• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nazi wasberen?

27 oktober 2005 door Mariëlla Beukers

De nazi-jaren werpen nog steeds een schaduw over de Brandenburgse wijngaarden, rondom Berlijn. Wasberen eten er namelijk de oogst op, en ze houden speciaal van Riesling-druiven. Veldmaarschalk Hermann Göring, tweede man na Hitler in het Duitse Rijk, is verantwoordelijk voor deze wasberen; hij vond het in 1934 nodig de Duitse fauna uit te breiden en introduceerde de wasbeer. Ze gedijden blijkbaar goed en plantten zich razendsnel voort, want anno 2005, zestig jaar later, zijn de knaagdieren een grote plaag voor de wijnboeren rondom de hoofdstad van het verenigde Duitsland.
Tenminste, als we de Engels-schrijvende (wijn)pers en een blogger moeten geloven. Wat speurwerk op ons onvolprezen Internet leverde een Duitse blogger op, die een en ander kribbig tegenspreekt en ook naar Wikipedia (vandaag nog weer kritisch in het nieuws) verwijst over het echte verhaal achter de introductie van de wasbeer in Duitsland. (Twee paartjes wasberen zijn in 1934 met toestemming van Görings jachtopziener op diens landgoed uitgezet).
Vreemd genoeg zijn het de officiële media als een krant, The Australian, en een gerenommeerd wijntijdschrift, Decanter, die het nieuws over de Riesling-etende wasberen verspreiden. En dan zeggen ze wel eens dat bloggers hun bronnen niet checken…
De waarheid zal zoals altijd wel in het midden liggen: waarschijnlijk hebben Brandenburgse wijnbouwers best last van wasberen, aangezien deze dieren alles lusten en ook zeer aangepast zijn aan het leven in de bewoonde wereld. Maar of het zo erg is als de berichten willen doen geloven.. En om de dieren nu als nazi-wasberen te betitelen..

Ik vond het een prachtig verhaal en zag het helemaal voor me, Riesling-etende wasberen dollend in de wijngaard. De ‘geschiedenis’ leek weer eens een prachtig verhaal te hebben veroorzaakt. Maar zullen we er ooit achterkomen wat waar is?
Een wijze les voor iedere blogger: niet zomaar klakkeloos weergeven, zo’n leuk nieuwtje.

Categorie: En verder....

Lees Interacties

Reacties

  1. Anonymous zegt

    4 januari 2009 om 14:50

    Knaagdieren?? Jij hebt je er lekker in verdiept.. En de wasberen die er nu leven zijn echt niet allemaal nakomelingen van de zogenaamde nazi-wasberen..

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in