[ingezonden bericht] Deze week is het Zeeuwse mosselseizoen gestart! En wat drinken we daarbij? In het mosselstadje Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) zijn ze er uit: een Pinot Blanc d’Alsace van wijnmaker Edouard Leiber. Deze wijn is door een groot gezelschap Nederlanders en Vlamingen verkozen tot mosselwijn van het jaar.
Tijdens de jaarlijkse proeverij in Philippine worden alleen Pinot Blancs gepresenteerd. Het mosselpannetje, gekookte mosselen met dipsauzen en patat frites, is namelijk een gerecht dat in één adem met een Pinot Blanc wordt genoemd. En terecht – want de vriendelijke, milddroge Pinot Blanc heeft genoeg smaak en body om bij de gekookte mosselen met allerlei sausjes op mayonaisebasis te passen, maar door zijn verfrissende zuren zorgt hij er tegelijkertijd voor dat het geheel niet te zwaar wordt. ‘Un bon mariage’ zoals de Fransen zeggen.
Andere combinaties zijn uiteraard ook mogelijk. Gebakken, gegratineerd of gefrituurde mosselen voelen in de mond knapperig in plaats van zacht en romig aan. Een Crémant d’Alsace, de milde, mousserende wijn uit de Elzas, is een opwekkende aanrader bij zo’n zwaarder en wat vetter mosselgerecht. Worden de mosselen in een salade met tuinkruidendressing verwerkt, dan sluit een droge Riesling met fruitige en fris kruidige aroma’s daar goed bij aan. Oosters getinte gerechten als roerbak-mosselen met kerrie en koriander vragen om een rondere wijn met exotische aroma’s zoals de spicy Pinot Gris d’Alsace.
Thuis aan de slag met mosselen? Op www.smaakexperience.com staan lekkere mosselrecepten met wijntips. Benieuwd naar de Edouard Leiber Pinot Blanc, de mosselwijn van het jaar? Online verkrijgbaar en uiteraard kunt u ook een van de acht mosselrestaurants in Philippine bezoeken dit seizoen, daar zullen ze deze Pinot Blanc d’Alsace het hele seizoen serveren.