• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlanders en sherry #4: Kweepeertaart met morgenwijn

9 november 2017 door Mariëlla Beukers

Het was in de achttiende en negentiende eeuw heel gebruikelijk: een glaasje zoete wijn rond een uur of 11 ’s ochtends. De gangbare term daarvoor was morgenwijn, of morgendrank. Allerhande zoete wijnen kwamen hiervoor in aanmerking: madeira, port, zoete Franse wijnen, en natuurlijk ook zoete sherry. Het gebruik om een alcoholische drank bij het ontbijt, later op de ochtend of vóór de lunch te nemen, dateert uit de tijd dat er geen koffie, chocolade of thee beschikbaar was in West-Europa. Bier komen we al heel vroeg tegen als ochtenddrank, evenals gekruide en later ook zoete wijnen. Niet voor niets zien we op de zeventiende-eeuwse stillevens die we ontbijtjes noemen vaak een glas bier of wijn. (Ontbijtgens werden overigens niet ’s morgens vroeg, maar rond het middaguur genuttigd.) In de twintigste eeuw hebben koffie en thee de rol van ochtend-oppepper echter volledig overgenomen van de alcoholische dranken.

Een Moscatel-sherry zou als een perfecte morgenwijn gediend kunnen hebben. Helaas is het in Nederland geen bekend sherrytype, maar de amberkleurige wijnen zijn de moeite van het ontdekken waard. Ze zijn friszoet, versterkt en hebben prachtige tonen van rijp fruit, citrus(schil) en honing. Ze zijn zeker niet overdadig zoet en combineren meestal goed bij fruit. Toen ik dan ook in het kader van de #sherryweekblog competitie een fles Moscatel toegezonden kreeg, wist ik onmiddellijk: ik ga iets maken rondom een Moscatel als morgenwijn!

Volgende stap was me afvragen wat er nu ’s morgens goed bij een glaasje Moscatel zou smaken? Ik liet me inspireren door de tijd van het jaar, en de kruidige snoeperijen die we in Nederland in de Sinterklaastijd maken. Het oudste recept voor pepernoten stamt uit De Schrandere Stichtsche Keukenmeid, een kookboek uit 1754. Hierin worden een soort koekjes gebakken met een specerijenmix van kaneel, nootmuskaat, staartpeper, kardemon en anijszaad. Die mix, dat leek me een heerlijke combinatie bij Moscatel! Maar ik wilde ook werken met fruit uit eigen tuin, bijvoorbeeld de laatste overgebleven kweeperen, die daar zo zielig op de fruitschaal lagen. En zo creëerde ik, na wat inspiratie uit (historische) kookboeken en receptenverzamelingen, onderstaande taart van cakedeeg met pepernotenmix, met een laagje gekarameliseerde kweepeerpartjes erop.

Kweepeertaart voor bij de Moscatel

Voor de pepernotenmix
2 tl kaneel
1 mespuntje nootmuskaat
1 tl staartpeper, zelfgemalen (staartpeper is een oude pepersoort; hij is pittiger dan de gewone peper van tegenwoordig)
1 tl kardemonpoeder
1 tl anijspoeder

Verder

1 grote kweepeer
50 gr suiker
150 gr roomboter
150 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
200 gram bloem

Maak eerst de pepernotenmix, meng die met de bloem. Schil dan de kweeperen, snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. Snij de kwarten in mooie plakjes. Doe de plakjes in een stevige grote steelplan, giet er wat water op en doe er de 2 eetlepels suiker bij. Laat de partjes heel zachtjes kort koken. Ik gebruikte in plaats van water en suiker een hoeveelheid wijnsiroop die ik nog over had van het inmaken van pruimen uit de eigen tuin.

Als de plakjes kweepeer zacht worden, proef even of je ze zacht genoeg vindt. Zet het vuur uit en laat afkoelen in de siroop. Ik goot er nog een scheutje moscatel bij, die heerlijk ging geuren.

Maak het beslag met de roomboter, de resterende suiker, vanillesuiker, eieren en bloem. Verdeel het beslag over een beboterde springvorm van ongeveer 24 cm. Smeer het gelijkmatig uit. Verdeel er in een mooi patroon de uitgelekte plakjes kweepeer over. Druk de plakjes goed in het beslag. Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C. Haal de vorm uit de oven, en verwijder de ring. Zet de grill aan op de hoogste stand. Bestrooi de taart zonder de ring met fijne kristalsuiker, en schuif hem nog 30 seconden onder de grill, zodat de suiker carameliseert.

Geniet hiervan op een zonnige zondagmorgen, als de taart nog lauwwarm is, met een klein glaasje moscatel!

Update november 2022
Dit verhaal maakt onderdeel uit van een van de hoofdstukken in
Wijnkronieken. Twintig eeuwen Nederlanders en wijn. Dit boek bevat verhalen over de lange relatie die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot nu. Het boek is rijk geïllustreerd en per hoofdstuk wordt een moderne wijn gesuggereerd die past bij het historische verhaal. Je vindt Wijnkronieken in de boekhandel, of kunt het boek bestellen door een mailtje aan mij te sturen. De prijs is € 16,50.

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: kweeperen, Moscatel, Sherry, sherryweek, sherryweekblog, wijngeschiedenis

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in