• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlanders in de Priorat: Terras Personas

25 februari 2012 door Mariëlla Beukers

Nederlanders en wijngaarden, het blijft trekken! Talloos zijn de liefhebbers die in verre landen een nieuw bestaan tussen de druiven zoeken en vinden. Ger Bouten schreef al eens een boek over Nederlandse wijnboeren in Frankrijk (Vivre!), op Wijnkronieken is regelmatig een verslag van Roelof en Manon te lezen, van Domaine de la Monette in de Bourgogne.

Maar niet alleen naar Frankrijk trekken de Nederlanders met een wijndomeindroom, ook naar Spanje! Zo bijvoorbeeld de familie Persoon, die in Catalonië op Terra Personas een eigen boerderij (finca) gelegen aan de rivier de Siurana betrok.

Hier in dit bergachtige gebied met veel naaldbomen en met de  kleurrijke, maar tevens arme en kalkrijke gronden ligt de olijfbomen- en wijngaard van Ruud en Jacqueline Persoon. Samen met hun vier kinderen wonen en werken ze sinds 2006 in de Priorat; ze worden er ondersteund door Norrel Robertson MW en Stefan Lismond. Met passie en respect voor de natuur worden olijven en druiven verbouwd.

In het assortiment van Terras Personas zitten drie wijnen: de witte Terra Blanca (van garnacha blanca en macabeo), de rode Terra Vermella  (van syrah, carignan, cabernet sauvignon, garnacha) en de rode Terra Negra (van cargignan, garnacha en syrah). Ze zijn in Nederland verkrijgbaar in diverse restaurants en via Wijnkoperij La Persistance in Breda.

Van de olijvenoogst, 100% arbequina, worden twee soorten olijfolie geperst, de Fruity (van de vroege oogst) en de Mild (van de late oogst).

Helaas ken ik de wijnen van Terras Personas nog niet, maar ik volg wel af en toe het weblog. Momenteel wordt er druk gewerkt aan het bemesten van de grond, een vreselijk zwaar karwei. Als ik dat alles zo lees, weet ik weer heel zeker: voor mij geen eigen wijngaard…

Maar het blijft boeiend om te lezen wat mensen drijft en wat ze moeten doen om een goede wijn of een olijfolie op de markt te brengen. Wil je ook wel eens weten wat zo’n wijnboer nu het hele jaar doet? Volg dan het blog van Terras Personas, of kijk af en toe op hun website!

Web     www.terrapersonas.com
YouTube  www.youtube.com/user/terrapersonas
Picasa   picasaweb.google.com/terrapersonas12/ProeverijenDiaVoorstellingWatermerk#

 

Categorie: Nieuws Tags: Montsant, Priorat, Spanje, Terras Personas

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in