In de loop van de 20ste eeuw verdween het gebruik om ’s morgens een glas (zoete) wijn te drinken. Maar niet helemaal…. In sommige kringen bleef de gewoonte om ’s morgens aan de borrel te gaan tot na de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd: van prins Bernhard is bekend dat hij zijn gasten in de ochtend met champagne, bier en nootjes ontving. En over prinses Juliana wordt gezegd dat zij graag al vroeg aan de sherry zat. Marjolein van Rotterdam schreef ooit een artikel met daarin de volgende passage: ‘’Lakei, doe mij nog maar een sherry!’ was een bekende uitspraak van Hare Majesteit, en bezoek dat ze aardig vond móést met haar een sherry’tje drinken en een sigaretje roken. Ook ’s ochtends vroeg. Als men protesteerde zei ze: ‘Ik gebruik het als medicijn tegen obstipatie en om mijn gewicht in de gaten te houden. Alstublieft, nu geen gepreek. ”
Juliana was blijkbaar een volger van het sherrydieet. Want nog eenmaal mochten de Nederlandse huisvrouwen onbekommerd sherry in de ochtend drinken: als onderdeel van het beruchte sherrydieet van de jaren ’60 en ’70! Het dieet was afgeleid van The Drinking Man’s Diet uit 1964, een door Robert Cameron bedachte afvalmethode waarbij je ruim vlees at en alcoholische dranken innam. De sherrykuur duurde officieel drie dagen en je mocht twee glazen sherry per dag drinken. Om dit dieet te volgen, sloegen huisvrouwen massaal bij de supermarkt grote flessen goedkope sherry in. Slijters konden de flessen sherry niet aangesleept krijgen, en introduceerden het ‘zelf tappen’, uit rustieke houten vaatjes. De sherry-export naar Nederland steeg enorm, van 25.000 liter in 1960 naar bijna 452.000 liter in 1972. De kwaliteit van die sherry was echter niet geweldig, en sherry kreeg er helaas een slechte naam door, waarvan de wijn in Nederland nog nauwelijks is hersteld. Maar daar werken we aan, met de #sherryweek!
Meer over morgenwijnen vind je in mijn nieuwe publicatie Nederlanders en wijn. Een lange geschiedenis. Dit e-book bevat vijftien verhalen over de lange relatie die Nederlanders met wijn hebben, van de Romeinen tot nu. Het e-book is rijk geïllustreerd, bevat een interactieve kaart met wijntoeristische bestemmingen, een quiz en een aantal video’s. Bovendien wordt er per hoofdstuk een moderne wijn gesuggereerd die past bij het historische verhaal. Je vindt Nederlanders en wijn bij Google Play. Tijdens de #sherryweek maak je kans op een gratis exemplaar van dit e-book. Ga naar de Facebookpagina van SherrywinesNL en speel mee!