Bij restaurant Gerardushoeve in Epen zijn op maandag 13 november Limburgse mousserende wijnen gekeurd. Winnaar werd de Brut van Hoeve Nekum: ‘Weelderig van smaak, mooie rijpe brioche tonen, rokerig en lange afdronk’ was het oordeel van de jury. De wijnen werden geproefd door sommeliers uit België en Nederland. Een van de juryleden, Matthijs Vrancken, sommelier bij restaurant Beluga te Maastricht, merkte halverwege op: ‘Mooi om de opmars van de regio mee te maken. Deze mousserende wijnen doen niet onder voor een goede cava of crémant.’ Aan deze keuring deden 15 wijnen uit Nederlands Limburg mee en 9 uit Belgisch Limburg. Daarvan waren er 19 wit, 3 rosé (allen methode traditionelle) en 2 secco’s.
De keuring werd opgezet om een terugkoppeling te geven aan de wijnmakers. Naast de waardering in punten werden daarom ook de op- en aanmerkingen van de sommeliers doorgegeven. De beste Belgische bubbels kwamen van wijnkasteel Genoels-Elderen, met de Zwarte parel 2013, en wijndomein Aldeneyck met de Pinot Brut 2014. Bij de rosé bubbels eindigde wijngoed Raarberg op de eerste plaats, met de Brut Rosé, gevolgd door wijndomein de Planck met de Pinot Brut, en de Funkelwien van wijngaard St. Martinus
Wat deze 24 mousserende wijnen laten zien, is dat Belgische en Nederlandse Limburgse wijnboeren aan elkaar gewaagd zijn en dat aan beide zijden van de grens producten gemaakt worden die het waard zijn ontdekt te worden. De wijnen zijn verkrijgbaar bij de wijnboeren zelf.