• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Naam oudste wijnhandel van Nederland terug op de markt

5 oktober 2015 door Mariëlla Beukers

21965548885_91425cf75a_zDe naam van Nederlands’ oudste wijnimporteur, Jacobus Boelen, keert weer terug op de Nederlandse markt. Vandaag lanceerde Oud Reuchlin & Boelen zijn nieuwe aanpak onder de naam Jacobus Boelen. Hiermee richt de wijnimporteur zich specifiek op de top gastronomie. “We zien dat de top gastronomie in Nederland de laatste jaren trendsettend is en een positieve ontwikkeling doormaakt. Daarom verdient dit segment een aparte en onderscheidende bewerking. Met een exclusief assortiment, wijn en wijn-spijs advisering voor zowel de ondernemer als de sommelier”, aldus Eric Welles, directeur van Oud Reuchlin & Boelen.

Vajra
De wijnen van G.D. Vajra zitten in de portfolio van Jacobus Boelen

Bijna 300 jaar nadat Johannes Boelen zich in Amsterdam inschreef als ‘Wijncooper’ wordt de naam nieuw leven ingeblazen. “Met de nieuwe wijnhuizen die aan het portfolio zijn toegevoegd, zoals Craggy Range, G.D. Vajra, Álvaro Palacios en Valdespino, eigen rayonmanagers en eigen activiteiten en evenementen wil Jacobus Boelen dé partner zijn voor de top gastronomie. Een merk met een rijke historie maar vooral een merk dat zich richt op de toekomst”, aldus Welles.

Het assortiment speelt een belangrijke rol bij Jacobus Boelen. “Regelmatig zullen er bijzondere vondsten aan het assortiment worden toegevoegd. Het assortimentsboek van Jacobus Boelen is dan ook een levend document”, aldus Corinne Hofland, Purchase- & Portfoliomanager bij Oud Reuchlin & Boelen.

Officiële lancering
Onder toeziend oog van journalisten, horeca ondernemers, sommeliers en relaties van Oud Reuchlin & Boelen werd het label vanochtend gelanceerd in EYE. Voordat directeur Eric Welles het grote nieuws onthulde werden de aanwezigen getrakteerd op een inhoudelijk programma met gastsprekers. De culinaire begeleiding was in handen van sterrenchefs Soenil Bahadoer van Restaurant De Lindehof** en Lars van Galen van Restaurant ‘t Lansink*.

Toekomst van de wijnwereld
Trendwatcher Adjiedj Bakas sprak over de groeiende rol van de sommeliers in restaurants. Mensen blijven open staan voor een goed advies en kunnen juist door het gebruik van diverse apps laten zien waar ze van houden. Dit werd uiteraard bevestigd door Heini Zachariassen, oprichter van de wereldberoemde app ‘Vivino’. Onlangs liet Vivino de reviews van de wijn app vergelijken met de punten en ratings van Robert Parker en Wine Spectator. Hieruit bleek dat de beoordelingen van consumenten verrassend dichtbij die van de kenners lagen.

De kelders van de firma Jacobus Boelen in 1921. Foto via Het Geheugen van Nederland
De kelders van de firma Jacobus Boelen in 1921. Foto via Het Geheugen van Nederland

Over Jacobus Boelen en OR&B
Op 16 oktober 1733 schreef Johannes Boelen zich in als Wijncooper in Amsterdam. In een reeds bestaande wijnkoperij startte hij zijn eigen onderneming. Het bedrijf werd eeuwenlang van generatie op generatie overgedragen en groeide uit tot een toonaangevende handelsonderneming in kwaliteitswijnen en gedistilleerd. Na de verkoop aan Bols was Jacobus Boelen één van de bedrijven die gezamenlijk fuseerden tot een nieuwe onderneming Oud Reuchlin & Boelen. Anno 2015 is de naam  Jacobus Boelen weer terug op de markt, als het onderdeel van OR&B dat zich richt op de top gastronomie.

OR&B is de oudste en tevens één van de grootste importeurs van kwaliteitswijnen in Nederland. Het bedrijf richt zich met haar portfolio op horecabedrijven, horecatoeleveranciers en gespecialiseerde wijnwinkels en staat bekend om haar brede merken portfolio. Voor meer informatie, zie: www.jacobusboelen.nl.

Binnenkort meer over deze oudste wijnhandel op Wijnkronieken, in het kader van de Maand van de Geschiedenis.

Categorie: Nieuws, Wijngeschiedenis Tags: Jacobus Boelen, Maand van de Geschiedenis, Oud Reuchlin en Boelen, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in