• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Home
  • Wat is Wijnkronieken?
    • Historisch onderzoek
    • Lezingen
  • Blog
  • Publicaties
  • Contact
  • Blogcategorieën
    • Wijngeschiedenis
    • Nederlandse wijn
    • Wijn en wandelen
    • Proeven
    • Rare druiven
    • Wijn & eten
    • Nieuws
    • Meer dan wijn
    • Beleven
    • Food
    • Wijnmaken en wijngaard
    • En verder….
  • Downloads

Wijnkronieken

Wijn, wijngeschiedenis en wijncultuur

  • Wijngeschiedenis
  • Nederlandse wijn
  • Wijn en wandelen
  • Proeven
  • Rare druiven
  • Wijn & Eten
  • Nieuws

Nederlandse wijn

10 januari 2005 door Mariëlla Beukers

Op de meest onverwachte plekken kom je tegenwoordig artikelen over wijn tegen. Het winternummer van Platteland heeft nu een goed artikel over Nederlandse wijn en dan niet over de reeds bekende domeinen als Apostelhoeve en De Linie, maar over wijnbouw in Nederland in het algemeen. Zelfs een kleine maar informatieve alinea over de geschiedenis van wijn in Nederland, hoera!

Zo langzamerhand komt de wijnbouw in ons land uit de hobbysfeer en begint er een serieuze en professionele tak van landbouw te ontstaan. Er is inmiddels ook al een wijninstituut, opgericht in 2003 om als onafhankelijke stichting de wijnbouw in Nederland te bevorderen. Denk daarbij aan het stimuleren en begeleiden van onderzoek, het verzorgen van publicaties, het organiseren van de Nederlandse Wijnkeuring, het houden van lezingen en dergelijke.

Of die groei van de wijnbouw in Nederland mogelijk is door een stijging van de gemiddelde temperatuur in ons land of door de ontwikkeling van druivenrassen die bestendig zijn tegen ons kikkerklimaat, laat ik maar even in het midden. De geleerden zijn het hier geloof ik ook nog niet over eens.

De wijnbouw biedt niet alleen nieuwe emplooi in de landbouw, ook het toerisme begint er aardig bij te varen, heb ik het idee. Regelmatig zijn er open dagen en proeverijen ter plekke mogelijk. Vooral in de sfeer van eco- en plattelandstoerisme worden bezoekjes aan wijngaarden getipt.

Het aantal druivensoorten dat in ons land is toegestaan is aanzienlijk (ik zeg niet hoeveel, doe maar mee aan de aardige wedstrijd op de website van de Vrienden van het Platteland). Of al deze soorten ook drinkbare wijnen opleveren, is overigens wel de vraag. Hopelijk vindt er in de komende jaren een selectie plaats en ontwikkelen de instanties een soort kwaliteits- en herkomstsysteem zoals dat in België ook al bestaat. Of dat ook per streek georganiseerd moet zijn vraag ik me af. Daar is Nederland toch eigenlijk te klein voor.

De website van de Vrienden van het Platteland biedt nog meer informatie, onder andere een overzicht van artikelen over Nederlandse wijnbouw in de pers. Weer voldoende leesvoer voor saaie momenten op het werk ……

Categorie: Beleven, Wijnmaken en wijngaard

Primaire Sidebar

VERSCHENEN!

Volg me op

  • Facebook
  • Instagram

Zoeken

Culinaire en vineuze geschiedenis

  • Coquinaria Christiane Muusers pakt de culinaire geschiedenis op wetenschappelijke wijze aan.
  • Eet!verleden Historisch kookatelier van Manon Henzen, met verrukkelijke proeverijen én lekkere producten
  • Kookhistorie Marleen Willebrands publiceert regelmatig over de geschiedenis van ons eten
  • Spinazieakademie Blog van culinair historica Lizet Kruyff

Boeiende wijnsites

  • Anne-Wies.nl Nieuws, weetjes en verslagen uit de wijnwereld door Anne-Wies van Oosten
  • Catavino Alles over wijn én food in Portugal en Spanje
  • Hubrecht Duijker Al 40 jaar schrijvend over wijn!
  • I Love Food & Wine Dagelijks een smakkelijk wijn-spijs combinatie en meer…
  • Jancis Robinson Hét digitale wijnmagazine voor de ware wijnliefhebber
  • Onno Kleyn De lekkerste schrijver van Nederland, over eten én wijn
  • Perswijn Nederlands degelijkste wijntijdschrift
  • Sherry Wines | Vinos de Jerez Alles over sherry, ook in het Nederlands
  • Swiss Fine Wine Kwaliteitswijnen en veel achtergrondinformatie over Zwitserse wijn
  • Tasty Tales Prachtige korte films van diverse Nederlandse wijngaarden (en meer!)
  • The Morning Claret Simon Woolf geldt als specialist van onder andere orange wines
  • Wijn-blog Vinoloog Bart Oomen bespreekt de wijnen die hij drinkt.

Wijnreizen

  • BestWineRoutes Beschrijvingen van alle wijnhuizen in de wereld
  • Vinaventura Culinaire wijnreizen, wandelen door de wijngaarden (ook in Nederland), proeverijen door vinoloog Els Groot
  • Winerist Informatieve site over heel veel wijnbestemmingen

Tags

Australië Bubbels Cava champagne Duitsland DWCC Evenementen EWBC Frankrijk Glas Griekenland Hongarije Italië Nederland Nederland en België Nederlandse wijn Nieuw Zeeland Oostenrijk port Portugal rare druiven Recepten Restaurants Riesling Sherry Slovenië Social media Spanje USA Vinologenopleiding Vrouwen in de wijn Weektoppers wijnboeken Wijngerei wijngeschiedenis wijnhandels Wijnmomenten wijnnieuws Wijntoerisme Wijnverleden wijnwandelen Wine Blogging Wednesday Wine Chronicles zoete verleidingen Zwitserland

Copyright © 2025 · wijnkronieken 20170718 op Genesis Framework · WordPress · Log in