Deze week is het Nationale Wijnweek. Afgelopen weekend hielden de Nederlandse wijngaarden hun open dagen, de komende dagen wordt er weer druk verder geoogst. Op de Reestlandhoeve in Balkbrug is bijvoorbeeld a.s. vrijdag de muscat blue aan de beurt!
Een grote selectie uit die Nederlandse wijngaarden staat sinds kort beschreven in een prachtig geïllustreerd boek van Cila van der Endt, Nederland Nieuw Wijnland. David Lindsey maakte de foto’s, Astrid Joosten en Thérèse Boer gaven kleine proefnotities. Het geheel wordt afgewisseld met recepten die topkoks en sommeliers bij de wijnen bedachten.
Het boek is werkelijk een aanwinst voor de wijnboekenplanken: prachtig geïllustreerd, informatieve teksten over de domeinen en de mensen erachter. We zijn in Nederland een heel eind gekomen sinds 1997, toen Van druivenserre tot wijnkasteel, het eerste boekje over de Nederlandse wijngaarden, verscheen, geschreven door Fred Lorsheijd en Piet van Rijsingen.
Nederland Nieuw Wijnland begint met een aantal inleidende hoofdstukken over de wijnbouw in Nederland, het werk in de wijngaard en de kelder en de in Nederland gebruikte druivenrassen. Daarna volgen per provincie beschrijvingen van een aantal bekendere domeinen, waarvan de wijnen al langzamerhand naam gaan maken.
Even tussendoor – wist je bijvoorbeeld dat Gall&Gall binnenkort wijn van De Colonjes in Groesbeek gaat verkopen? Dat zegt toch wel wat….
Achterin staat een handig overzicht met adressen, want uiteraard zijn veel wijngaarden te bezoeken. Verder is er een receptenindex, en over die recepten moet me nog iets van het hart. Want het is natuurlijk heel erg leuk dat gerenommeerde koks gerechten bedenken bij Nederlandse wijnen, maar wat heeft de lezer aan dergelijke, ongetwijfeld verrukkelijke, haute cuisine?
Zou het niet veel leuker geweest zijn als de wijnen gecombineerd waren met gerechten ‘voor thuis’? Een mooie houtgerijpte Regent bij de boerenkool bijvoorbeeld? Of een Schouwen-Druiveland Auxerrois bij een lekkere pittige groentetaart met kaas en spek? Een Johanniter-Solaris van het Betuws Wijndomein bij een kipsalade, een Reestlandhoeve Parel bij de tapas of een rosé van de Hof van Twente bij de pasta?
Dat zou mij nou eens een nóg leuker boek hebben geleken! Tenslotte geeft de Nederlandse wijndrinker aan – in een recent door Trendbox gedaan onderzoek – dat ze wijn overal bij drinken, maar nu wel eens willen weten wat je het beste bij pizza, Chinees of spaghetti schenkt. Hier liggen kansen….
Cila van der Endt, David Lindsey, Nederland Nieuw Wijnland, Uitgeverij Terra Lannoo, isbn 978 90 8989 017 7, prijs € 24,95.