• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Mosselwijn verkozen: Pinot Blanc uit de Elzas

20 juli 2014 door Mariëlla Beukers

Mosselen en Alsacewijn[ingezonden bericht] Deze week is het Zeeuwse mosselseizoen gestart! En wat drinken we daarbij? In het mosselstadje Philippine (Zeeuws-Vlaanderen) zijn ze er uit: een Pinot Blanc d’Alsace van wijnmaker Edouard Leiber. Deze wijn is door een groot gezelschap Nederlanders en Vlamingen verkozen tot mosselwijn van het jaar.

Tijdens de jaarlijkse proeverij in Philippine worden alleen Pinot Blancs gepresenteerd. Het mosselpannetje, gekookte mosselen met dipsauzen en patat frites, is namelijk een gerecht dat in één adem met een Pinot Blanc wordt genoemd. En terecht – want de vriendelijke, milddroge Pinot Blanc heeft genoeg smaak en body om bij de gekookte mosselen met allerlei sausjes op mayonaisebasis te passen, maar door zijn verfrissende zuren zorgt hij er tegelijkertijd voor dat het geheel niet te zwaar wordt. ‘Un bon mariage’ zoals de Fransen zeggen.

Andere combinaties zijn uiteraard ook mogelijk. Gebakken, gegratineerd of gefrituurde mosselen voelen in de mond knapperig in plaats van zacht en romig aan. Een Crémant d’Alsace, de milde, mousserende wijn uit de Elzas, is een opwekkende aanrader bij zo’n zwaarder en wat vetter mosselgerecht. Worden de mosselen in een salade met tuinkruidendressing verwerkt, dan sluit een droge Riesling met fruitige en fris kruidige aroma’s daar goed bij aan. Oosters getinte gerechten als roerbak-mosselen met kerrie en koriander vragen om een rondere wijn met exotische aroma’s zoals de spicy Pinot Gris d’Alsace.

Thuis aan de slag met mosselen? Op www.smaakexperience.com staan lekkere mosselrecepten met wijntips. Benieuwd naar de Edouard Leiber Pinot Blanc, de mosselwijn van het jaar? Online verkrijgbaar en uiteraard kunt u ook een van de acht mosselrestaurants in Philippine bezoeken dit seizoen, daar zullen ze deze Pinot Blanc d’Alsace het hele seizoen serveren.

Categorie: Nieuws, Wijn & eten Tags: Alsace, Elzas, Frankrijk, mosselen, pinot blanc

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in