• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlandse wijn met Kerst

24 december 2005 door Mariëlla Beukers

glas-rieslingGisteren schreef ik iets over de jammerlijke kwaliteit van veel kerstpakketwijnen. Misschien heb ik voor de toekomst wel een aardige suggestie. Die trouwens op veel meer artikelen in het pakket van toepassing kan zijn. Als er nu eens veel meer ‘regionale’ en ‘landelijke’ pakketten kwamen? Met een stuk kaas van eigen bodem, broodmix uit eigen land, Goudse stroopwafels, jam van Mariënwaerdt, twee Gildeglazen en uiteraard een mooie fles wijn uit Nederland. Om maar eens een paar suggesties te doen. Er is natuurlijk veel meer mogelijk.
Dat er best een Nederlandse fles wijn in kan, stond gisteren ook weer eens in de krant (Volkskrant 23 december). De kwaliteit van Nederlandse wijn, vooral de witte, wordt steeds beter, was de strekking van dat artikel. De meeste medelanders zijn echter te krenterig om een paar euro meer uit te geven voor een wijn uit eigen land. (Dat geldt overigens niet alleen voor wijn. Want hoeveel mensen kennen het Odin Groentenpakket eigenlijk? Lekker veel seizoensgroenten van voornamelijk eigen bodem?)

Het Volkskrant artikel geeft ook een goed overzicht welke kosten er nu eigenlijk bij het maken van een fles wijn komen kijken. Blijkt dat het al
€ 3,48 kost om één fles te produceren (verbouw en oogst van de druiven, vinificatie, fles, etiket, kurk en accijns). Als je deze fles via de handel wilt verkopen, komt daar aan marge, btw e.d. nog eens € 4,44 bij. Totale kosten € 7,92, waarvan de wijnboer maar € 2,08 in handen krijgt. En dan vinden we het nog gek dat een Nederlandse producent 9 à 10 euro voor zijn fles vraagt.
Ik weet wel wat ik leuker vind: één goede fles Apostelhoeve of De Linie krijgen of drie flessen Chileense plonk. Naast deze twee oudgedienden in de Nederlandse wijnbouw zijn er inmiddels veel meer producenten die het uitstekend doen, al kunnen ze er geen van allen echt van leven. Zelfs de Apostelhoeve houdt zijn fruitbomen achter de hand. Maar als er nu eens lekker veel goede Nederlandse flessen in kerstpakketten (en als relatiegeschenk) uitgedeeld werden, worden er diverse vliegen in één klap geslagen. Nederlandse wijn wordt bekender, de producenten hebben meer omzet, de gevers worden geroemd om hun originele keuze en de krijgers staan aangenaam verrast.
Helemaal mooi wordt het natuurlijk als er straks in de Kerstdiensten en -missen Nederlandse wijn wordt gebruikt. Tenslotte hadden veel kloosters tot in Brabant in de vroege middeleeuwen hun eigen wijngaarden, om een gegarandeerde aanvoer voor de miswijn te garanderen. De cyclus zou weer rond zijn. Een mooie gedachte!

Categorie: Beleven, Proeven Tags: Apostelhoeve, Nederland, Nederlandse wijn

Lees Interacties

Reacties

  1. Pascal Tieman zegt

    26 december 2005 om 22:04

    Leuk, je web-site. Ik kwam er toevallig vandaag op terecht. Het viel me alleen heel erg op dat je eigenlijk niets over zuid-amerikaanse wijnen schrijft.
    Ik woon zelf in Chili en werk op de wijntrein (Tren del vino). en oude stoomtrein die door de Colchagua-vallei reist.Afgelopen jaar is deze vallei door het toonaangevende blad Wine Enthousiast uitgeroepen als BESTE wijnmakersgrond in de wereld. Bijvoorbeeld de Malbec van Viu Manent werd in october uitgeroepen tot beste Malbec bij een blinde test in Argentinïe, het malbec-land bij uitstek. Verder is Chili natuurlijk het enige land ter wereld dat Carmenère produceert. In Europa werd de Carmenère uitgeroeid door de xylofera-plaag in de 19e eeuw. Chili is er nu dus trots op deze wijn als exclusief Chileense wijn aan te bieden.
    Wil je eens een goede Chileense wijn proberen, raad ik je de volgende wijnhuizen aan : Viu Manent, Bisquertt, Montgrass, VOE (Organische Wijn), La Postolle, Laura Hartwig, Casa Silva, Odfjell, Estampa, en zo zijn er nog behoorlijk wat wijnhuizen op te noemen. Graag hoor ik je reactie. Ik denk dat het goed is om ook eens wat aandacht hier aan te besteden.

    Groetjes,

    Pascal Tieman

    P.S. als het je interesseert kan ik je ook wat informatie gven over de wijntrein (www.trendelvino.cl)

  2. Mariëlla zegt

    27 december 2005 om 09:16

    Hallo Pascal, leuke reactie, dank je. Toevallig las ik net de Chili-bijlage bij het decembernummer van Perswijn. Ik wilde in ieder geval de Pinot Noirs van Cono Sur is gaan proberen, maar ik zal zeker de komende tijd eens wat beter op Chileense wijn gaan letten.
    En ik vind het zeker leuk iets meer te horen over de wijntrein. Mail me anders op m.beukers@xs4all.nl
    Ik moet dit e-mailadres nog terugzetten op mijn blog, dat is bij een herziening verdwenen.
    Tot horens,
    Mariëlla

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in