha’. Het recept komt in het kort hierop neer: gekookte mosselen in een enkele schelp in een ovenvaste schaal leggen, blokjes gekookte sperzieboon, ham en trappistenkaas erover en even onder de grill. Serveren met een lichtgekoelde Dornfelder Classic (rood) of een droge Weissburgunder uit Rheinhessen of de Pfalz. De wijn van Michel Schneider (die van de Mitra) komt uit de Pfalz, dacht ik bij mezelf, dus dat gaan we maar eens uitproberen. Of het een goede combinatie was, dat horen jullie volgende week.

Het Mosselboek kan ik verder van harte aanbevelen. De fotografie is prachtig, de informatie goed en de recepten niet moeilijk te maken. Achterin worden nog een aantal links en informatiebronnen gegeven, voor het verder lezen. Het boek is duidelijk gemaakt met sponsoring van diverse instellingen, maar dat werkt zeker niet storend. Wat mij betreft zouden er meer van dit soort boeken over wijn-eetcombinaties mogen verschijnen.

Mosselboek, Stefaan Daeninck, Tielt/Arnhem, uitgeverij Lannoo, 128 p., ill. isbn13 978-90-209-6436-3, prijs € 19,95

Categorie: Niet gecategoriseerd Tags: Duitsland, wijnboeken

Lees Interacties

Reacties

  1. Ellen zegt

    26 september 2006 om 19:29

    Dag Mariëlla,

    We hebben het op dit moment erg druk. Paul schrijft in ieder geval
    morgenochtend nog een stukje op ons weblog over de wbw.

    Alletwee vonden we het zoet in de wijnen te opdringerig, onprettig.
    Misschien was daardoor de smaak wat verstopt. En de Franse rook te
    nadrukkelijk, niet aangenaam. De Duitse was wat slapjes. Misschien als
    terraswijn te gebruiken. Bij een maaltijd winnen de wijnen aan waardering
    (maar dat is meestal zo).
    De andere wbw edities haalden we tussendoor nieuwe voorraad, om nog eens te
    proeven, om vrienden te laten beoordelen. Dit keer lieten we het bij twee
    flessen van elk. We zullen deze wijnen niet aanschaffen in de toekomst, er
    zijn genoeg en betere alternatieven voorhanden in de prijsklasse.
    Sorry Mariëlla, wel een erg kort verslag vandaag, maar meer zat er niet in.

    Veel succes met je artikel. Wij zien met spanning uit naar de Spaanse wijnen
    van komende maand.
    Het wordt tijd voor herfst en mooi diep rood!

    Vriendelijke groeten,
    Paul en Ellen.
    Het lukt op dit moment niet om deze tekst als mail te verzenden. dus zet ik het maar bij de reacties. ik hoop dat je dit toch nog op tijd onder ogen krijgt
    groetjes Ellen

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in