• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlanders en sherry #6: Copa Jerez-winnaars in Utrecht

11 november 2017 door Mariëlla Beukers

Na een reeks van verhalen over sherryliefhebbers in het verleden is het hoog tijd ook eens naar het heden te gaan kijken. Want daar beleven we zeker ‘historische’ momenten met sherry. Neem nou een restaurant in mijn eigen woonplaats Utrecht. Bij Podium onder de Dom, in de schaduw van de Domkerk, vormen chef Leon Mazairac en sommelier Goos van den Berg een onverslaanbaar duo als het op sherry-spijscombinaties aankomt. Eerder dit jaar wonnen zij in Jerez de internationale Copa Jerez, een tweejaarlijkse wedstrijd voor restaurants over de hele wereld! Opdracht is de jury te verbluffen met de meest spannende en smakelijke combinaties van gerechten en sherry. Tijdens een lunch voor pers en bloggers mocht ik ervaren hoe hen dat gelukt was. En ik kan je vertellen: op grandioze wijze. Allereerst is daar het motto van Leon Mazairac: ‘eenvoud is al gecompliceerd genoeg’. Dat spreekt me wel aan, want sherry is niet een wijn die veel poespas erbij hoeft te hebben. Pure smaken zijn voldoende. De gerechtjes die hij ons (en eerder dit jaar dus ook de jury in Spanje) voorzette waren soms verbluffend eenvoudig (of zo leek het), maar wat een smaken!

Het voorgerecht bestond uit verschillende bereidingen van oesters met een manzanilla; een klassieke combinatie, maar de finesse zat hem in de bereidingen van de oester. Bijvoorbeeld met groene olijf, madame Jeanette-peper, bliksardine en gekonfijt Ibericovet. Het hoofdgerecht, een crépinette van konijn met wortel en jus met Hindoestaanse masala, werd gecombineerd met een oloroso. Tot slot was er ijs van eekhoorntjesbrood op Oudwijkerkaas met een medium dry sherry. Wow, je moet het allemaal maar bedenken! Wat de wijnen betreft: tijdens de lunch mochten we telkens vergelijken: in het ene glas de wijn waarmee de Copa Jerez was gewonnen, in het andere een alternatief. Daar zaten geweldige wijnen bij. Zo was ik enorm gecharmeerd van de eerste biologische manzanilla, de Entusiastica van Delgado Zuleta. Een manzanilla die qua smaak ergens tussen gewone wijn en sherry inzit, aangezien hij slechts drie jaar rijping onderging en bijna iets fruitigs had. Uitstekend om nieuwe jonge wijndrinkers kennis te laten maken met sherry! Of de El Cerro Oloroso, een wijn die 25 jaar heeft liggen rijpen en bij het konijn heel mooi combineerde. Maar helemaal verliefd werd ik op de Urium Medium Dry, een wijn gemaakt van 100% palomino. Van deze wijn is slechts 1 vat, en voor Podium onder de Dom werden er speciaal een aantal flessen gebotteld. Wel rijk van smaak, maar toch niet echt zoet. (Medium Dry mag tussen de 5 en 45 gram restzoet hebben.) Eerder een beetje karamellig, en de perfecte combinatie bij de Oudwijker (roodschimmel) kaas. Bij het ijs van eekhoorntjesbrood combineerde de tweede wijn dan weer beter vond ik, de Medium van El Maestro Sierra. Op die manier komen de medium sherry’s die in de jaren zeventig in Nederland zo populair waren weer in een heel ander licht te staan!

Morgen de laatste aflevering in deze reeks verhalen rondom Nederlanders en sherry. Dan verbindt een historisch wijn-sherrydiner heden en verleden!

Categorie: Wijngeschiedenis Tags: Copa Jerez, Podium onder de Dom, Sherry, sherryweek

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in