Het verhaal van Naumburger Wein & Sekt Manufaktur in het wijngebied Saale-Unstrut is er één van toevalligheden die samen een sappig en boeiend verhaal vormen.
Na de val van de muur was er in voormalig Oost-Duitsland ineens weer van alles mogelijk. Net als vele anderen bezat Andreas Kirsch een piepkleine hoeveelheid wijnstokken, waar hij samen met een vriend, Hartmut Duchrow, wijn van maakte. En ook drinkbare wijn, want Duchrow was keldermeester bij het Landesweingut in Bad Kösen. Andreas wilde wel verder met die wijn. Op een wandeling langs de Saale, bij het gehucht Henne in de zogenaamde Blütengrund, trof Andreas echter een prachtig zandstenen gebouw uit de 19e eeuw, waar hij ook graag mee aan de slag ging. Hij wilde er een logies- en eetgelegenheid van maken. De ligging was perfect, vlakbij een brug over de rivier en pal aan de oever van de Saale.
Bij onderzoek naar de geschiedenis van het gebouw kwamen echter allerhande boeiende feiten naar boven. Zo was het gebouw in de communistische tijd een fruitverwerkingsfabriekje geweest, en bleek het onderkeldert met kilometerslange gangen. Die gangen waren deels middeleeuws: 800 jaar oud, gegraven door de monniken van een nabijgelegen klooster. Zij lieten hier hun wijnen rijpen! Anno 21ste eeuw zou er prima weer wijn en sekt in kunnen rijpen… Als klap op de vuurpijl werd in oude documenten aangetroffen dat in het gebouw vanaf 1834 een ‘Champagnefabriek’gevestigd geweest was. W.F. Bürger & Sohn, de toenmalige eigenaar, bleek bij nog weer verder onderzoek de oudste producent van mousserende wijn in Duitsland te zijn. De keuze was toen snel gemaakt en de Naumburger Wein & Sekt Manufaktur was geboren.
Tijdens een rondleiding door het huidige bedrijf wordt dit verhaal met veel flair door de echtgenote van Kirsch verteld. Zij vertelt ook dat de hoeveelheid wijngaarden inmiddels 20 ha. omvat, waarvan 7 bestemd voor Sektproductie. Aangeplante druivenrassen zijn zowel rood als wit: müller-thurgau, bacchus, kerner, weissburgunder, riesling, silvaner, dornfelder, portugieser, regent, blauer zweigelt, spätburgunder en nog diverse andere. Het bedrijf biedt werkgelegenheid aan 15 mensen, werkt samen met een landbouwfaculteit en beschikt over een zeer moderne wijnkelder. Wijngaardbezitters uit de omgeving zonder apparatuur kunnen hier terecht om hun wijn te laten maken.
Het 19e-eeuwse zandstenen gebouw is inmiddels geheel opgeknapt en beschikt over een paar prachtige gastenkamers (volgeboekt tot in 2012), ontvangstruimtes en een winkel waar de wijnen en Sekten van het bedrijf te koop zijn. In de tuin, op de oever van de rivier de Saale, zit je heerlijk onder eeuwenoude eiken, met een koel glas Sekt en een lunch of borrelhapje.
Als je er langsgaat, boek dan vooral een rondleiding met ‘Weinprobe’: je krijgt de ontstaansgeschiedenis te horen en veel wetenswaardigheden over de Sektproductie. Diverse wijnen worden geproefd, en eenmaal in de Sektkeller aangekomen is er ook kans dat je een fles mag sabreren! De twee Sekten die ik proefde, een Brut van Riesling en de Cuvée 1834, waren beide uiterst zuiver en fris en erg de moeite waard.
Alle Sekten worden met de hand gedraaid (rütteln, in het Franse remuage) – vandaar het woord Manufaktur! De gewone cuvées blijven twee keer zo lang rijpen als de wettelijke verplichting van 9 maanden, maar er zijn ook topwijnen, zoals de Blanc de Noir van Spätburgunder, die meer dan 5 jaar op zijn lie ligt. Dat geeft de Sekts van Von der Henne een mooie complexiteit, uiterst verrassend in zo’n ‘jong’ wijngebied. (Het gebied heeft zichzelf heruitgevonden sinds de Wende.)
Dit is een iets uitgebreidere versie van mijn bijdrage aan BestWineRoutes.com
Natasha ter Haar zegt
Leuk stukje! Maar krijg nu wel heel veel zin in die Sekt…;-)
Anda zegt
Wat doet die dame (ik neem aan: mevr. Kirsch) op de foto nou precies met die fles wijn? Hoort dat bij de ‘show’? 😉
Groeten, Anda
Mariëlla Beukers zegt
Ja, ze maakte er een prachtige show van. Eerst sabreren toen nog een verhaal over de ziel van de fles e.d. 😉